Haberler

Gaziantep, "Uluslararası Merhametli Şehirler" Listesine Girdi

Gaziantep,
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden biri olan ve sayısız medeniyete ev sahipliği yapan Gaziantep'in, Uluslararası Merhametli Şehirler Enstitüsü listesine girdiği bildirildi.

Dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden biri olan ve sayısız medeniyete ev sahipliği yapan Gaziantep'in, Uluslararası Merhametli Şehirler Enstitüsü listesine girdiği bildirildi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Ömer Ersoy Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende, Gazikent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, İl Müftüsü Ali Bakkal ile Uluslararası Merhametli Şehirler Enstitüsü Kurucu Üyesi ve Washington Şubesi Eşbaşkanı Dr. Helen McConnell tarafından, Gaziantep'in "Uluslararası Merhametli Şehirler Enstitüsü listesine" girmesine ilişkin protokol imzalandı.

Rektör Özdemir, tören öncesinde düzenlenen "Merhamete Doğru Gaziantep'in Rolü" konulu konferansta, merhametin sözlük anlamının "herhangi bir canlının acısını, kederini, mutsuzluğunu yüreğinde hissedip, üzüntü duyma ve ona karşı yardım hisleriyle dolma" olduğunu ifade ederek, İslam kültüründe merhametin Allah'ın "Rahim" isminden geldiğini, bütün kainatı insana yöneltenin ve yardıma koşturanın Allah'ın rahmeti olduğunu belirtti.

Gaziantep'in listede yer alan ilk "Müslüman kent" olduğunu bildiren Özdemir, şöyle devam etti:

"Bugün geldiğimiz noktada, adını şehrimizden alan Gazikent Üniversitesinin girişimleri, Gaziantep'i dünya merhametli şehirler listesine yazdırıyor. Gaziantep bu listedeki ilk Müslüman kent. Gaziantep dünyanın en eski şehirlerinden biri. Şehirdeki bazı tarihi eserler 7 bin yıl geriye gidiyor. Bu uzun tarih boyunca birçok insana, kültüre ve medeniyete ev sahipliği yaptı. Ancak şehrimizin bu yönü yeterince bilinmiyor."

Büyükşehir Belediye Başkanı Belediye Başkanı Asım Güzelbey de geçmişten gelen merhamet duygusuna sahip bir şehir olduklarını vurguladı.

Gaziantep'in asırlardır ticaretin, kültürün ve sanatın merkezi olduğunu dile getiren Güzelbey, şunları kaydetti:

"Öğle vakti olduğu zaman esnaf namaza gitmek için dükkanı kapatır, işi biraz iyi olan esnaf namazdan sonra eve dinlenmeye gidermiş. 'Neden böyle yapıyorsunuz-' diye sormuşlar; 'komşularım da kazansın, ben zaten yeterince kazanıyorum' demiş. İşte biz böyle bir şehirde yaşıyoruz. Bu açıdan merhametli şehirler listesine girmiş olmamız geçmişten gelen bir geleneğin devamı olarak algılanabilir.

Türkiye, fakir ülkelerdeki insanların sorunlarını kendi sorunu olarak algılıyor. Özellikle Asya ve Afrika'da meydana gelen felaketlerde ve açlıkta daima en önde gidiyor. Yerel olarak değerlendirirsek, bu şehirde 'aç insan yok' diyebilecek kadar iddialıyız. Belediye günde 7 bin 500 kişiye sıcak yemek veriyoruz. 8 yılda 77 bin kişiye kuru gıda yardımı yaptık. Bunun hiçbir zaman reklamını yapmadım. Aç ve açıkta bir insan olmamasına gayret gösteriyoruz. Avrupa'da yüzlerce kişi açıkta kaldığı için hayatını kaybetti. Biz 2 senedir sokakta topladığımız insanları barındırdık, onlara sıcak bir yatak temin ettik. Merhametli şehirler listesine girmekten mutluluk duyuyorum."

-"İslam'da merhamet"-

İl Müftüsü Ali Bakkal da "İslam'da Merhamet" konulu bir sunum yaptı. Bakkal, merhametin İslam diniyle doğrudan bağlantılı olduğunu ifade ederek, dinde merhametin yerini örnekleriyle anlattı.

Merhametli Şehirler Enstitüsü Kurucu Üyesi ve Washington Şubesi Eşbaşkanı Dr. Helen McConnell de konuşmasında, "Merhamet Bildirgesi" hakkında bilgi verdi.

Bildirgenin "ortak kültür, ifade özgürlüğü, global vizyon bütünlüğü ve yüksek ahlak standardı" temellerine dayandığını belirten McConnell, "Bizleri birbirimizi bağlayan merhamet, insani ilişkilerin ve insan olmanın esasıdır" dedi.

Merhamet Bildirgesi'nin Musevilik, Hristiyanlık, İslam, Hinduizm, Konfüçyüs ve Budizm'in önde gelen düşünürleri tarafından hazırlandığını, 2009 yılında online ortamda kamuoyuna duyurulduğunu belirten McConnell, şu bilgileri verdi:

"7 şehir yönetimi resmi olarak bildirgeyi onayladı, vatandaşlarıyla birlikte merhameti hayatlarına ve eylemlerine dahil edeceklerine söz verdi. Türkiye'den Gaziantep'in de bulunduğu 23 ülkeden 74 aday şehir bulunuyor. Bugün imzalanan protokolle Gaziantep aday şehir statüsünden çıkarak dünyadaki sekizinci resmi merhamet şehri oldu.

Gaziantep, merhamet şehri olarak beyan edilen ilk Müslüman şehirdir. Siz Gaziantep halkı, şimdi bu merhamete olan bağlılığınızı dünyaya bir umut feneri olarak gösterin. Bu yolculuğunuzda size en iyi dileklerimi sunuyorum. Dünyamızı daha iyi bir yer haline getirmek için merhamet adına bir şeyler yapmaya davet ediyorum. Hep beraber dünyamızın yıkımını önleyebiliriz."

- GAZİANTEP

Kaynak: AA / Yerel
title
Close