Gümüşhane-Torul Enerji İletim Hattı Halkın Katılım Toplantısı
Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) Genel Müdürlüğü Çevre ve Kamulaştırma Dairesi Başkanlığı çevre mühendisi Hatice Çalışkan, Gümüşhane trafo merkezinden başlayacak olan Gümüşhane-Torul enerji iletim hattının 22 yerleşim yerinden...
Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) Genel Müdürlüğü Çevre ve Kamulaştırma Dairesi Başkanlığı çevre mühendisi Hatice Çalışkan, Gümüşhane trafo merkezinden başlayacak olan Gümüşhane- Torul enerji iletim hattının 22 yerleşim yerinden geçtikten sonra Torul ilçesi sınırlarında bulunan Torul Hidroelektrik Santrali'ne (HES) bağlanacağını söyledi.
Gümüşhane-Torul Enerji İletim Hattı Halkın Katılımı Toplantısı, Torul Namık Kemal İlköğretim Okulu Çok Amaçlı Salonu'nda düzenlendi. Gümüşhane Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Şube Müdürü Cemil Köksal başkanlığındaki toplantıya, TEİAŞ Genel Müdürlüğü Çevre ve Kamulaştırma Dairesi Başkanlığı Çevre Müdür Yardımcısı Dilek Keskin, Gümüşhane Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü görevlilerinden Arzu Köksal ve Erkan Okumuş ile az sayıda vatandaş katıldı.
Hatice Çalışkan, Gümüşhane trafo merkezinden başlayacak olan Gümüşhane-Torul enerji iletim hattının 22 yerleşim yerinden geçtikten sonra Torul ilçesi sınırlarında bulunan Torul HES'e bağlanacağını belirterek, "Hattın uzunluğu 52 kilometre olacaktır. Projenin ekonomik ömrü 30 yıl olup 18 ayda tamamlanacak ve 11 milyon lira harcama yapılacaktır. Hattın tamamlanması ile hattın yakın çevresinin enerji ihtiyacı sürekli ve kesintisiz olarak sağlanacaktır. Tesisin yapımında planlanan direk sayısı 170, taşıyıcı direk sayısı 120 ve durdurucu direk sayısı 50'dir. Direk yerleri kamulaştırılarak, tellerin izdüşüm alanlarına irtifak hakkı ödenecektir. Bedeller Kıymet Takdiri Komisyonunca belirlenecektir" dedi.
Ekim ve hasat zamanlarında inşaat çalışmalarından mümkün olduğunca kaçınılacağını ifade eden Çalışkan, şunları söyledi:
"Tesis aşamasında verilen zarar karşılanacaktır. Kazı çalışmaları öncesi nebati toprak sıyrılarak dolgu çalışmalarının ardından alana düzgün bir şekilde serilecektir. İnşaat çalışmalarının ardından arazi eski haline getirilecektir. Kuşların elektrik tellerinden zarar görmemesi için kuşkonmazlar ve ikaz küreleri kullanılacaktır. İnşaat çalışmaları sırasında hafriyat, katı ve sıvı atıklar, yer altı ve yer üstü su kaynaklarına boşaltılmayacaktır."
Toplantıda, TEİAŞ Genel Müdürlüğü Çevre ve Kamulaştırma Dairesi Başkanlığı Çevre Müdür Yardımcısı Dilek Keskin ise vatandaşların sorularını yanıtladı.
Muhabir: İbrahim Özdemir
Yayıncı: Asena Akçay - GÜMÜŞHANE