"Güncel Gelişmeler Işığında Türkiye-Çin İlişkileri Konferansı"
Çin Sosyal Bilimler Akademisi Başkan Yardımcısı Prof.Dr.Li Jie, Çin'in ekonomik politikasının uygulanma biçimi ve başarısının, Çin toplumunda çok büyük değişikliklere neden olduğunu belirterek, "Çin'deki hızlı ekonomik gelişme rüşvette de artış"...
Çin Sosyal Bilimler Akademisi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Li Jie, Çin'in ekonomik politikasının uygulanma biçimi ve başarısının, Çin toplumunda çok büyük değişikliklere neden olduğunu belirterek, "Çin'deki hızlı ekonomik gelişme rüşvette de artış yaşanmasına neden oldu" dedi.
Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) tarafından düzenlenen Güncel Gelişmeler Işığında Türkiye-Çin İlişkileri Konferansı'nda konuşan Li, Çin'de yaşanan politik değişimler hakkında bilgi verdi.
Li, Çin ekonomisinin 1972 ve 1992 arasındaki dönemde oldukça hızlı geliştiğini, ülkenin ekonomik yatırımlara açık hale getirildiğini ve kentsel üretimde verimliliği arttırmak için çeşitli reformlar yapıldığını belirterek, "2008 dünyadaki ekonomik krizden sonra ise Çin çok kritik bir sürece girdi ki biz bu sürece "geçiş dönemi" diyoruz" diye konuştu.
Global ekonomik krizden sonra Çin'in çok önemli bir rol üstlendiğini belirten Li, "Çin mümkün olan en kısa sürede evrensel bakış açısını geliştirme ve uluslararası stratejileri hayata geçirme konusuna yoğunlaştı. Ayrıca uluslararası arenada başarılı olmak için iç sorunlarımızı da çözüme kavuşturmamız gerekiyordu" ifadelerini kullandı. Hızlı ekonomik gelişmenin ülkesinde rüşveti arttırdığını söyleyen Li, "Çin'deki hızlı ekonomik gelişme rüşvette de artış yaşanmasına neden oldu. Çin, ekonomik ve yönetsel alanlarda gelişmeye sahne olsa da maalesef bu ülkede rüşveti de beraberinde getirdi. Hükümet rüşvete tolerans gösterdi" ifadelerini kullandı.
Türkiye'yi doğu ile batı arasında köprü olarak gördüğünü belirten Li, "Çin'de benzer bir köprü işlevi görüyor. Benim için Türkiye'nin bulunduğu coğrafya çok özel bir anlam ifade ediyor" şeklinde konuştu. - Ankara