Haberler

Gençler Bu Merkezde Girişimci Oluyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmit Belediyesince açılan Genç Girişimciler Merkezi'nde "bir fikri olan" gençlere eğitim ve destekler verilerek Türkiye'ye yeni girişimciler kazandırılması hedefleniyor.

METİN GİRGİN - İzmit Belediyesince açılan Genç Girişimciler Merkezi'nde "bir fikri olan" gençlere eğitim ve destekler verilerek Türkiye'ye yeni girişimciler kazandırılması hedefleniyor.

Gençlerin hayalini kurduğu işletmeleri hayata geçirmelerine katkı sağlamak ve fikirlerini geliştirmelerine yardımcı olmak amacıyla kurulan her türlü teknolojik donanıma sahip merkezde, proje üreten "girişimci ruhlara" teorik ve pratik eğitimler veriliyor.

İş dünyasına ve yatırım metotlarına yönelik bilgilerin paylaşıldığı eğitimlerin ardından ofis tahsis edilen gençlere, hayal ettikleri işler için yönlendirmeler yapılmasının yanı sıra pazarlama ve tanıtım çalışmalarına destek veriliyor.

İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, Avrupa'nın en genç nüfusuna sahip olduğunu, bu nedenle gençlere kendi işlerini kurabilmeleri için çeşitli fırsatlar tanıdıklarını söyledi.

Örnek olacak bir projeyi, Türkiye'de ilk defa belediye bünyesinde gerçekleştirdiklerini ifade eden Doğan, Genç Girişimciler Merkezi'nde fırsatlar ve ortamlar sağlayarak büyük girişimcileri Türkiye'ye kazandırmayı hedeflediklerini belirtti.

Doğan, iki ay önce açılan merkez sayesinde Türkiye ve dünya çapında büyük şirketler kurulmasını sağlamayı amaçladıklarını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Sadece Kocaeli'deki gençlerimiz değil, çevre illerin ve ilçelerin de ilgisini çektik. Özellikle bu merkezde girişimci adaylarımıza teorik ve pratik eğitimler veriyoruz. Burada kurduğumuz ofislerde, şirketlerini kuran gençlere büro hizmeti sunuyoruz. İki ayda 300'ün üzerinde gencimiz bizimle diyalog kurdu. Şirket kurup, burada ofislerimizi kullanan gençlerimiz var. Ticari şirketler kurmuş, yeni yeni filizlenmeye çalışan gençlerimize de dışarıdan destek veriyoruz. Özellikle dünya devi ve markası olmuş şirketlerin kuruluşları incelendiğinde, küçücük bir kıvılcımla bu işin başladığı görülür. Bizim burada yapmak istediğimiz gençlerimizle bu kıvılcımı yakmak. İkinci ve daha büyük bir merkez daha yapmayı hedefliyoruz."

- Uçak mühendisi bardakta kısır satıyor

Kocaeli Üniversitesi Uçak Mühendisliği Bölümünden mezun 25 yaşındaki Doğukan Yavuz, memleketi Kayseri dolayısıyla doğuştan girişimci ruha sahip olduğunu, mühendislik eğitimine rağmen ticarete atılmayı tercih ettiğini belirtti.

İzmit Belediyesinin desteğiyle "antik lezzetler" üzerine şirket kurduğunu anlatan Yavuz, "Üniversitede okurken öğrenci evinde arkadaşlarla sürekli farklı yemekler yapıyorduk. Bir ara 'kısır yapalım' dedik. Daha sonra bunu geliştirdik. Öğrenci evinde yaptığımız kısırları komşularımıza ikram ediyorduk. Talep gelmeye başladı. Özellikle ev hanımları günlerinde bizden yardım istiyordu. Ücretsiz veriyorduk. Biz onlara kısır gönderiyorduk karşılığında onlar da bize sıcak yemek veriyordu. O dönemde bunu ticarete taşıma fikri bende oluştu" diye konuştu.

Yavuz, üç yıl önce hayal ettikleri projeyi birkaç ay önce hayata geçirdiklerini, hedeflerinin dünyaya açılmak ve stant zinciri kurmak olduğunu vurguladı.

-"Beyaz şapkalı hacker"

Sakarya Üniversitesi İnsan Kaynakları Bölümü Yönetimi mezunu Eren Elmalı da merkezin desteğiyle arkadaşı Bilal Çoban'la bilişim alanında hizmetler veren bir şirket kurduklarını anlattı.

İzmit Belediyesinin desteği sayesinde giderlerinin olmadığını vurgulayan Elmalı, "KOSGEB'ten girişimcilik belgesi aldık. Başlangıç aşamasındayız. Evimizin kirasını çıkarıyoruz. Yazılımlarla işletmelerin bilgi ve belgelerini koruyoruz" ifadesini kullandı.

Kocaeli Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencisi Sonbahar İlbey ise Çin ve Japonya gibi ülkelere internet üzerinden süs eşyaları sattığını, belediyenin desteğiyle şirket kurma çalışmalarının devam ettiğini dile getirerek, hayallerini gerçeğe dönüşmesinin mutluluğunu yaşadığını kaydetti.

Kaynak: AA / Yerel
title
Close