Haberler

Genel Müdür Koç Gündeme İlişkin Açıklamalar Yaptı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Yakup Koç, Manisa’da yayın yapan bir yerel televizyonun canlı yayın konuğu oldu.

Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Yakup Koç, Manisa'da yayın yapan bir yerel televizyonun canlı yayın konuğu oldu. Nurgül Yılmaz ile Mercek Altında programında MASKİ ile ilgili merak edilen soruları yanıtlayan Genel Müdür Koç, il genelinde yürütülen çalışmalar ile hayata geçirilen ve gündemde olan projeler hakkında izleyicilere bilgiler verdi.

MASKİ Genel Müdürlüğü'nün kuruluşundan bugüne kadar geçen sürede hayata geçirilen çalışmalar ile ilgili bilgiler aktaran Genel Müdür Yakup Koç, MASKİ ile ilgili merak edilen soruları da yanıtladı. 2014 yılı Haziran ayında göreve geldiklerini belirten MASKİ Genel Müdürü Yakup Koç, kuruluş tarihinden itibaren yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Genel Müdür Yakup Koç, "İlk kuruluşta temel çok önemlidir. Yeni kurulan MASKİ'nin idari kadrosunu tecrübeli, bilgili ve uzman elemanlardan oluşturarak MASKİ'yi sağlam temeller üzerine oturtmuş olduk. MASKİ Manisa'nın tek kamu Genel Müdürlüğü. O açıdan Manisa MASKİ'yi çok önemsemeli ve sahip çıkmalıdır. Yeni kurulmuş olmamıza rağmen Manisa merkez ve ilçelerinde yapılanma çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı. Manisa il genelinde alt yapı iyileştirilmesi yönündeki çalışmalara hız verildi. MASKİ'nin sorumluluk alanında içme suyu, kanalizasyon ve arıtma tesislerinin yapımı ve işletilmesi bulunmakta" dedi.

MANİSA'DA YAPILABİLECEKLERİ MASAYA YATIRDIK

2014 yılında Türkiye genelinde içme suyunda susuzluk çekilmesine rağmen Manisa'da birkaç nokta haricinde susuzluk yaşanmadığını belirten Genel Müdür Yakup Koç, "Göreve geldikten sonra Manisa'nın alt yapısını ekibimizle birlikte masaya yatırdık. Yeni kuruluşlar sancılı geçiyor. Biz MASKİ olarak bu süreci 3-4 ay gibi kısa bir sürede aşarak projelerimizi uygulamaya başladık. Manisa'da kısa, orta ve uzun vadede neler yapabileceğimizi masaya yatırdık. Kısa vadede rutin işlerle orta vadede yapılacak işlerin projeleri üzerinde çalışmalar yaptık. Manisa'nın iç suyunu uzun vadede çözmek için DSİ ile beraber çalışmalar yaptık. DSİ'nin programında bulunan Manisa'nın içme suyunu besleyecek bu baraj Akhisar hudutlarında bulunmakta. Bu proje ile Akhisar, Saruhanlı, Manisa Gölmarmara ve Turgulu'nun içme suyu karşılanmış olacak. 5 yıllık master planımızda da olan bu proje için DSİ yetkilileri ile 3 defa toplantılar yaptık. Gayemiz Manisa'da terfili sistem olan yer altı sularından kurtarıp terfisiz kaliteli sular içirmektir. Manisa'nın tamamı sularını terfili sondaj kuyularından almaktadır. Terfili sistemden dolayı her ay MASKİ olarak 3,5 milyon lira civarında elektrik parası ödenmektedir. Tüm manisa içme suyunun yüzde 98'i yer altı sondaj sularından beslenmektedir. Açılan sondajların büyük bölümünde arsenik çıkmaktadır. Kriterlerin üzerindeki arsenikli sular arıtılarak abonelere verilmektedir. Bir yıl içerisinde susuz yerleşimlere jeofizik yaparak kuyu yerleri belirlenip 70'e yakın sondaj açılmıştır. Manisa'da yer altı su sıkıntısı olan yerlerimiz Alaşehir, Kula ve Selendi yöreleridir. Buralarda sondaj açımı sırasında jeotermal sularla karşılaşılıyor. Uzun yıllar OSB tarafından kullanılan Gürle kaynak suyu da 9 aydır Manisalı abonelere verilerek vatandaşlarımızın kaliteli kaynak suyu içmeleri sağlanmaktadır" diye konuştu.

MAHALLERE PROJELERİMİZLE GİTTİK

Her ilçede en az 5 mahalle olmak üzere nüfus ve yerleşim yerleri de dikkate alınarak aciliyetlerine göre planlandığını aktaran Koç, "Manisa iline bağlı 17 ilçede 97 adet mahallenin hem içme suyu hem de kanalizasyon proje ihalelerini tamamlayıp projeler etap etap Genel Müdürlüğümüzde onaylanmakta. Onaylanan projelerin inşaat ihalelerine de başlanıldı. İlk olarak Kula ve Kırkağaç'a ait 10 mahallenin içme suyu ve kanalizasyona ait inşaat ihalelerine çıktık. Bu ay içinde Akhisar, Gölmarmara ve Saruhanlı'ya ait 15 mahallenin ihaleleri yapılacak. 2-3 ay için 97 mahallenin tamamının inşaat ihaleleri yapılmış olacak" diye konuştu.

68 DEPONUN YENİLEME İHALELERİ YAPILDI

İl genelinde alt yapısı yetersiz ve eski olan mahallelerin 3-4 yıl içerisinde proje ve inşaatlarını program dahilinde bitireceklerini söyleyen Koç, "Bunun dışında il genelinde tüm depoların envanterleri Genel Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca çıkarıldı. En sıkıntılı olan 68 deponun yenileme ihaleleri yapılarak inşaatlarına başlanıldı. Bunların bitiminden sonra etaplar halinde diğer depolar ele alınıp ihaleleri yapılacak" dedi.

MASKİ Genel Müdürlüğümüz hayata geçireceği Atıksu Arıtma tesisleri hakkında da bilgiler veren Genel Müdür Yakup Koç, göreve başlanıldığında DSİ tarafından yapılması düşünülen Manisa Merkez Atıksu Arıtma Tesisini bir türlü programa alıp ihalesini yapamamıştır. DSİ tarafından yapılamayacağı anlaşıldıktan sonra Manisa (Merkez), Turgutlu ve Gördes Atıksu Arıtmalarının kredi başvuruları İller Bankasına yaptırılarak kredileri çıkartıldı. Akabinde ihale yetkisini İller Bankasına vererek bu üç inşaatın ihaleleri gerçekleştirildi" dedi.

3 TESİSİN İHALESİ YAPILDI

51 Milyon 219 Bin liraya ihale edilen Manisa (Merkez), Atıksu Arıtma Tesisinin yer teslimi geçen hafta yapıldığını aktaran Koç, "Yeni arıtma tesisi eski arıtma tesisinin yerinde yapılacağından mevcut arıtma tesisinin yıkım işlemlerine başladık. Yıkım işlemleri tamamlandıktan sonra son teknoloji ile yapılacak olan atıksu arıtma tesisi inşaatına hemen başlayıp 2 yıl içinde tamamlayıp işletmeye almayı hedefliyoruz. Bu arıtma tesisinin ihale kapsamında güneş enerji sistemi de bulunmakta. Bir diğer işimiz Gördes Atıksu Arıtma ve yağmur suyu projemizin ihale bedeli 7 Milyon 600 bin lira. Gördes Atıksu Arıtma Tesisinin yer teslimi yapılarak inşaatına başlanıldı. Turgutlu Atıksu Arıtma Tesisinin de ihalesi İlbank tarafından yapılmış ihale süreci bitme aşamasında. Tesisin keşif bedeli 49 Milyon 852 bin liradır. Soma Atıksu Arıtma Tesisi'nin ihalesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapıldı. Yer teslimi yapılan inşaatın eksik projeleri tamamlandıktan sonra 3 ay içinde inşaatına başlanacak. Ayrıca selendi, Demirci, Alaşehir ve Sarıgöl Atıksu Arıtma Tesislerimizin projeleri bitme aşamasına geldi. Projeler tamamlanıp İlbank İzmir Bölge Müdürlüğü'nce onaylandıktan sonra 3-4 ay içinde ihaleleri yapılacak" dedi.

TESİSLER ÇALIŞIR DURUMDA

Bakım-onarım ve işletme ihalesi gerçekleştirilen 11 adet Atıksu Arıtma Tesisinin çalışır durumda olduğunu söyleyen Genel Müdür Koç, "Mevcut 11 adet arıtma tesisimiz ilgili belediyeler tarafından çalıştırılmamış ve atık durumda terk edilmişler. Genel Müdürlüğümüz elemanlarında bu tesisler çalışır duruma getirmek için teknik çalışmalar yapılarak tesisler çalışır duruma getirmek için teknik çalışmalar yapılarak tesisler ihale edildi. Şu anda bu tesislerin tamamı çalışır durumda. 2 yıllığına ihalesi yapılan Ahmetli, Akhisar, Alaşehir, Durasıllı, Gelenbe, Gölmarmara, Karakurt, Karaoğlanlı'da bulunan tesislerimiz çalışır durumda. Manisa Merkez Atıksu Arıtma Tesisimiz, yeni arıtma tesisinin ihalesi yapıldığından işletme ihalesinden çıkarıldı" diye konuştu.

GEDİZ MANİSA'NIN CAN DAMARI

Gediz Nehri'nin Manisa'nın can damarı olduğunu belirten Koç, " Gediz'in şu anki durumundan kurtulması için herkesin elini taşın altına koyması lazım. Gediz'in temizlenmesi için Sayın Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımız çok çaba sarf etmekte. Gediz için her ay ilgili birimlerle beraber toplantılar yapıyoruz. Biz de MASKİ Genel Müdürlüğü olarak uhdemizde olan Atıksu Arıtma tesislerini en kısa zamanda bitirip Gediz'in temizlenmesine büyük katkı sağlamış olacağız" şeklinde konuştu.

HUKUKA AYKIRILIK TEŞKİL EDECEKTİR

Su tarifeleri ile ilgili de açıklamalarda bulunan MASKİ Genel Müdürü Yakup Koç, "Bu konulara girmek istemiyordum ama vatandaşlarımızın da bu olayları bilmesi lazım. 2014 yılı Kasım ayındaki MASKİ Genel Kurulu'nda tarifeler belirlendi. Tarife beledi belirlenirken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı doneleri üzerinden hesaplamalar yapılmakta. 2015 yılı MASKİ bütçesi bu tarifeye göre hazırlanarak Genel Kurula getirildi ve oylanarak kabul edildi. 2015 yılı Mayıs ayında yapılan genel kurulda 5 ay önce belirlenen tarifeler yüzde 60 düşürülüp kabul edildi. Ancak Meclis Başkanımız yasal olmayan hukuka aykırı olan bu maddeyi bir daha görüşülmek üzere genel kurula geri gönderdi. Bu madde kesinleşmediğinden işleme konulamamıştır. Su bedelleri maliyetinin altında abonelere verilemez. Maliyet hesabının mutlak suretle göz önüne alınması lazım. Aksi yönde alınacak karar hukuka aykırılık teşkil edecektir" dedi. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close