Görme Engelliler İçin Tanınırlık ve Daha Fazla Erişebilirlik Projesi
Altı Nokta Körler Derneği Antalya Şubesi Başkanı Rahim Esgi, "Hayatı paylaşacak alanların engellilerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlenmesi için yerel yönetimlere iş düştüğünü düşünüyorum" dedi."Strateji Değerlendirme Çalıştayı",...
Altı Nokta Körler Derneği Antalya Şubesi Başkanı Rahim Esgi, "Hayatı paylaşacak alanların engellilerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlenmesi için yerel yönetimlere iş düştüğünü düşünüyorum" dedi.
Altı Nokta Körler Derneği Antalya Şubesi'nin Akdeniz Üniversitesi Proje Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi, Altı Nokta Körler Vakfı, Kepez Belediyesi ve Akdeniz Belediyeler Birliği tarafından hazırladığı "Görme Engelliler İçin Tanınırlık ve Daha Fazla Erişebilirlik Projesi" doğrultusundaki
"Strateji Değerlendirme Çalıştayı", Corner Park Otel'de yapıldı.
Altı Nokta Körler Derneği Antalya Şubesi Başkanı Rahim Esgi, çalıştayda yaptığı konuşmada, engelliler için yapılan çalışmaların "lütuf" olmadığını söyledi. Esgi, "Hayatı paylaşacak alanların engellilerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlenmesi için yerel yönetimlere iş düştüğünü düşünüyorum" dedi.
Proje Genel Koordinatörü Eymen Demiral, projeyle görme engellilerin sosyal hayata katılımlarının desteklendiğini ifade etti. Dernek üyeleriyle yaptığı görüşmelerde kendisine anlatılan sorunları da paylaşan Demiral, şunları söyledi:
"Yollarda mantarların, elektrik direklerinin olması çok zorlandıkları yerler. Serbest hareket edemiyorlar, özgüven kazanamıyorlar. Kendilerine güvenemiyorlar. Beyaz baston kullanmayı beceremiyorlar. Yola çıktıklarında arabaların kaldırıma park edilmesi, motorların kaldırımları kullanması, normal insanları bile düşüren mantarların olması, serbest hareket etmelerini engelliyor. Antalya'da kavşaklarda, ana yollarda sesli sinyal yok denecek kadar az. Kamu hizmet binalarına erişimde zorluk çekiyorlar. Projenin temel amacı düzenlemelerin hepsini yapmak değil, yapılması gerekli olduğunu yerel yönetimler başta olmak üzere herkese duyurmak."
Akdeniz Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı Engelli Öğrenci Destek Birimi Sorumlusu Fatma Ünlüsoy, üniversiteye kayıt esnasında engelli öğrencilerin iletişim bilgilerini aldıklarını ve sorunlarını tespit ederek onlara gerekli yardımı götürdüklerini belirtti.
Ünlüsoy, birim çalışmaları kapsamında 23 görme, 43 bedensel, 7 işitme engelli öğrenciye yardım ettiklerini kaydederek, bu öğrencilerin en büyük probleminin yoksulluk, eğitim, ulaşım, konut ve fiziksel çevre olduğunu vurguladı.
Öğrencilere burs imkanı sağladıklarını ve bunun yanı sıra barınma sorunları için de yurtlardan destek aldıklarını belirten Ünlüsoy, "Özel araçla evinden aldığımız ve tekrar okuldan evine bıraktığımız engelli öğrencilerimiz var. Öğrencilerin kullanımına uygun bir sistem geliştirmek için özel baston yolları ve 6 bin metre kaldırım yapacağız. Hedefimiz Uluslararası Engelsiz Kampüs Belgesi'ni almak" dedi.
- ANTALYA