Gdo Ürünlerinin Hayvan Yemi Olarak Kullanıldığı İddiası
Malatya Veteriner Odası Başkanı Ertuğrul Özdemir, GDO’lu ürünlerin hayvan yemi olarak kullanıldığı iddiası ile ilgili yaptığı açıklamada, "Geleceğimizi karartacak GDO’lu ürünlerin hayvan yemi olarak kullanılması kabul edilemez" dedi.
Malatya Veteriner Odası Başkanı Ertuğrul Özdemir, GDO'lu ürünlerin hayvan yemi olarak kullanıldığı iddiası ile ilgili yaptığı açıklamada, "Geleceğimizi karartacak GDO'lu ürünlerin hayvan yemi olarak kullanılması kabul edilemez" dedi.
Başkan Özdemir, GDO'lu ürünlerin hayvan yemi olarak kullanıldığı iddiası üzerine basın açıklaması yaptı. Özdemir, "GDO'lu bitkiler, doğada yetişen diğer bitkilerden farklı olarak, genomlarında kendi türlerine ait olmayan genleri taşıdıklarından, bu bitkilerin yetiştirildiği ülkelerde, başta sağlık olmak üzere, çevre ve sosyo-ekonomik yapı üzerinde önemli riskler söz konusu olmaktadır. İnsanların bağışıklık sisteminde ve santral sinir yapısında tahribatlar, hastalıklara karşı kullanılacak antibiyotiklerin etkinliğini azaltma, kanser ve alerjik reaksiyonlara neden olmaktadır. Kalıntılarındaki toksik maddelerin ve ikinci kuşak üretimini engellemek amacıyla uygulanan yüksek dozda antibiyotiğin toprağa ve suya geçerek diğer organizmaların besin zincirine katılmaları, faunada yararlı akraba türlerin yok olmasına ve yeni zararlı popülasyonların oluşmasına neden olmaktadır. Ayrıca antibiyotiklere dayanım izleme genlerinin toprak bakterilerine geçmesi ya da terminatör teknolojisi gereği toprağa verilen yüksek dozdaki antibiyotiklerin baskısı nedeniyle dayanıklı yeni bakteri tiplerinin oluşması da görülmektedir. Yapılarındaki virüs genleri nedeniyle patojeniteleri artmış yeni virüslerin oluşabilmesi, tozlaşmayla çevredeki yabani türlerin özelliklerini dolayısıyla floranın bozulması, tür dağılımının ve dengesinin bozularak genetik kaynakları oluşturan yabani türlerin yok olması da olası sonuçlar arasındadır" dedi.
Ülkede 25 mısır 7 soya çeşidi olmak üzere toplam 32 çeşit GDO'lu hayvan yeminin ithalatına izin verildiğini belirten Özdemir, "GDO'lu ürünlerin bebek mamaları ve bebek formülleri, devam mamaları ve devam formülleri ile bebek ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanımı yasaktır. Bebekler için tehlikeli görülen GDO, erişkin insanlara ve hayvanlara etki etmemekte midir. Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde GDO'lu ürünler organ tahribatına, sindirim ve bağışıklık sisteminde düzensizliklere, yaşlanmanın hızlanmasına ve kısırlığa sebep olduğu tespit edilmiştir. GDO'lu her türlü ürün, başta Avrupa Birliği olmak üzere, birçok ülkede açıkça düzenlenmiş mevzuatla yasaklanma eğilimine girmişken, ülkemizin yarınları, oluşturulacak ve yetkili kılınacak komisyonların insafına bırakılmaktadır" diye konuştu. - MALATYA