Haberler

Hamzaoğlu, Vali Bektaş'ın İddialarına Cevap Verdi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kastamonu'da, 30 Mart yerel seçimlerinde MHP'den belediye başkan adayı olan Hayati Hamzaoğlu, Vali Erdoğan Bektaş’ın, kentsel dönüşüm ve turizm alanında Kastamonu Belediyesi'nin çalışmalarının yeterli olmadığı yönündeki eleştirilerine tepki gösterdi.

Kastamonu'da, 30 Mart yerel seçimlerinde MHP'den belediye başkan adayı olan Hayati Hamzaoğlu, Vali Erdoğan Bektaş'ın, kentsel dönüşüm ve turizm alanında Kastamonu Belediyesi'nin çalışmalarının yeterli olmadığı yönündeki eleştirilerine tepki gösterdi.

Hamzaoğlu, "Geç de olsa benim seçim beyannamemde açıkladığım projelerimi seslendirmiş olmaları Kastamonu'nun hayrınadır" diyerek, Vali Bektaş'ın Kastamonu Belediyesi'ne yönelik eleştirilerini adil ve tarafsız bulmadığını söyledi. Turizm noktasında Kastamonu Belediyesi'nin elinden gelenin fazlasını yaptığına savunan Hamzaoğlu, "Mahkemelik olmasına rağmen Kale ve Saat Kulesi ayağa kaldırılmış şehrin içindeki tarihi mekanların etrafı rekreasyon çalışmaları yapılmıştır. Derenin Islahı ve cephe yenilemeleriyle Kastamonu çevre iller arasında yıldız bir kent haline getirilmiştir. Buna rağmen, bu gerçeğin gizlenmek istenmesine rıza göstermeyiz" dedi. Bir şehrin tarihi ve kültürel değerlerini ortaya çıkartmanın genel idarenin görevi olduğuna dikkat çeken Hamzaoğlu, geçmiş uygulamalardan örnekler vererek, "Tarihi ve kültürel değerleri ortaya çıkartmak, onarmak, Kültür Bakanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün çalışmalarıyla yapılacak işlerdir. Kaynakları ya genel bütçeden ya da Özel İdare bütçesinden ayrılarak yapılır. Bunun örneği 1996-2002 yılları arasında dönemin Valisi Sayın Enis Yeter tarafından sergilenmiştir. Biz de o dönemde ilin siyasileri olarak merkezi bütçeden destek sağladık. Münire Medresesi o dönemde hizmete girmiştir. Yakup Ağa Külliyesi, İsmail Bey Külliyesi, Cem Sultan Bedesteni, Kurşunlu Han onarılmış ve turizme kazandırılmıştır. Keza Vedat Tek Restorasyon Merkezi, Serender Otel, Şapka Evi, Kültür Merkezi o dönemde onarılmış ve turizme kazandırılmıştır" diye konuştu.

Hamzaoğlu, genel idarenin Kastamonu için üzerine düşen görevleri yerine getirmediğini öne sürerek, "Doğa kültür köyü tarihi ve kültürel varlıklarımızın sergileneceği minyatür kent olarak yapımına başlanmış ancak 12 yıldır burası hayata geçirilememiştir. Mahalli İdareler Merkezi'nin ödeneği o dönemde İl Özel İdaresi'ne yatmasına rağmen atıl vaziyette beklemektedir. Şeyh Şaban-ı Veli Caddesi, Kültür Bakanlığı tarafından iki yıl önce cephe yenilemesi programa alınmasına rağmen ihalesi daha yeni yapılmıştır" dedi.

Kastamonu'nun turizmde atağa kalkabilmesi için genel idarenin temsilcisi olarak Valilik ile Belediyelerin işbirliği içinde çalışmalarını yürütmesi gerektiğine işaret eden Hamzaoğlu, şunları kaydetti: "Bunun için yerel kurumları suçlamadan önce Valiliğin üzerine düşeni yapması gerekir. Yıllardır programa alınmış işler bekletilirken, dönüp belediyeyi töhmet altında bırakmaz olmaz. Hiçbir yatırımı zamanında yapılamayan bir ilin turizm kent olması mümkün değildir. Yapılması gereken İl Özel İdaresi bütçesinden hava alanına ayrılan pay kadar bir yılda turizm kaynakları için ayırın bakın o zaman Kastamonu'da neler olacak"

"KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ DOĞRU ANLAMAK LAZIM"

Kentsel dönüşüm konusuna da değinen Hayati Hamzaoğlu, "Kentsel dönüşümü doğru anlamak ve doğru anlatmak lazım. Eski tarihi Kastamonu'da kentsel taşıma yapmak lazım çünkü sit alanı içinde ada bazında yüksek katlı binalar yapmak mümkün değildir. Önce bir rezerv alanı oluşturup o alanda konut yapacaksınız. Hak sahiplerine konut vereceksiniz sonra açılan alanlarda tarihi dokuya uygun binalar yapıp yeşil alanlar yaratarak turizm kenti yapacaksınız" şeklinde konuştu.

Kentsel dönüşüm konusunu adaylık sürecinde bütün ayrıntılarıyla kamuoyuna paylaştığını hatırlatan Hamzaoğlu, kentsel dönüşümün uygulanabilmesi için hak sahiplerinin rızasının alınması gerektiğini ifade ederek, şöyle devam etti: "Hak sahiplerinin rızasını alabilmenin iki yolu var. Birincisi birebir anlaşarak insanları konut sahibi yapacaksınız. İkincisi riskli alan ilan edip değerlendirme kuruluşlarının tespit edeceği değer üzerinden bedelini vereceksiniz. Birincisini yaptığınızda adaletli bir kentsel dönüşüm olur. İkincisi ise rantsal dönüşüm olur. Özellikle İstanbul Gaziosmanpaşa'da vatandaşın uğradığı haksızlıktan sonra Sayın Başbakan da bu olaya müdahale etmiş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından valiliklere genelge gönderilmiştir. Bu nedenle ben bu şehrin bütün yetkililerinden Kastamonu için hazırladığım projeleri sakin kafayla ve ayrıntılarıyla incelemelerini rica ediyorum" - KASTAMONU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close