Halepli Ahmet Mustafa, Çanakkale'de Şehit Dedesinin İzinde
Bülent Ersöz - Ataları Sivas'tan yıllar önce Suriye'nin Halep kentine göçen, burada doğup büyüyen Ahmet Mustafa, 97 yıl önce Gelibolu Yarımadası'nda yaşanan var olma mücadelesinde Halep'ten gelerek Çanakkale Savaşları'na katılan ve şehit düşen...
Bülent Ersöz - Ataları Sivas'tan yıllar önce Suriye'nin Halep kentine göçen, burada doğup büyüyen Ahmet Mustafa, 97 yıl önce Gelibolu Yarımadası'nda yaşanan var olma mücadelesinde Halep'ten gelerek Çanakkale Savaşları'na katılan ve şehit düşen babasının dedesinin ismini şehitlikte buldu.
Güneysu Derneği öncülüğünde başlatılan, "Yedi İklim Yedi Kültür" projesi kapsamında, Çanakkale'de düzenlenen "Yeni Demokratik Anayasa Paneli"ne katılmak için kente gelen Mustafa, Gelibolu Yarımadası ziyareti sırasında, şehitlikte duygu dolu anlar yaşadı. Mustafa, 97 yıl önce Halep'ten gelerek Gelibolu Yarımadası'ndaki kahramanlık destanına katılan ve şehitlik mertebesine ulaşan babasının dedesi Bekir oğlu Mehmet'in adını şehitlikte AA muhabiriyle aradı.
Ahmet Mustafa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 1 ay önce Halep'ten üniversiteye hazırlık eğitimi için İstanbul'a geldiğini söyledi. Gelibolu Yarımadası ziyareti sırasında Şehitler Abidesi yakınındaki sembolik şehitlikte 59 bin 408 şehit isminin yazılı olduğu bölgeyi gezip, dua eden Mustafa, alfabetik sırayla bölgelere göre sıralanmış mezar taşlarındaki isimleri heyecanla okuyup, babasının dedesinin ismini bulmayı başardı.
Büyük dedesinin 97 yıl önce kardeşiyle birlikte vatan savunması için Çanakkale'ye geldiğini belirten Mustafa, "Babamın dedesi ile kardeşi Gelibolu'ya gelerek Çanakkale'de şehit olmuşlar, tekrar Suriye'ye geri dönememişler. Buraya geldiğim için çok mutluyum. Dedemin adını buldum, inşallah herkese nasip olur böyle bir duygu. Ancak büyük amcamın adını bulamadım. Bir dahaki sefere onu da bulacağımı umut ediyorum. Burada yatan atalarımızın hepsi birer kahraman. Tüm Halep halkına selam olsun" dedi.
Mustafa, "Suriye'nin bugün içinde bulunduğu durumu nasıl değerlendiriyorsun-" sorusuna ise şu yanıtı verdi: "Suriye inşallah düzelir. Hayırlı işler olur inşallah. Herkese hayırlısı olur."
-Suriyeli Ahmed Osman'ın gözünden Gelibolu Yarımadası-
Öte yandan geziye katılan ve Türkçe bilmeyen Suriyeli Ahmed Osman'a ise, Gelibolu Yarımadası'nda savaşanların tek bir amaç için şehit düştüklerini söyledi.
Konuşmasını arkadaşlarına tercüme ettiren ve "İslam'ı ayakta tutmak, ezan sesini ve bayrağı indirmemek için şehit oldular" diyen Osman, şöyle konuştu:
"Burada hisler sevinç ve duygu yüklü. Burada atalarımızla iftihar ediyoruz. Herkes İslamı ayakta tutabilmek için birlik ve beraberlik oluyor. Birlik ve beraberlikten kuvvet doğuyor ve ardından başarı geliyor. Bizler her zaman el ele olmak isteriz. Nerede olursak olalım biz de Müslüman kardeşleriz. Osmanlı huzurunda bir devlet, bir millettik. İngilizler bize bir sınır çekti ve ana vatanımızdan ayırdı. Camileri, hamamlar gibi Osmanlı eserleri bugün Arap kentlerinin hemen hemen hepsinde var. Osmanlı İslam için çalıştı. Bugün buraya geldik, atalarımızın huzuruna. Aslında bugün hep bir arada yaşamalıydık. Yıllar önce aynı şeyleri, aynı duyguları paylaştık. Atalarımız, akrabalarımız burada bu topraklarda. Burada yatanlar bizlerin dedeleri. Halep, Humus, Beyrut olsun bütün Arap devletlerinden gelerek burada şehit düşen atalarımızın hepsi bizim dedelerimiz."
- ÇANAKKALE