Görme Engelli Genç Kızın Okuma Azmi

Görme Engelli Genç Kızın Okuma Azmi
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sinan Balcıkoca - Göz tansiyonu hastalığı nedeniyle görme yetisini tamamen kaybeden genç kız azmederek kazandığı Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü'nü tamamlayıp simültane yapmak istiyor.

Sinan Balcıkoca - Göz tansiyonu hastalığı nedeniyle görme yetisini tamamen kaybeden genç kız azmederek kazandığı Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü'nü tamamlayıp simültane yapmak istiyor.

Göz tansiyonu hastası olarak dünyaya gelen Eda Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kardeşi Seda Birgül'ün de kendisi gibi göz tansiyonu rahatsızlığı olduğunu, sadece yüzde 20 oranında görebildiğini söyledi.

Aslan, 2000 yılına kadar yüzde 20 görebildiğini ancak bu tarihten sonra sol gözündeki iç kanama nedeniyle görme yetisini tamamen kaybettiğini dile getirerek,

"Kendimi geliştirmek için okumak istiyordum. Bunu için sürekli radyo dinleyip, yakınlarıma kitap okutuyordum. Daha sonra eğitim alabilmek için 2001 Antalya Sefa Akın İlköğretim Okuluna başladım" dedi.

Daha sonra Ankara Aydınlık Evler Körler Okulunu kazandığını anlatan Aslan şöyle konuştu:

"Burada 4 yıl eğitim aldım. Seviye tespit sınavında dereceye girerek Antalya AKEV Lisesini kazandım. Burada görme engelimden dolayı beni okula almak istemediler. Ben de birkaç ay deneme süresi verilmesini önerdim. Okul yönetimi de bu teklifimi kabul etti. 1,5 ay sonra ilk sınavlarda başarılı oldum ve lise hayatım başladım. Lise 1. sınıfın ikinci döneminde öğretmenim 'Eda sen kimyada periyodik cetveli yapamazsın' dedi. Öğretmenime arkadaşlarımla aynı sıralarda o sınava gireceğimi söyledim. Çünkü bazı arkadaşlarım hocaların bana torpil yaptığını düşünüyordu. Bu da beni çok üzüyordu. Sınava 4 gün kala çalışmaya başladım ve çok yüksek bir not aldım."

-"Azmettim ve kazandım"-

Aslan, pedagoji bölümünü yurtdışında okumak için lise 2. sınıfta dil bölümünü seçtiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Kendi ayaklarım üzerinde durmak istiyordum. Bu düşüncelerimi babamla da paylaşmıştım. Engelli insanların zor tercih ettiği pedagoji bölümünü okumaya karar verdim. Ancak, iyi bir yabancı dilim olursa eğitimimi yurt dışında tamamlarım diye düşünmüştüm. İstediğim bölümü okumak için çok iyi çalışmam gerekiyordu. Elimdeki imkanlar doğrultusunda üniversite sınavlarına hazırlandım. Çalışmalarım sonucunda ilk kez girdiğim üniversite sınavında engelli kontenjanından ESOGÜ Fen Edebiyat Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü kazandım. Burada ilk yılı hazırlık olmak üzere 5 yıl boyunca Almanca eğitimi göreceğim. Mezun olduktan sonra anında çeviri yani simültane yapmak istiyorum."

-"Eksik materyaller nedeniyle derslerimde başarısızım"-

Dersleri arkadaşları ve öğretmenlerinin gayretleriyle öğrenmeye çalıştığını vurgulayan Aslan, şunları kaydetti:

"Derslerim öğrenmem için gerekli olan bazı materyallerin eksikliği nedeniyle istediğim seviyede değil. Hoca söyledikten sonra Almanca kelimeleri unutuyorum. Uzun cümleler kuramıyorum. Kabartma okuyabilmem için kabartma bilgisayar ekranına, mürekkep baskılı kitabı bilgisayar ortamına aktarabilmem için kitap okuma makinesine, kabartma çıktı alabilmem için bir yazıcıya ve ve bunları sağlayabilecek bilgisayar programına ihtiyacım var. Burada ilgili yerlere müracaat ettim fakat olumlu bir cevap alamadım. Antalya'da bulunan çiftçi ailemin maddi durumu da iyi değil. Yaklaşık 30 bin lira değerindeki materyallerin eksikliği nedeniyle derslerimde başarılı değilim. Bu aletler için ilgili yerlere müracaat ettim ancak olumlu bir cevap alamadım. Üniversiteye başladıktan sonra bağımsız hareketim çok gelişti ama materyal eksikliği nedeniyle derslerim kötü. Bölümümü hakkıyla bitirmek için duyarlı insanlardan anlayış bekliyorum."

-"Yardımcı olacağız"-

ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen de Aslan'ın eğitimi için gerekli malzemelerin temini konusunda yakından ilgileneceklerini ifade ederek,

"Üniversite olarak engelli öğrencilerimizin eğitimine önem veriyoruz. Engelli öğrencilerimizi özel araçlarımızla kaldıkları yurt ya da evlerden derslere getirip götürüyoruz. Engelli öğrenicimiz Eda Aslan'ın eğitimi için de gerekli malzemeleri bütçemizden temin etmeye çalışacağız. Bütçemizden karşılayamazsak konuyu hayırseverlere ileteceğiz" diye konuştu.

(SİN-TAR- - ESKİŞEHİR

Kaynak: AA / Yerel
title