Güneş Enerjisiyle Tarımsal Sulama
Kütahya’nın Simav ilçesinde geçimini çiftçilikle sağlayan bir vatandaş tarımsal sulama için eski usuller yerine güneş enerjisinden elektrik üreten sistemden yararlanmayı tercih edince köylünün ilgi odağı oldu.
Kütahya'nın Simav ilçesinde geçimini çiftçilikle sağlayan bir vatandaş tarımsal sulama için eski usuller yerine güneş enerjisinden elektrik üreten sistemden yararlanmayı tercih edince köylünün ilgi odağı oldu.
İlçeye 2 kilometre mesafedeki Yeşilköy'de ki Değirmen Üstü mevkiindeki 3,5 dekarlık Hünnap Bahçesine ilçede faaliyet gösteren bir firmaya paneller vasıtasıyla güneş ışınlarından saatte 2,5 KW'lık elektrik enerjisi üretimi sağlayan sistem kuran Ahmet Kahraman (44) ürünlerini güneşden elde ettiği enerji ile sulamaya başlayınca kısa sürede köylülerinde ilgi odağı haline geldi.
Bahçesindeki 360 dolayındaki Hünnap fidanlarının yanı sıra fidanların arasına ektiği kavun karpuz, domates, biber, taze fasulye ve patlıcanları da tarlasına yerleştirdiği panellerden elde ettiği bedava elektrikten sulamaya başlayan Kahraman, "Dünya varmış. Mazot derdinden, motomopm derdinden, elektrik faturası ödeme derdinden kurtuldum. Ayrıca bahçemin bitişiğine ev yapacağım. Yapacağım evin elektriğini de bu sistemden karşılayacağım. Sistemi herkese tavsiye ediyorum" dedi.
Tarla komşusu Ahmet Kahraman'ın güneşten elde ettiği elektrik ile tarlasını sulamasını her gün bölgeye gelerek gıpta ile izlediğini ifade eden 68 yaşındaki çiftçi İsmail Bozdağ, "Ben de güneş enerjisinden yararlanarak elektrik üreten bu sistemi tercih edeceğim. Doğrusu hem çok ucuz hem de çok pratik bir yöntem. Motopomp derdi ve külfeti yok" dedi.
Çiftçi Ahmet Kahraman'ın bahçesine güneş ışınlarından elektrik üretimi sağlayan sistemi kuran Simavlı esnaf İsmail Gönen, "Simav'da güneşten elde edilen elektrik ile tarla sulama sistemini ilk kez Ahmet Kahraman'ın bahçesinde gerçekleştirdik. Merak ederek sistemi inceleyenler şimdi Simav'daki işyerimize gelerek aynısını istemeye başladılar. Sanırım gelecek yıl sistem Simav'da yayngınlaşacak. Böylece çiftçimiz pahalı elektrik kullanarak tarla sulamaktan kurtulacak. Sistemin ana kaynağını güneş oluşturuyor. Sistemi kurmak ve çalıştırmak hem ucuz hem de çok basit. Bu sistem sayesinde Ahmet Kahraman'ın bahçesine 150 metre mesafedeki dereden suyu alarak 15 tonluk bidonlara dolduruyoruz. Fazla gelen elektrik akülere şarj oluyor. Böylece gece saatlerinde bile tarla sulamak mümkün oluyor" şeklinde konuştu.(MY-EFE) - KÜTAHYA