Gençler Bursa'nın Bilinmeyen Yönlerini Öğreniyor
Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisi üyesi liseli ve üniversiteli gençler, 'Adım Adım Bursa Projesi' kapsamında Ulucami ve Hanlar Bölgesi'ni gezdi.
Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisi üyesi liseli ve üniversiteli gençler, 'Adım Adım Bursa Projesi' kapsamında Ulucami ve Hanlar Bölgesi'ni gezdi.
Bursa'nın sahip olduğu tüm tarihi zenginliklerin gençlere tanıtılmasının hedeflendiği 'Adım Adım Bursa' projesi kapsamında Ulucami ve Hanlar Bölgesi'ne gezi düzenlendi. Gençlerin yoğun ilgi gösterdiği gezide, Tarihi Belediye Binası, Orhan Gazi Camii, Ulucami ve Kozahan ziyaret edildi. Bursa Büyükşehir Belediyesi Kent Rehberi Faruk Kurt ve Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisi Kültür ve Turizm Çalışma Grubu Temsilcisi Arkeolog Fikret Alkan tarafından geziye katılanlara şehrin tarihi dokuları hakkında önemli notlar aktarıldı.
TÜRKİYE'NİN EN ESKİ BELEDİYE BİNASI
Kent Rehberi Faruk Kurt, Tarihi Belediye Binası'nın Türkiye'deki en eski belediye binası olduğunu söyledi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün son dansını da bu binada yaptığını hatırlatan Kurt, günümüzde Büyükşehir Belediyesi'nin birimlerinin, meclis salonunun ve başkanlık ofisinin bulunduğunu söyledi. Orhan Gazi Cami gezisi sırasında Bursa'nın fethi, 14. asır Bursa'sının sosyo-ekonomik yapısı, şehrin genişleme politikası ile ilgili bilgiler veren Kurt, "Orhan Gazi Cami ve külliyesinin mimari özellikleri Bursa sultan camilerinde başlayan ve erken Osmanlı mimarisi olarak adlandırılan tipik ters T plan örneğidir. Ters T mimarisinin kullanılmasının sebebi ise namaz saatlerinin dışında devlet işlerinin de konuşulduğu mekanlar olmasıdır" dedi.
"MİMAR SİNAN ESERLERİNDE ULUCAMİ'DEN ESİNLENDİ"
Ulucami'nin, Cami-i Kebir olarak bilindiğini ve 'Osmanlı'nın ilk Ulu Camisi' unvanına sahip olduğunu belirten Kurt, dikdörtgen planlı caminin yaklaşık 5 bin metrekare boyutlarında olduğunu ve 20 kubbe ile örtüldüğünü anlattı. Ulucami'nin hüsnü hat sanatının birbirinden farklı 132 adet örneğiyle bir sanat galerisi olduğunu vurgulayan Kurt, "Yapıldığı zamandan günümüze kadar deforme olmadan ulaşmış minber, kündekari sanatının en güzel örneklerinden biridir. Minberin yan duvarları üzerinde bulunan kabartmalar güneş sistemini temsil etmektedir. Ortasındaki havuz, Bursa sultan camilerine hastır. 'Ben Bursa'nın büyüsüne dokunmam' diyerek ustalık döneminde Bursa'da eser vermeyen Mimar Sinan, Ulucami'nin ilk batı minaresini, Selimiye Camisi'nin minaresine, şadırvanın üzerindeki boşluğun yol açtığı sirkülasyonu ise Süleymaniye Camisi'ne uyarlamıştır" dedi.
(YS)
26.10.2012 09: 37: 30
TSI
NNNN - BURSA