Gladyatörler Şehri"Nin Son Bakır Ustası
Yatağan ilçesinde bakırcılık yapan Mehmet Çetiner, unutulmaya yüz tutmuş baba mesleğini, 2 bin 500 yıllık Stratonikeia Antik Kenti'ndeki tarihi binada sürdürüyor.
Yatağan ilçesinde bakırcılık yapan Mehmet Çetiner, unutulmaya yüz tutmuş baba mesleğini, 2 bin 500 yıllık Stratonikeia Antik Kenti'ndeki tarihi binada sürdürüyor.
Yatağan ilçesine bağlı Eskihisar Mahallesi'nde bulunan ve "Gladyatörler Şehri" olarak bilinen Stratonikeia Antik Kenti'nde baba mesleği olan bakır dövme ve işlemesi yapan 53 yaşındaki Çetiner, artık yeni ustalar yetişmemesine rağmen işine tutkuyla sarılıyor.
Bakırcılık mesleğine, 7 yaşındayken babasının yanında başladığını anlatan Çetiner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha sonra Yatağan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde memur olarak çalışmaya başlaması nedeniyle bu işe ara verdiğini söyledi.
Emekli olduktan sonra 2008 yılında tekrar baba mesleğine geri döndüğünü dile getiren Çetiner, yaptığı bir gezi sırasında tanıştığı Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt'ün teşvikiyle, mesleğini antik kentte tarihi bir binada sürdürdüğünü kaydetti.
"Mesleği 2 bin 500 yıllık antik kentte canlandıracağım"
Çetiner, giderek azalan bakır ustaları nedeniyle unutulmaya yüz tutan bu mesleği 2 bin 500 yıllık antik kentte canlandırmayı hedeflediğini anlatarak, "Bakırcılığın geleceğinden endişe ediyorum. Yeni yetişen ustalar da yok. Oysa bakır tencerede yemek yedikten sonra, bakırda pişen yemeklerin ne kadar lezzetli olduğunu görenler, bakırdan ayrılamıyor. Şu dönemlerde, bakır kullanımının arttığını gözlemliyorum. Bu da beni mutlu ediyor. Yeni yetişen ustaların olması için bakıra talebinin artması gerekiyor" şeklinde konuştu.
Antik kente gelen turistlerin bakırla çok ilgili olduğuna işaret eden Çetiner, "Bu da beni çok sevindiriyor. Gelen müşteri profili gerçekten benim emeğimi görüyor ve pazarlık dahi yapmıyor. Bu da benim için memnuniyet verici bir durum" dedi.
"İlçede başka usta kalmadı"
Çetiner, 5 metrekarelik dükkanında bakırdan cezve, tencere, şekerlik, ibrik, su tası gibi ürünler yapıp sattığını belirterek, şöyle devam etti:
"Yatağan'da benden başka bakır işleme ustası yok. Muğla'nın Kavaklıdere ilçesinde var ama orada da yeni ustalar yetişmiyor. Ömrüm yettiği kadar bu mesleği burada devam ettirmeye çalışacağım. Ekonomik beklentim çok değil. Olduğu kadarıyla, bize yetiyor. Gelen yabancı misafirlere burayı tanıtmak ve burada çalışmak hoşuma gidiyor. Stratonikeia'da yaşamak gerçekten güzel."