Gebelikte İlk 12 Hafta Düşüklerin En Sık Görüldüğü Dönem
Operatör Doktor Kaya: "İlk 12 hafta düşüklerin en sık görüldüğü dönemdir, bu nedenle gebeliğin ilk 12 haftası düşük açısından çok iyi değerlendirilmelidir"
Memorial Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden Op. Dr. Sibel Kaya, gebelikte düşüklerin en sık görüldüğü dönemin ilk 12 hafta olduğunu bildirdi.
Kaya, yaptığı yazılı açıklamada, gebelik boyunca görülen kanamaların erken ve geç gebelik kanamaları olarak sınıflandırıldığını, ilk haftalardaki kanamaların çoğunda gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam ettiğini kaydetti.
Gebeliğin özellikle ilk 12 haftasının düşük açısından çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Kaya, "İlk 12 hafta, düşüklerin en sık görüldüğü dönemdir. Ağrıyla birlikte ya da tek başına olan bir kanama özellikle parça düşürme söz konusuysa düşük habercisidir. Yapılan muayene ve ultrasonda bebek canlı ve rahim ağzı kapalı ise kanamanın düşük tehdidi kaynaklı olduğu söylenebilir" dedi.
Gebelikte görülen kanamaların birçok nedene bağlı olarak da ortaya çıkabileceğini belirten Kaya, şu bilgileri verdi.
"Kanamalar rahim ağzı kaynaklı olabilir. Enfeksiyonlar, rahim ağzında yara ile rahim ağzında hassasiyet oluşarak bu durumlarda özellikle cinsel ilişki sonrası ve bazen de kendiliğinden kanama ortaya çıkabilir. Dış gebelik de kanamaya yol açan önemli bir nedendir. Dış gebelik, gebeliğin uterus (rahim) dışına, sıklıkla tüplere yerleşmesi halidir. İlk haftalardaki acil değerlendirme gerektiren vajinal kanama nedenidir. Mol gebeliği ise anormal bir gebelik şeklidir. Rahim içerisinde üzüm şeklinde bulunan yapılardan ismini alır. Vajinal kanama ve üzüm tanesi şeklinde parçalar düşmesi ile kendini belli eder. Gebelik dışı kanamalar, gebeliğe bağlı vajinal kanamalarla karıştırılabilir. İdrar yollarına ait enfeksiyon veya taş oluşumu ile hemoroid kanamaları buna örnektir." - Antalya