Geminbeli Tüneli'nde Işığa Bin 800 Metre Kaldı
SERHAT ZAFER / FARUK KARA - Karadeniz Bölgesi'ni Sivas üzerinden Akdeniz Bölgesi ile buluşturan ancak olumsuz hava koşuları nedeniyle çok tercih edilmeyen Geminbeli Geçidi'nde 4 bin 300 metre uzunluğundaki çift tüp şeklindeki tünelin yapımı devam ediyor.
SERHAT ZAFER / FARUK KARA - Karadeniz Bölgesi'ni Sivas üzerinden Akdeniz Bölgesi ile buluşturan ancak olumsuz hava koşuları nedeniyle çok tercih edilmeyen Geminbeli Geçidi'nde 4 bin 300 metre uzunluğundaki çift tüp şeklindeki tünelin yapımı devam ediyor.
Karayolları 16. Bölge Müdürü Aydoğan Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölge müdürlükleri sorumluluk alanında bulunan 305 kilometrelik hattın 288 kilometresinin bölünmüş yol olduğunu, kalan kısımlarda ise çalışmaların devam ettiğini belirtti.
12 nolu kuzey aksı olarak bilinen karayolunun Akdeniz'i Karadeniz'e bağlayan önemli bir güzergah olduğunu ifade eden Aslan, güzergahta yoğun kış şartlarının yaşandığı 2010 rakımlı Geminbeli mevkisinin tünelle geçilmesi için çalışmaların ise aralıksız devam ettiğini söyledi.
Aslan, Geminbeli Tüneli projesi kapsamında çalışmalara 2013 yılında başlandığını, ihale sözleşmesine göre bitiş tarihinin ise 2017 yılının nisan ayı olarak belirlendiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Projenin bedeli 297 milyon lira ve bugüne kadar harcanan para ise 148 milyon lira. Fiziksel olarak yüzde 50 civarında bir gerçekleşme sağladık. Her biri 4 bin 300 metrelik iki ayrı tüpten oluşacak tünelimizin T1 tüpünde 2 bin 500 metre ve T2 tüpünde ise 2 bin 100 metre olmak üzere 4 bin 600 metrede tünel kazı çalışması tamamlandı. Kalan kesimlerde çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor. Geminbeli Tüneli tamamlandığında kış şartlarının yoğun olarak yaşandığı Geminbeli Geçidi'nde yol kotu ortalama olarak bin 800 metreye düşecek. Bu da sürücülerimizin kış şartlarında yaşadığı olumsuzlukları ortadan kaldıracak. Projenin bu kesiminde yaklaşık 5 kilometrelik kısalma ve yol geometrik standartlarının yükselmesinden dolayı seyahat süresi olarak 20 dakikalık tasarruf sağlanmış olacak. Projeyi bir bütün olarak değerlendirdiğimizde aksın tamamında bölünmüş yol olarak trafik akışı sağlandığında özellikle Sivas'tan Karadeniz limanlarına daha kısa sürede ulaşma imkanı sağlanacak."
Aslan, ayrıca Sivas-Malatya karayolunda bulunan Yağdonduran Geçidi'nde, Divriği-Arapgir karayolundaki Sarıçiçek 1 ve Sarıçiçek 2 tünellerinde çalışmalara başlandığını, Sivas-Erzincan karayolundaki Kızıldağ Geçidi ile Sivas-Tokat karayolundaki Çamlıbel Geçidi'nde de tünel proje çalışmalarının sürdüğünü söyledi.
Çalışmalar gece gündüz sürüyor
Geminbeli Tüneli inşaatının yüklenici firmasının şantiye şefi Ufuk Mintaş ise çalışmaları çift vardiya olarak 200 kişilik ekiple gece ve gündüz olarak devam ettirdiklerini dile getirdi.
Tünel içerisinde patlatmalı kazı çalışması yaptıklarını aktaran Mintaş, çalışmaların her iki tüp içerisinde karşılıklı olarak devam ettiğini, tünelin Karadeniz-Akdeniz bağlantısında önemli olduğunu vurguladı.
Tünel projesi kapsamında yaklaşık 8 bin 500 metre delme işlemi yapılacağını kaydeden Mintaş, şu ana kadar bunun 5 bin metrelik kısmının tamamlandığını sözlerine ekledi.