Haberler
Türkiye sınırındaki kaosa Putin desteği! Rusya Ordusu Halep'e operasyon başlattı

Esed'e Putin desteği! Rusya Ordusu, Halep'teki muhalifleri vuruyor

Halep düştü! Muhalifler camilerden ezan okumaya başladı, kamu binalarını ele geçirdi

Muhalifler camilerden ezan okumaya başladı, kamu binalarını ele geçirdi

Antalya açıklarında 4.8 büyüklüğünde deprem

Antalya'da 4.8 büyüklüğünde deprem! Açıklamalar peş peşe geldi

Bakan Uraloğlu açıkladı: Özel araçlara kış lastiği zorunluluğu geliyor

Özel araçlara kış lastiği zorunluluğu geliyor

Genç Matematikçilerin Olimpiyat Şampiyonu Belli Oldu

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı, Necdet Doğanata anısına ilk kez düzenlenen Matematik Olimpiyatı'nın kazananları belli oldu.

İzmir Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı, duayen eğitimci merhum Necdet Doğanata anısına ilk kez düzenlenen Matematik Olimpiyatı'nın kazananları belli oldu.

Ezbere dayalı matematik formüllerinden uzaklaşarak, mantık ve zekaya dayalı matematik dünyasının kapılarını gençlere açmak üzere İzmir Üniversitesi tarafından duayen eğitimci, Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Necdet Doğanata anısına düzenlenen Matematik Olimpiyatı sonuçlandı. 45 okuldan 85 öğrencinin katıldığı olimpiyatın şampiyonu, Özel Yamanlar Anadolu Lisesi'nden Emre Girgin, ikinci İzmir Fen Lisesi'nden Çağıl Kalender, üçüncü Özel Yamanlar Fen Lisesi'nden Emre Kızıltuğ oldu. Ayrıca Osman Akar, Şükrü Furkan Şaylı ve Sabri Umur Çetin de teşvik ödülüne layık bulundu.

Rektör Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, Mütevelli Heyeti Başkanı Ali Rıza Doğanata, Başkan Yardımcısı Selim Doğanata, Matematik Olimpiyatı Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Alemdar Hasanoğlu, Karabağlar İlçe Milli Eğitim Müdürü Latif Susuz ile akademisyenler, danışman öğretmenler ve olimpiyata katılan öğrencilerin bir araya geldiği ödül töreni İzmir Üniversitesi'nde yapıldı.

Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Alemdar Hasanoğlu konuşmasında, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, dünyaca tanınmış Türk matematikçi Cahit Arf ve duayen eğitimci Necdet Doğanata'ya vefa borcunun olimpiyatın düzenlenmesinde büyük önem taşıdığını söyledi. Matematikçi Andrey Kolmogorov'un ifadesi ile gençlere seslenen Hasanoğlu, "Sizler, toplumun milli servetisiniz. Bir toplumun milli serveti petrol, altın olmaz, sizlersiniz. Bir milletin geleceğini yüz binler değil, matematik zekasına sahip 5-10 bin matematikçi belirler ve bu çocukların kimliği olimpiyatlarda belirlenir. Üstün zekalı olan sizlerin, vefalı ve soylu aydınlar olmanızı bekliyoruz" dedi. Hasanoğlu, olimpiyat istatistiklerinin, öğrencilerin formül ve hesaba dayalı soruları daha kolay çözdüğünü ancak zekaya dayalı çözümler için daha çok çalışılması gerektiğini gösterdiğini söyledi.

Prof. Dr. Hasanoğlu'nun ardından söz alan Mütevelli Heyeti Başkanı Ali Rıza Doğanata, Matematik Olimpiyatı düzenlenmesinin Necdet Doğanata'nın hayali olduğunu söyledi. İzmir Özel Fatih Koleji tarafından Doğanata Eğitim, Bilim, Enerji ve Mühendislik Proje Yarışması'nın bu yıl 3'üncü kez düzenleneceğini hatırlatan Ali Rıza Doğanata, Matematik Olimpiyatının da gelecek yıllarda bölgeselden ulusala ve uluslararasına doğru bir gelişme göstermesini istediklerini söyledi. Doğanata, "Refah seviyelerinde, ekonomik olarak üst sıralara tırmanıyoruz ama bilimsel verilere ulaşmakta ülke olarak istediğimiz hızda değiliz. Atatürk'ün gösterdiği hedeflere ulaşmak için daha çok çalışmalıyız" dedi.

Mütevelli Heyeti Başkanını ardından söz alan Başkan Yardımcısı Selim Doğanata ise Necdet Doğanata'nın sözleri ile gençlere seslendi ve "Ateşlenmiş bir ruhun karşısında direnebilecek dünyada hiçbir silah yoktur. Azim her şeyin önündedir, bütün güçlükleri aşar. Yapamayacağınız hiçbir şeyin olmadığı konusunda kendinize güvenin, inanın" dedi.

Gençlerin ezbere dayalı matematik formüllerinden uzaklaşarak, mantık ve zekaya dayalı çalışmalar yapması amacıyla Matematik Olimpiyatı'nın düzenlendiğini hatırlatan Rektör Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, "Teknoloji ve bilim artık hızına yetişmekte zorlandığımız bir devrim yaşıyor. Yaklaşık 4,5 milyar yıl yaşında olan Dünyadaki tüm verilerin yüzde 90'ı son iki yılda oluşturuldu. Her gün yaklaşık 2,5 kentilyon bayt veri üretiyoruz. Bugünkü teknoloji ve bilimsel devrimin temelini oluşturan matematik konusunda verileri analiz edecek gençlere gelecekte daha da fazla ihtiyaç olacak" dedi. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title