Gaziantep'te, 'Bağ Üzümü Çardakta Proje' Tanıtımı Yapıldı
Gaziantep Fıstık Araştırma İstasyonu tarafından 'Önemli üzüm çeşitlerinin çardak terbiye sisteminde performanslarının belirlenmesi' projesi kapsamında 'Bahçe Günü' düzenlendi.
Gaziantep Fıstık Araştırma İstasyonu tarafından 'Önemli üzüm çeşitlerinin çardak terbiye sisteminde performanslarının belirlenmesi' projesi kapsamında 'Bahçe Günü' düzenlendi.
Fıstık Araştırma İstasyonu bahçesinde düzenlenen bahçe gününe Gaziantep Vali Yardımcısı Adil Nas, AK Parti Şanlıurfa eski Milletvekili Abdurrahman Müfit Yetkin, Fıstık Araştırma İstasyonu Müdürü Ziraat Mühendisi Dr. Nevzat Aslan, Ziraat mühendisleri ve bağcılık işi ile uğraşan çiftçiler katıldı.
Düzenlenen bahçe gününde bağ üzümünün çardak siteminde büyütülmesi ile ilgili hayata geçirilen çardak proje sisteminin açılışı ve tanıtımı yapıldı.
Çardak Sistemi projesini yürüten Ziraat Mühendisi Kürşat Alp Arslan, bağcılık işi ile uğraşan kişilerin daha iyi verim alabilmelerini sağlamak ve bağ üzümün kaliteli olması amacıyla çardak sistemini geliştirdiklerini söyledi.
Kurduğu Çardak Sistemi hakkında bilgi veren Ziraat Mühendisi Arslan, "Dünyada bağcılık için en elverişli iklim kuşağında yer alan ülkemiz çok eski ve köklü bir bağcılık kültürü ile zengin bir yetiştiricilik potansiyeline sahiptir. Ülkemizin ekolojik koşullarının uygun oluşu ve asmanın gen merkezi arasında yer alması nedeniyle bağcılık yurdumuzun bir çok yöresinde tarımsal faaliyet koludur. Güneydoğu Anadolu bölgesi bağcılık acısından gerçekten toprak olarak çok elverişlidir. Bölgemizin aşırı sıcak olmasından dolayı güneş yanıklığının önlenmesi hastalık, zararlı ve yabancı otların yapmış olduğu zararları en az seviyeye indirmek açısından bu projeyi hayata geçirdik" dedi.
Açılışa katılan Gaziantep Vali Yardımcısı Adil Nas, çiftçiliğin gelişmesi için projelere ihtiyaç oluğunu belirterek, "Çardak sistemi gibi projelere ihtiyacımız var. Bu projeyi hazırlayan yürüten destek veren arkadaşlara teşekkür ediyorum. İnşallah bu projeden başta çiftçilerimiz olmak hep birlikte faydalanırız. Bu proje umuyorum çok yararlı olur. Bağ üzümü yetiştirilmesi konusunda faydasını görürüz" şeklinde konuştu.
Fıstık Araştırma İstasyonu Müdürü Ziraat Mühendisi Dr. Nevzat Aslan, kurum hakkında bilgi vererek, "Kurumumuz 1937 yılında açılmış olup 1974 yılına kadar fidancılık konusunda üretici ve çiftçilerimize eğitim, teknik bilgi konusunda, araştırma konusunda destek olmuştur. Günümüze kadar 72 proje tamamlanmıştır. 72 projenin büyük bir kısmı Gaziantep fıstığı konusunda, diğer araştırma alanları olan zeytin, badem ve bağcılık konusunda olmuştur. Kurumumuz 580 dekar kendimize ait 670 dekarda kiralık olmak üzere yaklaşık 1250 dekar alana sahip olup bu alan üzerinde araştırma faaliyetleri yürütüyor" ifadelerini kullandı. - GAZİANTEP