Gaziantep'te İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi
İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Gaziantep’te farkındalık oluşturma ve eğitim programı düzenlendi.
İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Gaziantep'te farkındalık oluşturma ve eğitim programı düzenlendi.
Tuğcan Oteldeki programa Gaziantep Vali Yardımcısı Mehmet Tevfik Emre, Şahinbey Kaymakamı Selami Aydın, emniyet ve jandarma personelleri, kamu kurumlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Şahinbey Kaymakamı Selami Aydın programda yaptığı konuşmada, "Sivil toplum örgütlerinin bu çalışmaların içinde mutlaka aktif olarak yer alması gerekiyor. Kurum içi denetimler, müfettiş denetimi başka başka denetimler, hiçbir zaman sivil toplum örgütlerinin, vatandaşın yapmış olduğu denetimlerin yerini tutmaz. Çünkü hizmeti alan bizzat vatandaştır. Dolayısıyla kendisine verilen hizmetin nasıl olduğunu da en iyi ölçümleyecek olan, onu en iyi yorumlayabilecek olan odur. Kadına şiddet Türkiye'nin hakikaten önemli sorunlarından birisidir. Özellikle son dönemde bu şiddetin arttığı, her hafta hatta bazen her gün bir şiddetin olduğunu, Gaziantep'te de olduğunu maalesef görmekteyiz. Şahinbey önleme ve güvenlik planı madde bağımlılığı ve gençlerde suça eğilim hırsızlık, kaçakçılık, suça itilen ve suç mağduru olan çocuklar, trafik, aile içi şiddet, cezaevlerinden tahliye olan mahkumların rehabilitasyonu ve Suriyeli misafirler kurullarında 8 güvenlik önceliği belirlemiş ve bunların çözümlerine yönelik de 18 eylemi üç yıllık süre içinde gerçekleştirmeyi hedeflemiştir" dedi.
Gaziantep Vali Yardımcısı Mehmet Tevfik Emre ise, "Kişi hak ve hürriyetleri açısından MOBESE uygulamaları ve toplum hayatında büyük bir yer edinen özel güvenlik teşkilatlarının yapısı ve personelleriyle ilgili çalışmalar yapılacak. Merkezi düzeyde İçişleri Bakanlığı için en iyi sivil gözetim mekanizmasına yönelik öneriler sunulacaktır" dedi.
Dr. Sevcan Akıncı da konuşmasında, "Ev içi şiddete karşı tutum soruları üzerine özellikle beş tane demografik değişken ön plana çıktı. Hane reisinin eğitim seviyesi bu aile içi şiddet konusunda belirleyici bir konu olabiliyor. En azından yarıdan fazlası ilkokul mezunu. Kadın ve erkek anlamında da anlamlı sonuçlar çıkıyor. Kadınların yüzde 90'ı suçtur diyor ama erkeklerde bu oran yüzde 76'ya kadar geriliyor" şeklinde konuştu.
Jandarma Üçvş. Zeynep Kök ise, "Şiddet kişinin ekonomik, fiziksel, psikolojik, cinsel açıdan zarar görmesiyle sonuçlanan her türlü tutum ve davranıştır. Bilindiği gibi aile içi şiddet olayları genellikle gizli kalmaktadır. Dışarıya çok fazla yansıtılmamaktadır. Bu nedenle de sessizlik çemberi kırılamamaktadır. Aslında bu sorun sadece kadının sorunu değildir. Toplumsal bir sorundur" dedi.
Programın sonunda projeye destek verenlere sertifikaları verildi. - GAZİANTEP