Göçmen Kuşlar Çoruh'ta Mola Verdi
Güneydeki sıcak bölgelere göçe başlayan kuşlar, dinlenmek için kuş göçü yolları üzerinde bulunan Çoruh Vadisi'nde konaklıyor.
Fatih Mehmet Özcan - Kafkaslar ve daha kuzey bölgelerde artan soğuk hava nedeniyle güneydeki sıcak bölgelere göçe başlayan kuşlar, dinlenmek için dünyanın en önemli kuş göçü yolları üzerinde bulunan Çoruh Vadisi'nde konaklıyor.
Bayburt Orman ve Su İşleri Şube Müdür Vekili Alparslan Katırcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuzey yarım kürede soğukların artmasına paralel olarak ılıman iklime sahip güney kesimlere doğru göç eden yaban kuşlarının dinlenmek, barınmak ya da üremek için Türkiye'deki sulak alanları tercih ettiğini söyledi.
Bu alanlardan birinin de Bayburt'tan geçen Çoruh Nehri'nin çevresi olduğunu ifade eden Katırcı, "Dünyanın önemli kuş göçü yolları arasında bulunan Çoruh Vadisi bugünlerde çok sayıda göçmen kuşa ev sahipliği yapıyor. Vadi bu tarihlerde daha çok ördek ve balıkçılları ağırlıyor. Göçmen kuşlar Çoruh Vadisi'nde renkli görüntüler oluşturuyor" dedi.
Katırcı, Çoruh Vadisi'nin her yıl Ocak ve Şubat aylarında göçmen kuşlara ev sahipliği yaptığını belirterek, "Sibirya ve Almanya'nın üst kısımlarından gelen çok sayıda göçmen kuş, Türkiye'nin önemli sulak alanlarına göç etmeye başladı. Göç yolundaki Çoruh Nehri misafirlerine yaklaşık 2 aylığına ev sahipliği yapıyor" diye konuştu.
-Çoruh Vadisi'nde 188 kuş türü saptandı-
Çoruh Nehri'nin bulunduğu vadinin kuşlar açısından önemine değinen Alparslan Katırcı, şöyle konuştu:
"Çoruh Vadisi, Kafkasya ile Anadolu arasında süzülerek göç eden yırtıcı kuşlar ile diğer göçmen kuşlar için çok önemli bir otoyol vazifesi görüyor. Ayrıca bölgede sadece bu yöreye özgü ya da nadir görülen birçok kuş türü mevcut. Çoruh Vadisi'nde 188 tür saptandı. Bunların 81'i vadiye özgü tür iken, vadide üreyen ve daha sonra güneye doğru yoluna devam eden 55 göçmen türü var, burada üremeden, vadiyi sadece geçiş için kullanan 52 tür bulunuyor."
Muhabir: Tuncay Bekar
Yayıncı: Murat Kaban - BAYBURT