Gündüz Derste, Gece Cezaevindeler
Akçakale Açık Ceza İnfaz Kurumundaki 10 mahkum, üniversitede örgün eğitim alıyor.
RAUF MALTAŞ - Akçakale Açık Ceza İnfaz Kurumundaki 10 mahkum, üniversitede örgün eğitim alıyor.
Yaklaşık 450 kişi kapasiteli cezaevinde hükümlüler için zaman zaman çeşitli kurslar düzenleniyor.
İl Milli Eğitim Müdürlüğünce görevlendirilen öğretmenlerin düzenlediği üniversiteye hazırlık kursunu başarıyla tamamlayan hükümlülerden 10'u, Harran Üniversitesinde (HRÜ) işletme, organik tarım ve pazarlama bölümlerini kazandı.
Her sabah cezaevinden çıkıp Harran Üniversitesine giden hükümlüler, akşam olunca hapishaneye geri dönüyor.
Akçakale Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Hasan Yılmazer, AA muhabirine, mahkumlara isteklerine, yaş ve yeteneklerine göre çeşitli kurslar düzenlediklerini söyledi.
Eğitime büyük önem verdiklerini belirten Yılmazer, mahkumlara meslek edindirmeyi amaçladıklarını anlattı.
Meslek edindirme kurslarının yanı sıra eğitim konusunda da hükümlülere destek verdiklerini dile getiren Yılmazer, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Eğitim, hükümlüler için olmazsa olmazımızdır. Bu konuda üzerimize düşeni yapmaktayız. Şu an itibarıyla 10 hükümlü, serbestçe üniversitede örgün eğitimlerine devam ediyor. Yaklaşık 45 hükümlümüz ortaöğretimde, 40 hükümlümüz lisede, 8 hükümlümüz de okuma yazma kursuna katılıyor. Türkiye ortalamasına göre hükümlüler arasında kurumumuz Türkiye'de ilk 8 içinde. Bu, kurumsal olarak en büyük başarılarımızdan biridir."
- "Bazı derslerde diğer öğrencilerden daha başarılılar"
HRÜ Akçakale Meslek Yüksekokulu (MYO) Müdür Yardımcısı Cevher İlhan Cevheri de cezaevinden iki öğrencinin okullarında eğitim aldığını söyledi.
Farklı ortamdan gelen hükümlülerin yeni sosyal çevreyle karşılaştığına dikkati çeken Cevheri, buna rağmen hükümlü öğrencilerin motivasyonunun üst düzeyde olduğunu belirtti.
Cevheri, hükümlülerin bazı derslerde diğer öğrencilerden daha başarılı olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
"Öğrencilerimiz psikolojik olarak kötü durumdan çıkıp daha akademik ortama geliyor. Onlar için değişik bir çevre ve ortam oluyor. Hem sosyal hem de akademik çevre oluşuyor. Kısa zamanda diğer öğrencilerimizle uyum sağlayarak kaynaştılar. Bunu derslerde hissediyoruz. Öğrencilerimizle oturup, çay içtiğimizde, onlara soru sorduğumuzda bunu görüyoruz. Cezaevinden gelen öğrencilerimiz ortama uyum noktasında hiç sıkıntı çekmiyor. Hatta bazı derslerde diğer öğrencilerden başarılı olduklarını da görüyoruz."
"Üniversitede kendime yeni hayat kurdum"
Hükümlü öğrencilerden 30 yaşındaki M.Ç. de istediği bölümü okumaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Cezasının ve okulunun aynı dönemde biteceğini aktaran M.Ç, şöyle konuştu:
"Hatam nedeniyle çok pişmanım ancak kurumumuzun desteğiyle üniversitede kendime yeni hayat kurdum. Bir an önce cezamı ve üniversitemi tamamlayarak hayata atılmak istiyorum. Bize bu şansı verenlere minnettarız."