Gesam Gümüşhane'de Türkiye Sergisi Açtı
Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye Güzel Sanat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (GESAM), ’Türkiye Sergileri’ programı çerçevesinde Gümüşhane’de sergi açtı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye Güzel Sanat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (GESAM), 'Türkiye Sergileri' programı çerçevesinde Gümüşhane'de sergi açtı.
Gümüşhane Kültür Merkezi fuaye salonunda gerçekleştirilen serginin açılışını Vali Yardımcısı Şenol Turan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın, GESAM Başkan Yardımcısı Nezih Demirtepe, kamu kurum müdürleri ve sanatçılar birlikte yaptı.
Sergi öncesinde açıklamalarda bulunan GESAM Başkan Yardımcısı Nezih Demirtepe, GESAM'ın plastik sanatlar dalında ilk ve tek meslek birliği olduğuna vurgu yaptı.
"AMACIMIZ TELİF HAKLARINI ANLATMAK"
GESAM olarak 2011 yılından buyana her ay bir ilde telif haklarını anlatmak çerçevesinde sergi açtıklarını kaydeden Demirtepe, "Bizim meslek birliği olarak amacımız sergi açmak değil, sergi vesilesiyle gittiğimiz yerlerde telif haklarını anlatmak. Bugünü özellikle seçtik. 26 Nisan Pazar günü Dünya Telif günü idi. Telif hakkı, eserler sanatçısınındır. Ankara, İstanbul ve İzmir'de telif hakları ihtisas mahkemeleri var. Dava açılıyor, bir eserden birisi kopya ettiyse hakim diyorki bu eserin sahibine 500 lira boya parası, fikir, beyin hakkı için de 7 bin lira borçlusun diyor. Bunu anlatmak için Anadolu'yu dolaşıyoruz." dedi.
"HEPSİ BİRBİRİNDEN GÜZEL VE KIYMETLİ"
Vali Yardımcısı Şenol Turan ise yağlıboya, suluboya, ebru, tezhip ve fotoğraflardan oluşan 40 güzide eseri Gümüşhane'de görmekten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Burada nicelikten ziyade nitelik önemli. Hepsinin birbirinden güzel ve kıymetli olduğuna eminim. Siz telif hakları konusunda bir farkındalık oluşturmaya çalışıyorsunuz. Bizde elimizden geldiğince sizlere destek olmak için buradayız." diye konuştu.
TELİF HAKKI SORUNU
Türkiye'de telif hakkı sorununun sonunu getirmek, tamamen ortadan kaldırmanın insan var olduğu sürece çok zor olduğuna vurgu yapan Turan, "İntihal sanatın her dalında ve branşında maalesef zaman zaman karşımıza çıkıyor. Tüm sanatçılarımıza eserleri dolayısıyla şükran borcumuzu ifade etmemiz ve alın teri sebebiyle sahip çıkmamız lazım." ifadelerini kullandı.
Yapılan konuşmaların ardından sergilenen 40 eser davetliler tarafından gezildi. Serginin bir hafta boyunca mesai saatleri içerisinde gezilebileceği bildirildi.
GÜMÜŞHANELİ SANATÇI CANLI PERFORMANS İLE MANZARA RESMİ ÇİZDİ
Serginin açılışı öncesinde de iki sanatçı, boş bir tuvale canlı performans ile manzara ve Mevlana konulu resim yaptı. Sanatçılardan Gümüşhane Şiran doğumlu Fatma Nazan Özsaka, ilk defa memleketine geldiğini belirterek, bunun heyecanı içerisinde olduğunu söyledi. GESAM'ı Gümüşhane'ye davet ettiklerini kaydeden Özsaka, "Memleketimde sanat adına birşeyler yapmanın gururunu taşıyorum. Burada ki insanları görmek bizim için büyük bir mutluluk." dedi.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ortaklığında yağlıboya, suluboya, ebru, tezhip ve fotoğraflardan oluşan 40 eserin yer aldığı Gümüşhane sergisinde eseri olan GESAM üyelerinin isimleri şöyle: Seyhan Köse, Emine Küçük Teker, Meral Otan, Necla Önder, Haldun Özbudun, Canan Özdemir, Fatma Ruhsar Özer, Fatma Nazan Özsaka, F.Figen Rutkay, Sultan Su Esen, Sabahat Şahin, Veysel Şaylı, Hülya Şimşek, Ayla Tan, Cevdet Turan, Mehmet Rıza Ünlü, Özden Yarımcı, Merve Yıldırım, Ali Yurtseven, Demet Adalı, Hatice Akbaş Demir, Dilek Akça, Can Akın, Memnune Akyüz, Osman Altıntaş, Gülseren Aydın, Tamer Balıkçı, Hami Onur Bingöl, Hasan Çakır, Fahri Demir, Selma Ergün, Fazilet Ertavlu, Funda Gökçen, Tevfik Gökdemir, İsmail Helvacı, Sedat İşçi, Ayşe Derya Kahraman, Emine Kasap, Serpil Kazancı. - GÜMÜŞHANE