Haberler

Halk Âşıkları Oltu'da Coştu, Coşturdu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı’nın destekleriyle Oltu Havzası Âşıklar Kültür ve Dayanışma Derneğinin yürüttüğü “Kültür Mirasımızı Kayıt Altına Alıyoruz” projesi kapsamında, Oltu Belediyesi Efkan Ala Kültür Evi salonunda geniş katılımlı bir âşıklar şenliği yapıldı.

İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı'nın destekleriyle Oltu Havzası Aşıklar Kültür ve Dayanışma Derneğinin yürüttüğü "Kültür Mirasımızı Kayıt Altına Alıyoruz" projesi kapsamında, Oltu Belediyesi Efkan Ala Kültür Evi salonunda geniş katılımlı bir aşıklar şenliği yapıldı.

15 Ağustos 2014 tarihinden itibaren "Oltu Havzası Aşıklar Kültür ve Dayanışma Derneğince yürütülmeye başlanan ve 12 ay içinde tamamlanması planlanan "Kültür Mirasımızı Kayıt Altına Alıyoruz" adlı kültür projesi kapsamında 29 Kasım 2014 Cumartesi günü yapılan, Gelenekten Geleceğe Aşıklar Şenliği'ne, Oltu Belediye Başkan vekili, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu mensupları, orta ve yükseköğrenim öğrencileri, Oltu ve çevre ilçelerden gelen davetlilerin yanı sıra çok sayıda aşık severler ve halk ozanı katıldı.

Oltu Belediyesi Efkan Ala Kültür Evi'nde yapılan programa yoğun bir katılım olurken gelen izleyicilerden bir kısmı yer olmadığından programı ayakta izledi. Saat 17.00'de başlayan program 22.30'da sona ererken davetlilerin programı büyük bir heyecanla sonuna kadar izlemesi dikkat çekti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını yapan Osman Coşkun "Kültürel değerlerimizin yaşatılması, gelecek kuşaklara aktarılması, özellikle halk kültürümüzün ve aşıklık geleneğinin tanıtılıp yaşatılması konusunda Oltu Havzası Aşıklar Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından, yürütülen projelere, geceler, şenlikler, anma programları ve organizasyonlar taktirle karşılıyoruz. Başta dernek yöneticileri olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bugün düzenlenen "Gelenekten Geleceğe Aşıklar Şenliği" kültür mirasımızın tanıtılması, yaşatılması ve geleceğe aktarılması bakımından ciddi bir anlam ifade etmektedir, dedi.

Proje hakkında bilgi veren dernek yönetim kurulu üyesi ve proje koordinatörü Temel Vural ise, İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığınca Derneklere Yardım Programı kapsamında desteklenen Projenin, Oltu Halk Eğitim Müdürlüğü, Oltu Halk Kütüphanesi Müdürlüğü, Oltu Kültür Eğitim ve Sosyal Yardımlaşma Derneği ve Oltu Gözlem Gazetesi'nin ortaklığı ile hazırlanıp uygulandığını ifade etti.

Vural, "Bir yıl içinde tamamlanacak proje kapsamında yöresel kültür değerlerimiz derlenerek üç ayrı kitap halinde basılacak. Böylece kültürel zenginliklerimizin kayıt altına alınması ve bu değerlerimizin gelecek kuşaklara aktarılmasına katkı sağlanmış olunacaktır" dedi.

Basılması planlanan kitapların uzun bir hazırlık döneminin ürünü olduğunu, kitaplarla ilgili çalışmanın önemli bir kısmının tamamlanma aşamasında bulunduğunu dile getiren Vural, dernek bünyesinde hazırlanan söz konusu kitap çalışmalarında akademik çevrelerden de önemli destek aldıklarını söyledi. Vural, kültürel faaliyetlere katkılarından ve desteklerinden dolayı proje ortağı kurum ve kuruluş yöneticilerine, katkıda bulunan şahıslara ve kültürel değerlerin yaşatılması hususundaki samimi gayretlerinden dolayı Oltu Belediye Başkanı İbrahim Ziyrek'e ve belediye başkan yardımcısı Osman Coşkun'a teşekkür etti.

Gecede konuşan Oltu Belediye Başkan Yardımcısı Osman Coşkun ise derneği kısıtlı imkanlarla güzel, temiz ve misafirlerin gönül rahatlığıyla ağırlanacak bir ortama kavuşturan Dernek Başkanı Kamil Çalışkan ve emeği geçenleri kutladı.

Geceye akademisyen konuşmacı olarak katılan Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi Halk Bilimi öğretim üyelerinden Yard. Doç.Dr Emre Dağaşan, "Halk Kültürü ve Kültürel Değerlerin Yaşatılması" konulu bir konuşma yaptı.

Dağaşan, Orta Asya'dan kopuzla başlayıp devam eden ecdat kültüründen ve Dede Korkut'tan örnekler verdi. Halk kültürü, halk şiiri ve aşıklık geleneği hakkında bilgi vererek, kültürel değerlerin yaşatılmasının gerekliliğine ve önemine vurgu yaptı. Binlerce yıllık kültür mirasımızın teknolojiye ve popüler kültüre feda edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Dağaşan, yılların ihmaliyle unutulmaya terk edilen kültürel değerlerimizin kayıt altına alınarak, kültürümüzün gelecek kuşaklara aktarılmasının milli bir görev olduğunu söyledi.

Dağaşan, proje kapsamında hazırlanacak "Ozanlarla Hasbıhal, Oltu Havzası Aşık Karşılaşmaları ve Oltu Havzası Fıkraları ve Nüktedanları" adlı kitapların bu bakımdan çok önemli ve anlamlı olduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından, Oltu Havzası'nda aşıklık geleneğini sürdüren birçok aşık sahnedeki yerini aldı. Oltu Havzası aşıklarından Aşık Yıldırım Burhani, Aşık Sinani ve Aşık Yener Eker Sümmani, Emrah, Reyhani gibi geleneğin usta aşıklarının eserlerinin yanı sıra kendi eserlerini de seslendirdiler. Küçük sanatçı Metehan Polat'ın babası İsmet Polat ve Aşık Mustafa'dan söylediği türküler seyirciden büyük alkış aldı.

Daha sonra programa Oltu dışından katılan Nuri Çıraği, Cemal Divani, Sıtkı Eminoğlu, Kul Nuri, Erol Ergani, Mustafa Aydın, Aşık Firkati (Mustaf Alkan), Baki Çetin, İhsan Yavuzer, İsrafil Öztürkoğlu ve Kamil Çalışkan sahnede yerlerini aldı. Tek türkülerin okunmasından sonra atışmalara geçildi. Yapılan sazlı ve sözlü atışmalarda sevgi, inanç, milli birlik, kardeşlik ve anne baba sevgisi gibi konular işlenirken, salonu dolduran davetliler tarafından yapılan tezahürat ve alkışlar ozanları da coşturdu. Aşıkların sazlı sözlü atışmaları dinleyenler tarafından beğeniyle takip edildi.

Sahneye en son gelen sevilen sanatçı Mustafa Aydın oldu. Katılımcı aşıklara ve konuşmacı akademisyene gecenin anısına plaket ve katılım belgesi verilmesinin ardından program sona erdi. Programdan sonra davetlilere ve katılımcı aşıklara "Kültür Mirasımızı Kayıt Altına Alıyoruz" adlı proje kapsamında hazırlanmış olan kitaplar hediye edildi. - ERZURUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close