Haberler

Güzel Yazı Dersinden Zayıf Aldı, "Güzel Yazı" Ustası Oldu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarık Üzgün - Büşra Nur Özcan - Bursa'da, liseye giderken güzel yazı dersinden zayıf alan, daha sonra hocasının hediye ettiği kesik uçlu kalemle tek başına çalışarak kaligrafi (güzel yazı) sanatı ustası olan Hayri Tekgöz, açtığı sergilerle...

Tarık Üzgün - Büşra Nur Özcan - Bursa'da, liseye giderken güzel yazı dersinden zayıf alan, daha sonra hocasının hediye ettiği kesik uçlu kalemle tek başına çalışarak kaligrafi (güzel yazı) sanatı ustası olan Hayri Tekgöz, açtığı sergilerle eserlerini sanatseverlerle buluşturuyor.

Kendisini "yazı yolcusu" olarak tanımlayan kaligrafi ustası Hayri Tekgöz, 15 yıl önce Yıldırım İmam Hatip Lisesi'nde 11. sınıfa giderken, güzel yazı dersinden zayıf aldı. Güzel yazı konusunda zorlanan Tekgöz, dersten geçebilmek için ödevlerini hep arkadaşlarına yaptırmak zorunda kaldı. Ardından Tekgöz'ün hayatı, "Ali üstadım" dediği, edebiyat öğretmeninin verdiği kesik uçlu bir kalemle değişti.

O günden sonra güzel yazı yazmaya başlayan Tekgöz, kütüphanelerde yazı sanatıyla alakalı kitapları, kaligrafiyi, Latin harflerini, Arapça hat sanatını, Japonca ve Çince yazı sistemlerini incelemeye başladı. Ustası olmadan tek başına uzun yıllar çalışan Tekgöz, kaligrafi ustası olarak eserler üretiyor.

Tekgöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güzel yazı çalışmaya başladığı ilk yıllarda matbaalardaki kağıt çeşitlerini incelediğini ve topladığı materyalleri bir araya getirerek, okuduğu bilgiler ile uygulamaya başladığını ve deneme yanılma metoduyla bugüne kadar geldiğini söyledi.

Usta çırak ilişkisi olmadan kendini geliştirdiğini anlatan Tekgöz, "Yazıya başladığım dönemlerde Bursa'da kaligrafi konusunda gelişmiş bir hoca bulamadığım için ustam olmadı. Eğer bir eğitmen bulabilseydim, belki usta çırak ilişkisiyle bu işe başlamış olacaktım. 2005'te aktif olarak eser üretmeye başladım. 7-8 yıl kadar kendi kendime çalışmalar yaptım. Sonra, Bursa'daki ilk kaligrafi atölyesini açtım. Burada hala kendimi geliştiriyorum. Hala öğrenciyim aslında" diye konuştu.

-Bine yakın yerde stant açtı-

Tekgöz, bine yakın yerde stant açarak eserlerini sergilediğini dile getirerek, "Etkinliklerde, fuarlarda, firma açılışlarında ve benzeri yerlerde kaligrafiyi tanıtma açısından epeyce çalışma yaptık. Dış ülkelere gittiğimde de kaligrafiye yoğun ilgi olduğunu gördüm. Kaligrafi, bakıldığında Arapça hat sanatını andıran fakat Latince harflerle yazılan bir sanat dalı. Yani doğudan ilham alıyor, sanırım bu da insanları etkiliyor. Bizim sanatlarımız manevi açıdan insanların ruhuna işliyor. Kaligrafinin de görselliğin yanında ruha hitap eden bir yönü var" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de son yıllarda kaligrafi sanatının oldukça ilgi çekmeye başladığını ifade eden Tekgöz, "İleride mutlaka daha kaliteli eserler çıkacaktır. Kaligrafi, toplumumuzda gelişmekte olan bir çocuk gibidir. Zamanla daha da gelişecek ve hak ettiği yeri bulacaktır. Halkın kaligrafiyi görmesi için sergilere ilginin artması, bunun da bir şekilde topluma duyurulması gerekiyor. Yazıyla, kaligrafiyle uğraşan epeyce insan var. Ancak bu alanda üstat diyebileceğimiz insan sayısı az. Bu da zamana bağlı" dedi.

Hat sanatıyla kaligrafi arasında bir takım farklılıklar bulunduğunu anlatan Tekgöz, şunları kaydetti:

"Bu fark, kullanılan materyallerden kaynaklanıyor. Mesela hat sanatının aksine kaligrafide kamışla yazmak pek mümkün değildir. Kaligrafi çizimleri, daha çok metal ve keçe uçlu kalemlerle yapılır. Metal uçlu kalemlerin de birkaç çeşidi var. Kaligrafide hat sanatından bir esinlenme vardır. Kaligrafi, hat sanatı ile aynı çizgileri taşır aslında, sadece harfleri farklıdır."

Tekgöz, taş, bardak, cam, kağıt, orijinal ebrular, papirüs, seramik ve çini üzerine yazdığı eserleri bulunduğunu da sözlerine ekledi.

-Kaligrafi sanatı-

Kökü Yunanca kallos "güzel" ve graphos "yazı" kelimelerinden gelen kaligrafi, süsleyerek yazı yazma sanatıdır. Çin başta olmak üzere Doğu Asya, Batı toplumlarına ait, tarihleri çok eskiye dayanan birçok kaligrafi yazı örneği bulunur. Kaligrafinin, İslam uygarlıklarında tam olarak karşılığı olmasa da hat sanatı adını alır. İyi bir kaligrafi ustası olmak uzun zaman alabilir. Kaligrafi de amaç, değişik motifler kullanarak yazıyı olduğundan farklı bir kimliğe büründürmektir. Genellikle dik ve yatay çizgilerden oluşan Latin harflerini simetrik bir şekilde kağıda dökmek, kaligrafinin temel unsurlarından biridir.

Yayıncı: Doğan Sarıtaş - BURSA

Kaynak: AA / Yerel
title
Close