Güneş Işığından Isı Üreten Perde
GOÜ Öğretim Üyesi Alkan, nanometal parçacıklar sayesinde güneş ışıklarından ısı enerjisi üretebilen kışlık perde projesi hazırladı.
Zehra Aydın - Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemil Alkan, yüzeyindeki nanometal parçacıklar sayesinde güneş ışıklarından ısı enerjisi üretebilen kışlık perde projesi hazırladı.
Alkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güneş enerjisinden fototermal etkiyle ısı üretebilen, nanometal parçacıklarla kaplanmış tekstil lifleri üzerine çalıştıklarını söyledi.
Fototermal etkiyi, ışığın metal yüzeye temas ettiği zaman ısının ortaya çıkması şeklinde açıklayan Alkan, şöyle konuştu:
"Teorik olarak açıklayacak olursak, ışık metal yüzeye temas ettiği zaman, metaldeki elektronların hareketlerinin frekanslarını ve genliklerini değiştirir ve bu sayede metal sisteminde ısınma meydana gelir. Bunun daha anlaşılır olması için, yaz aylarında açığa bırakılan bir arabanın üstüne elimizle dokunamayacak kadar sıcaklığın artmasını örnek olarak gösterebiliriz. Etkileşim yüzeyde meydana geldiği için nanometal parçacıkların kullanımı etkileşim yüzeyini ve dolayısıyla ısınma verimini ciddi biçimde artırır."
Bu parçacıkların tekstil lifleri üzerine uygulanmasının yeni bir durum olduğunu belirten Alkan, "Nanometal parçacıkları tekstil liflerine uygulayarak büyük bir etkileşim yüzeyi oluşturup metal parçacıkların ısı üretme yeteneğini artırmayı planladık" dedi.
Prof. Dr. Alkan, bu kapsamda yüzeyindeki nanometal parçacıklar sayesinde güneş ışıklarından ısı enerjisi üretebilen kışlık perde projesini hazırladıklarını, bu projeyle Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) tarafından organize edilen 5. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı etkinliğinde inşaat tekstilleri kategorisinde birincilik ödülü kazandıklarını kaydetti.
Projenin uygulanması için bir endüstri kuruluşuyla anlaştıklarını aktaran Alkan, şunları söyledi:
"Yapmakta olduğumuz çalışmaların neticesi olarak bir ürün ortaya çıktığında, bu ürün güneş ışığından faydalanarak ortamın ısınması için ısı üretecek. Aynı zamanda antibakteriyel özellikte ve radyasyona karşı koruyucu özellikte olacak. Ortaya çıkan ürünün görsel özelliği de olacak. Kesinlikle normal perdeden farklı olmayacak, ışığın bina içine geçişine izin verecek, kalın yapıda olmayacak."
Yayıncı: Cemal Coşkun - TOKAT