Gediz Üniversitesi 3. Kariyer Günleri
Gediz Üniversitesi 3’üncü Kariyer Günleri, başarı öyküleriyle hayran bırakan 2 özel ismi konuk etti.
Gediz Üniversitesi 3'üncü Kariyer Günleri, başarı öyküleriyle hayran bırakan 2 özel ismi konuk etti. İş arama ümidiyle gittiği İngiltere'de bulaşıkçılıktan patronluğa yükselen Önder Şahan ve sekreterlikten sanayiciliğe geçen Nurcan Özdemir, deneyimlerini Gedizli gençlerle paylaştı.
Öğrencilerle önce Önder Şahan buluştu. İngiltere'de 16 restoranlık zincir kuran, en son da Docklands Akademi'yi açan Şahan, doğup büyüdüğü Kars'tan Londra'ya uzanan yaşam hikayesini şöyle anlattı:
"Dokuz kardeşten biri olarak dünyaya geldim. İmkansızlıklar yüzünden eğitim hayatım yarım kaldı. 25 yıl önce Ankara'da bir kitabevinde çalışırken, tesadüf eseri İngiltere'ye gittim. Bulaşıkçılık, garsonluk ve ütücülük yaptım. 2000 yılında borç harç 'Tas Restoran'ı kurdum. Türkçe mönüyle, Türk mutfağını türküler eşliğinde sunmaya başladım. Çok beğenildi, Londra'daki en iyi vejetaryen restoran seçildi. Aradan geçen 14 yılda restoran sayımız 16'ya yükseldi. Şu an ayda 100 bin kişiyi ağırlıyoruz, uzaklarda ülkemizi temsil edip tanıtıyoruz. Müşterilerimiz arasında İngiltere siyasetinin önemli isimleri de var. Yıllık 20 milyon sterlin ciroya ulaştık, 400 Türk'e istihdam sağlıyoruz."
Hizmet sektörünün ardından Docklands Akademi adındaki üniversiteyle eğitim faaliyetine başlayan Şahan, şunları söyledi: "Kalifiye eleman sıkıntısı çekince 3 milyon sterlin harcayarak dünyanın önemli finans merkezi Londra Canary Wharf'ta akademimizi hayata geçirdik. Şimdiki hedefim bir otel açmak. Ayrıca tüm Avrupa'ya ihracat gerçekleştireceğimiz meze üretim tesisi kurmayı da planlıyorum. Bulaşıkçılıktan bugünlere çalışarak ve ne yapabileceğimin farkında olarak geldim. Gençlere de kendilerini tanımalarını, mücadeleci ve sabırlı olmalarını, heyecanlarını asla yitirmemelerini tavsiye ediyorum."
Bir diğer sıradışı başarı hikayesinin kahramanı Nurcan Özdemir de Ardahan'da 7 çocuklu bir aileden sanayiciliğe nasıl adım attığını aktardı. Gediz Üniversitesi Girişimcilik ve İnovasyon Yükseklisans Programı öğrencilerine de ders veren Özdemir, "1989'da ailemle Bursa'ya taşınınca okulu bırakıp çalışmak zorunda kaldım. Havalandırma ve yalıtım işi yapan küçük bir dükkanda sekreterdim. Burası kaderimi değiştirdi. O yıllarda önemi yeni yeni anlaşılan izolasyon işini öğrendim, eşimin ve ailemin desteğiyle 1999'da bu sektöre girdim. 2007'de de Bursa'da EPSA Yalıtım olarak üretime başladım, sanayici oldum. Yapı kimyasalları ve yalıtım alanında faaliyet gösteriyoruz" dedi.
2012 yılında Garanti Bankası, KAGİDER ve Ekonomist Dergisi tarafından "Yılın Kadın Girişimcisi" seçilen Nurcan Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Lider kişiliğimin ve organizasyon yeteneğimin farkına varınca girişimciliğin tam bana göre olduğunu da anlamış oldum. Elimdekiyle yetinip rahat bir yaşam yerine, zor olanı seçtim, hep mücadele ettim. Hiçbir başarı kolay elde edilmiyor, çalışıp yorulmak gerekiyor. Yorulmak bilmeden çalışmaya devam ediyorum. Hedefim 2017'ye kadar marka değerimizi artırmak, sonrasında da tüm dünyaya açılmak. Gençlerimize yılmadan, bıkmadan çalışmalarını, mücadeleyi asla bırakmamalarını tavsiye ediyorum. İmkansız olmadığını bilmek, başarı yolundaki en önemli adım..."
İlk gün Arkas Holding CEO'su Önder Türkkanı, Alfemo Mobilya Genel Müdürü Ramazan Davulcuoğlu, Tek Kablo CEO'su Dr. Sakit Samedov'un konuştuğu Gediz Üniversitesi 3'üncü Kariyer Günleri'nde, Önder Şahan ve Nurcan Özdemir'in yanı sıra Elektral A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sayıl Dinçsoy, Dubai Amerikan Sharjah Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ali Beba, Senem Kılıç Yönetim Sistemleri CEO'su Senem Kılıç, Componenta İnsan Kaynakları Müdürü Fatih Algan ile Pamukkale Turizm Kurumsal İletişim Müdürü Mustafa Sönmezay da yer aldı. - İZMİR