Gaziantep İlahiyat Fakültesi'nde Uluslararası Sempozyum
Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından organize edilen Uluslararası Gaziantepli Bedruddin El-Ayni Sempozyumu ve 2.Hadis İhtisas Toplantısı, 50'den fazla ilim adamının katılımı ile yapıldı.
Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından organize edilen Uluslararası Gaziantepli Bedruddin El-Ayni Sempozyumu ve 2. Hadis İhtisas Toplantısı, 50'den fazla ilim adamının katılımı ile yapıldı.
Gaziantep Üniversitesi'nin kuruluşunun 40. yılı etkinlikleri kapsamında Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen Uluslararası Gaziantepli Bedruddin El-Ayni Sempozyumu ve 2. Hadis İhtisas Toplantısı, 50'den fazla ilim adamının katılımı ile gerçekleştirildi.
Konuşmasına Gaziantep ve Gaziantep Üniversitesi hakkında bilgi vererek başlayan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, "Ben tıp doktoruyum. Ama hadis denildiği zaman gençlik yıllarımdan beri üzerinde biraz düşündüğüm, okuduğum, bu alanda biraz beynini yoran bir kardeşinizim. Ama özellikle sizin bu alanınız, bizim kutsallarımız içerisinde bu kadim medeniyetin, evrensel buluşumun içerisinde çeşitli muvazaaları konu olan en netameli alan gibi geliyor. Beni bağışlayın. Ben muhaddis değilim. Sizin alanınıza da girme cesaretinde değilim ama birkaç kelime ile bundan sonraki oturumlar için ipuçları olsun, biraz bu konularda da fikir sergilensin diye ateşliyorum. Hep şu ikilemi yaşamışızdır. Benzemek mi, örnek mi almak. Burada bir gelenekçi görüş mü var, öbür türlü daha bilimsel bir görüş mü var. Mübarek Peygamberimizi tıpatıp hiçbir şekilde tereddüt etmeden benzemek hadisesi midir? Bir başka ifade ile en değerli sünnet midir yoksa örnek alıp bir başka şekilde Peygamberimizin, o mübarek insan davranış biçimlerini ve sözlerini bir şekilde anlamlandırarak ona göre bir davranış kalıbı ortaya koymak mıdır" sorularını sordu.
Coşkun konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Burada tabi bir nitelikli örnek almadan bahsediyorum. Yoksa bir şekilde sulandırarak, cıvıtarak bir noktaya gelmek, başka bir noktaya taşımak gibi bir gayret içerisinde değilim. Söylediklerimden bu anlaşılmasın. Bizim geçken hep tartışmalarımızda da olurdu. Birisi bir şeye kara der, hadis söyler. Bir başka arkadaşımız gelir buna ak der, bir başka hadis söyler. Yani ak mı kara mı siz arada kalırsınız kimi zaman. Baktığınız zaman İmam-ı Azam Ebu Halife'nin 3 yüz bin hadis ezberinde olduğu söylenir. Benim aklım almamıştır. Yani bu kadar namütenahi bir hadis bilgisinin veya ezbere bunun zihinde muhafıza edilmesini doğrusu akli olmadığını düşünüyorum. Tabi akli olmayan birçok şey var. Allah kudret sahibidir. Her şeyi yapar. söylemek istediğim o değil. Yani 3 yüz bin hadis hakikaten muhafaza edilmiş şekilde zihinde miydi, 3 yüz bin hadis var mıydı, bunların hepsi sahi miydi, içlerinden mevzuu hadisler ayıklanmış mıydı? Bu gün bunlara cevap bulma şansı içindeyiz."
Düzenlenen konferansa Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Oğuzeli Belediye Başkanı Bekir Öztekin, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir, Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Akpınar, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Raşit Küçük, çok sayıda akademisyen, din adamı ve öğrenci katıldı. - GAZİANTEP