Haberler

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Muhtarlar Mevzuat Toplantısı Yaptı

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Muhtarlar Mevzuat Toplantısı Yaptı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kastamonu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından hayvan kayıt sistemi ve hayvan hareketleri ile ilgili değişen mevzuat hakkında köy muhtarlarına yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Kastamonu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından hayvan kayıt sistemi ve hayvan hareketleri ile ilgili değişen mevzuat hakkında köy muhtarlarına yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Kastamonu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen bilgilendirmede Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Halis Turgut Baydar, Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği Hakkında yetiştiricilerin işletmelerini kayıt altına aldırması, sığır cinsi hayvanların doğumdan itibaren ilk 20 günde küpelenmesi ve pasaportunun temin edilmesi konusunda açıklamalarda bulundu. Baydar, sunum eşliğinde yaptığı açıklamada, hayvan hareketlerinin kaydını tutma zorunlulukları ile hayvan alım satımlarının mutlaka belgeye dayalı olarak yapılması ve 7 gün içerisinde belgesiyle birlikte il/ilçe müdürlüklerine müracaat etme zorunluluğundan bahsetti. Yönetmelik kapsamında 2 Haziran 2012 tarihine kadar yaş gözetilmeksizin tüm sığır cinsi hayvanlara küpe takılabileceğini, bu tarihe kadar özellikle İlkbahar Şap Aşılama Kampanyasında tüm sığır cinsi hayvanların küpelenmesi gerektiğini, 2 Haziran tarihinden sonra küpesiz ve yaşı büyük hayvanların ancak cezai işlem uygulandıktan sonra küpeleneceğini söyledi. Koyun ve Keçilerin Tanımlanması Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği hakkında ise kayıt tutma ve bildirim zorunluluklarının bu yönetmelik kapsamında bulunduğunu söyledi. Ancak küpeleme süresinin koyun ve keçilerde ilk 6 ay içerisinde ya da işletmeden ayrılacak ise ayrılmadan hemen önce yapılması, pasaport yerine nakil belgesinin düzenlenerek köy muhtarı ya da il/ilçe müdürlüğünce onay gerekliliği gibi farkların olduğundan bahsetti. Hayvan ve Hayvansal Ürünlerin Nakilleri Hakkında Yönetmeliğe konusunda ise, nakillerde menşei şahadetnamesinin kaldırıldığını, sığırlarda pasaportun, koyun ve keçilerde nakil belgesinin onaylı bir şekilde nakil esnasında bulundurulması gerektiğini, küpesiz hayvan nakli yapılması halinde hayvan sahibine hem idari para cezası hem de hayvanların en yakın mezbahada kesilmesi işlemi uygulanacağı üzerinde durdu. Ayrıca diğer hayvan türleri, arılar ve hayvansal ürünlerin nakillerinde uyulması gereken kurallardan bahsetti. Önümüzdeki günlerde İl Müdürlüğünce konu hakkında hazırlanan afiş ve broşürlerinde dağıtılacağını söyleyen Baydar, tüm yetiştiricilerin konu hakkında duyarlı olmalarını dileyerek sözlerini bitirdi.

Toplantının kapanış konuşmasını yapan Kastamonu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, bu gibi bilgilendirme toplantılarına devam edileceğini, vatandaşların mağduriyet yaşamaması için muhtarlarımıza önemli görevler düştüğünü söyledi.

Toplantıda uygulamada yaşanabilecek sorunlar, bundan sonraki süreçte yapılması gerekenler ve anlaşılamayan hususlar hakkında karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. - KASTAMONU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close