Gazilik Maaşını Kabul Etmeyen Nineye Yardım Eli
Kurtuluş Savaşı'nda dedesi şehit, babası gazi olan ve bağlanmak istenen maaşı, ülkenin o dönemde içinde bulunduğu koşulları dikkate alan merhum annesi gibi "devlete yük olmamak" için kabul etmeyen 81 yaşındaki Hatice Temel'e, belediye ve kaymakamlık yardım elini uzattı.
RIDVAN TANDOĞAN - Kurtuluş Savaşı'nda dedesi şehit, babası gazi olan ve bağlanmak istenen maaşı, ülkenin o dönemde içinde bulunduğu koşulları dikkate alan merhum annesi gibi "devlete yük olmamak" için kabul etmeyen 81 yaşındaki Hatice Temel'e, belediye ve kaymakamlık yardım elini uzattı.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Balıkesir'in Gönen ilçesine bağlı Çallıca Mahallesi'nde kerpiçten yapılan iki odalı evde yalnız yaşayan Hatice Temel'in dedesinin şehit olduğu İstiklal Savaşı'ndan, babası İbrahim Temel de gazi olarak döndü.
Hatice Temel, geliri olmamasına rağmen, bağlanmak istenen gazilik maaşını, ülkenin o dönemde içinde bulunduğu koşulları dikkate alan annesi gibi, "devlete yük olmamak için" kabul etmedi.
Komşusunun bahçesindeki kuyudan çektiği suyu kullanan, yine komşularının çektiği seyyar elektrik hattıyla zaman zaman evini aydınlatan, televizyon, çamaşır ve bulaşık makinesi gibi elektrikli ev eşyası bulunmayan, tahtaların üzerine serdiği battaniyede uyuyan Hatice ninenin yiyecek ihtiyacını da komşuları giderdi.
Durumu öğrenince harekete geçen Gönen Belediyesi ve Kaymakamlığı, Hatice Temel'in barınma ve yemek ihtiyacını karşıladı. Hatice ninenin istememesine rağmen, yaşlılık maaşının bile Kaymakamlığın girişimleriyle yaklaşık 3 ay önce bağlandığı öğrenildi.
Temel, belediye tarafından yeni yaptırılan tek katlı, iki odalı, betonarme evde yaşamını sürdürüyor.
"Devletime yük olmamak için maaşı reddettim"
Hatice Temel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllardır kerpiçten yapılan iki odalı evde yaşamını sürdürdüğünü, durumundan hiç şikayet etmediğini dile getirerek, şöyle konuştu:
"Kurtuluş Savaşı döneminde babam İbrahim ile dedem Halil, seferberlik çağrısına uyarak savaşa katıldı. Daha sonra Halil dedem şehit olurken, babam gazi olarak memlekete döndü. Bunun üzerine devlet, anneme de maaş bağlamak istemiş ancak annem bu maaşı, 'Devletimiz o parayla silah satın alsın, düşmanımız çok' diyerek reddetmiş. Benim doğduğum yıl itibarıyla devlet bana maaş bağlamak istemiş. Annem yine aynı cevabı vererek o parayı reddetmiş. Daha sonra annem ve babam vefat edince devlet bana maaş bağlamak istedi. Bu kez ben de aynı şeklide devletime yük olmamak için maaşı reddettim."
Temel, annesi ve babasını kaybettikten sonra yaşamına tek başına devam ettiğini dile getirerek, "Ben hiç evlenmedim, zamanında isteyenler oldu ama vermediler. Ben de yalnız başıma yaşıyorum. Elektriğim, suyum yok, yemeğimi kendim saç üzerinde pişiriyorum. Elektriğim olmadığı için akşam erkenden yatıyor, sabah güneş doğmadan kalkıyorum. Hayattan hiçbir şikayetim yok" ifadelerini kullandı.
Gönen Belediye Başkanı Hüseyin Yakar da durumu öğrenir öğrenmez harekete geçtiklerini ve Temel için tek katlı iki odalı betonarme bir ev yaptıklarını belirtti.
Yakar, Hatice ninenin yeni evinde soba, yatak, su ve elektrik ihtiyacının karşılandığını vurgulayarak, "Çok duygusal anlar yaşadık. Hatice ninemiz sıcak bir yatağa kavuştu. Yıllardır olan yalnızlığını biraz olsun azalttık" dedi.
Bu arada, Hatice nineye Belediyenin aylık erzak yardımının yanı sıra Kaymakamlık desteğiyle günde iki öğün sıcak yemek yardımında bulunulacağı ifade edildi.