Gilaboru Yetiştiriciliği Kursunu Tamamlayan 38 Kişi Sertifikasını Aldı
Akkışla Kaymakamlığı Proje Ofisi ve Orta Anadolu Kalkınma Ajansı(ORAN) işbirliğiyle, çiftçilere Gilaburu Yetiştiriciliği Projesi kapsamında verilen kursu başarı ile tamamlayan 38 kişiye sertifikaları verildi.
Akkışla Kaymakamlığı Proje Ofisi ve Orta Anadolu Kalkınma Ajansı(ORAN) işbirliğiyle, çiftçilere Gilaburu Yetiştiriciliği Projesi kapsamında verilen kursu başarı ile tamamlayan 38 kişiye sertifikaları verildi.
Akkışla Kaymakamlığı ile ORAN tarafından ortaklaşa verilen kursun son gününde, katılımcılara uygulamalı eğitim verildi. Yrd. Doç. Dr. İsmail Hakkı Kalyoncu tarafından verilen uygulamalı eğitimde çiftçilere başta çelikle gilaburu bitkisi üretimi olmak üzere gilaburu bitkisinin dikimi, budanması ve bakımı hakkında eğitim verildi.
Yapılan uygulamalı eğitimin sonrasında kursu başarı ile tamamlayan çiftçiler için sertifika töreni düzenlendi. Atatürk İlkokulu Konferans Salonunda gerçekleşen sertifika törenine Akkışla Kaymakamı Cevat Gün, Jandarma Komutanı Ahmet Kutlutürk, Yrd. Doç. Dr.İsmail Hakkı Kalyoncu, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı(ORAN) Teknik Danışmanı Erdinç Çanakçı ve Daire Amirleri ile çiftçiler katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törende konuşan Kaymakam Cevat Gün, "İnsanlar, geçim kaygısıyla yaşadıkları çevreyi bırakıp iş bulabilecekleri, geçimlerini sağlayabilecekleri yerlere göç etmektedirler. Bu göçü önlemek, ancak göç veren yerleşim birimlerinin sahip oldukları ekonomik katma değeri olan potansiyelin en iyi şekilde değerlendirilmesiyle mümkündür. Bu potansiyel kimi yerlerde turizm, kimi yerlerde sanayi, kimi yerlerde de ilçemizde olduğu gibi tarım ve hayvancılık alanlarında olarak ortaya çıkmaktadır. Mucize bitki olarak da tanımlanabilecek gilaburu da ilçemizin ekonomik katma değeri yüksek ancak değeri anlaşılamamış tarımsal potansiyelini oluşturmaktadır" dedi.
Kaymakam Gün, "Doğrusu ben de bu ilçe de göreve başlayıncaya dek gilaburu diye bir bitkinin varlığından ülkemizde yaşayan birçok insan gibi habersizdim. Ancak hakkında yapılan bilimsel çalışmaların ortaya koyduğu sağlık alanında birçok hastalığın tedavisindeki etkileri ki gilaburunun böbrek rahatsızlıklarından kansere, kalp rahatsızlıklarından yüksek tansiyona, kadın hastalıklarından romatizmaya kadar birçok hastalığın tedavisine yardımcı olduğunu biliyoruz. Diğer yandan geleneksel tarım ürünlerine göre çok daha yüksek ekonomik getirisinin olması bu bitkinin hem ilçemiz hem de ülkemiz için üzerinde önemle durulması gerektiğini anlamamıza vesile oldu" ifadesinde bulunarak şu şekilde konuştu:
"Toprak özellikleri ve iklim şartları bakımından kaliteli gilaburu üretimine en uygun bölge Akkışla ve çevresidir. İlçemizdeki yaklaşık yüz bin dekar tarım arazisinin 25 bin dekarı sulanabilir yani gilaburu üretimine elverişli tarım arazisidir. Halihazırda ilçemizdeki sulanabilir tarım arazilerinde yonca ve şekerpancarı tarımı yapılmaktadır. Yaptığımız araştırmalar gilaburunun yıllık getirisinin yani kazancının şekerpancarının 9 katı, yoncanın ise 5 katı olduğunu göstermektedir. Yani bir çiftçimiz tarlasına şekerpancarı ekmek yerine gilaburu dikerse 9 kat daha fazla gelir elde edecek. Kabul edersiniz ki bu veriler ortadayken eğer bir çiftçi hobi olarak tarım yapmıyorsa gilaburu yerine şekerpancarı ya da diğer tarım ürünlerinin üretimine devam etmesi pek de anlamlı ve ekonomik bir tutum olmayacaktır.
Yaptığımız araştırmalar neticesinde ilçemizin tarımsal ürün deseninin gilaburu lehine değiştirilmesinin, gilaburu üretiminin yaygınlaştırılmasının, bir başka ifadeyle gilaburunun tarla ve bahçelerde sadece sınır bitkisi olarak değil kapama bahçelerde gelir elde etmek için üretilmesinin çiftçilerimizin ve dolayısıyla ilçemizin ekonomisine çok önemli katkılar yapacağı düşünülmüş ve kaymakamlığımızca birbirini tamamlayan iki proje hazırlanmıştır. Bunlardan biri bugün sertifikalarını dağıtacağımız Gilaburu yetiştiriciliği kursu diğeriyse ilçe tarım müdürlüğümüzün çabalarıyla oluşturduğumuz gilaburu uygulama bahçesi projesidir. Her iki projemizin de amacı çiftçilerimizi gilaburu üretimine teşvik ve ikna etmektir.
İnanıyorum ki bu projelerin başarıya ulaşması halinde hem gilaburu bitkisi ülke ekonomisine kazandırılacak hem de tarımsal ve ekonomik anlamda ilçemizde yaşanacak olan dönüşüm ilçemizin makus talihi olan ve ekonomik sebeplere dayanan göçün önlenmesine katkı sağlayacaktır.
Bu düşüncelerle sözlerime son verirken gilaburu konusunda çok değerli çalışmaları olan ve kurs boyunca sizlere seminer veren değerli hocam İsmail Hakkı Kalyoncu'ya, projelerimizin hazırlanmasında çaba gösteren emek sarf eden İlçe Tarım Müdürümüz Mustafa Tokdemir ve Kaymakamlık proje ofisi sorumlusu Mehmet Çoker'e teşekkür ediyorum." - KAYSERİ