Geçmişten Günümüze Kadın Belediye Başkanları Buluşması"
Diyarbakır'da düzenlenen "Geçmişten Günümüze Kadın Belediye Başkanları Buluşması" programında, Türkiye'nin farklı illerinden kadın belediye başkanları bir araya geldi Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Kışanak: "Kadınların özgürlük, eşitlik ve adalet arayışı üzerine mücadelesi partiler ve siyaset.
Diyarbakır'da düzenlenen "Geçmişten Günümüze Kadın Belediye Başkanları Buluşması" programında, Türkiye'nin farklı illerinden kadın belediye başkanları bir araya geldi.
Bazı kadın belediye başkanlarının girişimleriyle bu yıl 3'üncüsü düzenlenen "Geçmişten Günümüze Kadın Belediye Başkanları Buluşması" programı Türkiye'nin farklı illerinden kadın belediye başkanlarının katılımıyla Sümerpark Resepsiyon Salonu'nda başladı. Programın başında Soma'daki faciada hayatını kaybeden işçiler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, yaptığı konuşmada, kadınların bu ülkede güçlenmesi durumunda acıların azalacağını söyledi.
Kadınların bulundukları her alanda daha sıkı bir şekilde hayata, siyasete ve yerel yönetimlere katılması durumunda daha demokratik ve barışçıl bir topluma dönüşeceklerini kaydeden Kışanak, yönetim anlayışının daha demokratik olacağını, kadınların bu toplumun bütün fotoğrafının bir parçası olduğunu belirtti.
Bu buluşmanın çok önemli olduğunu ifade eden Kışanak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Biz burada tüm Türkiye'ye şöyle bir fotoğraf veriyoruz. Kadınların özgürlük, eşitlik ve adalet arayışı üzerine mücadelesi partiler ve siyaset üstü bir konudur. Burada farklı siyasi geleneklerde var olmaya çalışmış, mücadele etmiş, yerel yönetimlerde görev almış, belediye başkanlığı yapmış, halen belediye başkanlığı yapan arkadaşlarımızla bir aradayız. Ortak paydamız bu."
Bundan sonra bu çalışmayı büyütmek istediklerini aktaran Kışanak, "Bu topraklara kalıcı barış gelecekse bunu kadınlar sağlayacak" dedi.
Kışanak, şöyle devam etti:
"Yaşadıklarımız ve dillerimiz farklı olabilir, ama gelecek arzumuz aynı noktada kesişiyor. Hepimiz daha iyi bir gelecek arzu ediyoruz. 1978 yılında Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde 3 kadın belediye meclis üyesi seçildi. Fakat 12 Eylül'de bunlar tutuklandı. Bu kadınlarla birlikte ben de Diyarbakır Cezaevi'nde kaldım. Onlardan biri Duriye anaydı. Türkçe bilmiyordu, birlikte kaldığımız 2 yıl boyunca Türkçe bilmediği için görüşe çıkamadı. Koğuşta arkadaşlarıyla Kürtçe konuştuğu için dayak yedi. Geçen yıl onu yitirdik. Ama buradaki tabloyu görünce de yaşadığımız acılardan da bir sonuç çıkarabilmişiz."
Eşbaşkanlık sistemini kazandıkları bütün belediyelerde hayata geçirdiklerini belirten Kışanak, bunu başarılı bir şekilde uyguladıklarını, vatandaşların, meslek örgütlerinin ve sivil toplum örgütlerinin artık eşbaşkanlık sistemini benimsediğini aktardı.
Türkiye'de 84 yılda 118 kadın belediye başkanı seçildi
İzmir'in Menemen ilçesine bağlı Seyrek beldesinde 1992-2009 yılları arasında CHP'den belediye başkanlığı yapan Nurgül Uçar da kadınların belediye başkanı olmasının önemine değinerek, Türkiye'de 84 yılda 18 yerel seçim yaşandığını, 31 bin belediye başkanı seçildiğini, bunların içerisinde 118 kadının belediye başkanı olabildiğini bildirdi.
Bugüne kadar belediye başkanlığı yapan 118 kadından 11'inin hayatını kaybettiğini dile getiren Uçar, "Kadın belediye başkanlarını bir araya getirmek istedik. Bu nedenle bu etkinlik düzenleniyor. Üçüncü buluşmayı Diyarbakır'da gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.
Dünyanın ilk kadın ada belediye başkanı
1977 yılında Bozcaada Belediye Başkanlığı göreviyle dünyanın ve Türkiye'nin ilk ada kadın belediye başkanı unvanını kazanan Nagahan Akay (82) da Diyarbakır'a geldi. Akay, program öncesinde yaptığı açıklamada, belediye başkanlığı görevini 3 yıl yürütebildiğini, eşinin vefatından sonra istifa etmek zorunda kaldığını anlattı.
Akay, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Çalıştığımız dönemde koşullar daha zordu. Doğal güzelliği vardı ama mahrumiyet bölgesiydi. Çocuklarımın yanına İstanbul'a döndüm. Hiçbir zorluk yaşamadım. Şimdi de bu kadar paralar döküp, başkan olmak için kıyamet koparanlara şaşırıyorum. Ekmek fabrikası kurmak isterdim. Ancak, 64 talebesi olan yere lise açmak beni çok mutlu etti. O dönemde ada çok ıssızdı."
MHP'den belediye başkanı adayı
Kırklareli'nin Babaeski ilçesine bağlı Büyükmandıra beldesinde 1999-2004 yılları arasında Anavatan Partisi'nden belediye başkanlığı görevi ve 2014 yerel seçimlerde MHP'den belediye başkan adayı olan Hülya Gürman da ilk kez Diyarbakır'a geldiğini bildirerek, bundan dolayı mutlu olduğunu anlattı.
Yöre insanını tanıdığını, böyle bir oluşumun çok güzel olduğunu dile getiren Gürman, şunları söyledi:
"Kadın siyasetçilerin daha fazla katılımını sağlamak adına böyle bir çalışma içerisindeyiz. Yerel seçimde, Kırklareli'den 2 kadın belediye başkan adayı vardı. İkimizde de kaybettik. Bulunduğumuz yörede ilk defa seçilen kadın belediye başkanıydım. Diyarbakır'a baktığımızda birçok belediye başkanı seçildi. Bizde ise maalesef. Buradaki soru işaretini de kadınlarımıza bırakıyorum."
Program 3 gün sürecek. - Diyarbakır