Geçmişe Dokunmak İstenler Bu Bölümü Seçiyor
Geçmişe dokunmak isteyen gençler Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tercih ediyor.
Geçmişe dokunmak isteyen gençler Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tercih ediyor.
Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Yasemin Yılmaz ve Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurperi Ayengin, Arkeoloji bölümüne dair merak edilen bilgileri paylaştı.
Yrd. Doç. Dr. Yasemin Yılmaz Arkeoloji bölümünün temel amacını, kültürel miras bilinci oluşturmak ve kültürel miras yönetimi yoluyla ülkenin yeraltı, sualtı ve yerüstünde bulunan arkeolojik kalıntılarını açığa çıkarmak ve bunları inceleyerek eski toplumları araştırmak olarak açıkladı.
Yrd. Doç. Dr. Yılmaz, "Diğer birçok üniversiteden farkımız, Prehistorya, Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi ve Klasik Arkeoloji anabilim dallarında denge gözetilerek ders programlarının hazırlanmış olmasıdır. İkinci önemli farkımız ise çoğu üniversitede uzmanlık dersleri yüksek lisans ve doktoradan itibaren verilmektedir. Bu da öğrencilere zaman kaybettirmekte ve dünyadaki meslektaşlarıyla rekabet şansını azaltmaktadır. Biz lisans eğitiminden başlayarak uzmanlık alan eğitimleri de vermeye başladık. Örneğin Arkeo-Antropoloji dersi bu uzmanlık derslerimizden bir tanesidir" dedi.
Arkeoloji bölümünü tercih edecek öğrencilerimizin, zaman laboratuarın da yolculuğa çıkmaya hazırlıklı olması gerektiğinin altını çizen Yrd. Doç. Dr. Yılmaz, "Öğrencilerimizin kültür tarihi, eski toplumlardan geriye kalan birçok kalıntı ve bu kalıntıların malzeme bilgisini öğrenmeye hevesli olması, başarılı olabilmenin ön koşuludur. Arkeoloji, özellikle son yıllarda artık sadece kültür tarihi öğrenimi yapılan bir bilim alanı değildir. Bu anlamda neşeli bir ortamda 'geçmişe dokunarak' eğitim almayı isteyen öğrencileri bekliyoruz" diye konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Yasemin Yılmaz, Arkeoloji bölümü öğretim kadrosundan Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Emre Okan'ın Foça'da kazı başkan yardımcısı olarak çalışmalarda bulunduğunu, öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Bilir'in de İznik Gölü sualtı araştırmasında görev aldığını söyledi.
Tunceli'de ilk Prehistorik Dönem araştırmalarına başladıklarını, Ilısu Baraj Projesi çerçevesinde Çemialo kazısında çalıştığını, Diyarbakır Çayönü kazısına da yeniden başlayacaklarını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Yasemin Yılmaz, "Marmaray ve Metro kazılarında bulunan insan kemiklerinin analizi ve yayına hazırlaması için bir laboratuvar oluşturduk ve malzemeleri Üniversitemize getirdik. Bu malzeme analizlerinde uluslararası işbirlikleri için de görüşmelere başladık" şeklinde konuştu.
Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurperi Ayengin ise Düzce'de ilk yüzey araştırmalarıyla şehrin kültürel geçmişini belirlemeye başladıklarını belirterek, "Düzce için çok büyük bir değer olan Konuralp PRUSIAS ad HYPİUM antik kentinde de ilk bilimsel kazıları başlatmamız, bu önemli kent ve tiyatronun ülkemize ve dünyaya tanıtılması açısından çok önemli bir adım olmuştur. PRUSIAS ad HYPİUM antik kenti tiyatrosunda bilimsel kazı çalışmalarının devamı, sonrasında yapılacak restorasyon çalışmaları ve çevre düzenlemeleriyle Düzce, kültür turizminde önemli bir cazibe merkezine dönüşecektir. Yapacağımız çalışmalarla Üniversitemizin değer üretme vizyonuna katkı sağlamayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
Son olarak istihdam olanaklarından söz eden Yrd. Doç. Dr. Yasemin Yılmaz, Arkeoloji mezunlarının Kültür Bakanlığı'nda, devlet müzelerinde ve özel müzelerde çalışabileceklerini, üniversitelerde akademisyen olarak görev alabileceklerini, yabancı dil bilenlerin kokart alarak rehber olabileceklerini söyleyerek açıklamalarını noktaladı. - DÜZCE