Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Bahçeli: Durum ciddi, Türkiye hazır olmalı

Bahçeli uyardı: Durum ciddi, Türkiye hazır olmalı

Bakan Güler: Zap'ta kilit kapatıldı, toplamda 2 bin 564 teröristin etkisiz hale getirildi

"Zap'ta kilit kapatıldı" diyen Güler ses getirecek rakamı ilk kez paylaştı

Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı

Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı

"Hamam" Her Derde Deva

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

20-30 yıl öncesini kadar büyük ilgi gören hamamlar, günümüzde modern evlerin içlerinde modern banyoların yapılması ile yavaş yavaş unutulmaya başladı.

20-30 yıl öncesini kadar büyük ilgi gören hamamlar, günümüzde modern evlerin içlerinde modern banyoların yapılması ile yavaş yavaş unutulmaya başladı. Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde yaklaşık 70 yıllık geçmişe sahip Lüleburgaz Kükürtlü hamam bir günü kadınlar olmak üzere haftanın 7 günü hizmet vermeye devam ediyor. 24 yıldır tellak olarak çalışan Talat Ünsal'da bu mesleğin yok olmaması için çaba sarf ediyor.

Hamama olan ilginin azalması kendilerini üzdüğünü dile getiren Ünsal, "Hamam kültürünün azalmaya başlaması ile ilginin azalması bizleri de üzüyor. Keşke vatandaşlarımız hamama daha fazla ilgi gösterseler. Allah'a şükür biz işlerimizden memnunuz. Ama daha fazla ilgi olması hem bizi sevindirecek hemde böyle olursa hamamlarımız gelecek nesillere kadar ulaşabilecek" dedi.

Talat Ünsal,"24 yıldır bu meslek içerisindeyim. Lüleburgaz'da da 16 yıldan beri çalışıyorum. Bundan önce İstanbul, Eskişehir ve Yozgat'ta çalıştım. Sabah 07.00'de işe geliyorum. Akşam 22.00 - 23.00'e kadar buradayım. Kese yapıyorum. Müşteriler ile ilgileniyorum. Bazen de masaj yapıyorum. Yerimiz çok sıcak. Ama yaz aylarında biraz zorlanıyorum. Kışları bir inşaatta çalışmaktan iyi ama, yaz aylarında da bizi zorluyor. Burada içeride ki sıcaklık 45-50 dereceyi buluyor. Buda uzun süre içeride kaldığımızda bizleri yoruyor. Ama yinede mücadelemizi sürdürüyoruz" dedi.

"İŞLERİMİZ ZAYIFLIYOR"

Hamam kültürüne olan ilginin azaldığını ifade eden Ünsal" Hamam kültürümüz yok olmaya yüz tuttu diyebiliriz. Eskiden olduğu gibi bugün hamamlara çok fazla rağbet kalmadı. Eskiden hamamlara 50-100 kişi gelirken bu rakam günümüzde daha da azaldı. Türkiye genelinde de malesef hamam olan rağbet az. Başka meslektaşlarımla da konuşuyorum. Onlarda az müşteri gelmesinde şikayetçiler. Bunların sebeplerinden biri de müşterilerimizin azlığı. Genelde hamamımıza 30 yaş ve üzeri müşteri geliyor" diye konuştu.

"HAMAMDA YAPILAN MASAJ 1 HAFTALIK DİNLENMEYE BEDEL"

Hamamda yapılan kese ve masajın bir haftalık dinlenmeye bedel olduğunu söyleyen Ünsal" Hamamda yapılan kese ve masaj 1 haftalık dinlenmeye bedeldir. Güzel yapılan masaj sonrası insanlar tüm sıkıntılarını atacaktır. Yapılacak masajda masaj yapılan kişiyi ezmeyeceksin, canını yakıp bağırtmak için masaj yapmayacaksın. Sakin bir masaj yapacaksın. İnanın o masajdan sonra insanlar 1 haftalık tatil yapmış gibi kendini rahat hissedecektir" şeklinde konuştu.

Hamama giriş ücretinin 19 lira olduğunu söyleyen Mustafa Ünsal" Hamama giriş ücretimiz 19 lira. Bunun yanı sıra kese yaptırılmak istenirse 10, masaj yaptırılmak istenirse ise vatandaşlarımız 5 lira daha vererek bu hizmetlerden faydalanabiliyorlar'. Hamamda yıkanmak masaj yaptırmak veya kese attırmak günümüzün en büyük sorunu olan stresi alır. Bunun yanı sıra kaslar gevşer, yağlar ve toksitler gider, midedeki şişkinliği alır. Kısacası hamamın insan vücuduna çok fazla yararı vardır" dedi. - KIRKLARELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title