Haberler

Gayrimenkul Sektörü Yasasını Bekliyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Şahbaz, ekonomideki payı her geçen gün artan inşaat sektörünün sadece ev ve iş yeri yapımı olarak algılanmaması gerektiğini belirterek, “Günümüz koşullarında inşaatın temelinden tapusunu alıncaya kadarki tüm evrelerinin yeniden düzenlenmesi, emlak danışmanlığı ile ilgili yasanın da bir an önce çıkarılması zorunluluk haline gelmiştir” dedi.

Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Şahbaz, ekonomideki payı her geçen gün artan inşaat sektörünün sadece ev ve iş yeri yapımı olarak algılanmaması gerektiğini belirterek, "Günümüz koşullarında inşaatın temelinden tapusunu alıncaya kadarki tüm evrelerinin yeniden düzenlenmesi, emlak danışmanlığı ile ilgili yasanın da bir an önce çıkarılması zorunluluk haline gelmiştir" dedi.

ATO ve Adana Emlakçılar Odası işbirliğiyle düzenlenen "Tapu Mevzuatı ile İlgili Son Değişiklikler" konulu bilgilendirme toplantısında sektörün sorunları ve çözüm önerilerine ilişkin görüşler dile getirildi.

ATO Meclis salonunda 41. Grup Meslek Komitesi'nin Oda Meclisi'ndeki temsilcileri Yasin Işık ve Ahmet Sürerdamar'ın yanı sıra, sektörde faaliyet gösteren çok sayıdaki firma temsilcisinin katıldığı toplantıya konuşmacı olarak İmamoğlu İlçesi Tapu Müdürü ve Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Mehmet Temel katıldı. Toplantıda konuşan ATO Meclis Üyesi Yasin Işık, lisanslı emlak müşavirliği, lisanslı emlak müşavirliği şirketleri ve emlak komisyonculuğu hakkındaki komisyon görüşmelerinin bu yıl tamamlanarak yasaya dönüşmesini beklediklerini ifade ederek, "Emlak komisyoncularının ve gayrimenkul aracılarının denetim yetkisi ilgili bakanlıktadır. Ama maalesef denetim mekanizmasının yeterli olmadığı gibi Ticaret Odası ve Emlakçılar Odası'nın da bir denetim ve yaptırım yetkisi bulunmamaktadır. Emlak komisyonculuğu ve emlak müşavirliği, ancak bir yasayla güvenli, prestijli bir meslek görünümüne kavuşturulabilecektir. Bu da yasanın en kısa zamanda çıkmasına bağlıdır. Yasanın çıkmasıyla bu meslek herkesin yapacağı bir iş olmaktan çıkacak, resmiyet kazanacak ve ancak uzmanlarının yapabileceği bir meslek olacaktır" diye konuştu.

Adana Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Rabia Ülkü Uçar da, emlak danışmanlarının yıllardır ortak beklentisinin 'Emlak Danışmanlığı Yasası' olduğunu söyledi. Emlak danışmanlarının tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye'de de gayrimenkul sektörünün alım, satım, kiralama, danışmanlık işlemlerinin en önemli ayağını oluşturduğuna dikkat çeken Uçar, "Emlak danışmanları olarak gayrimenkul piyasasına yön verilmesi ve hareketlilik kazandırılmasına yönelik önemli görevler üstlendik. En büyük beklentimiz, taslağı hazırlanan 'Emlak Danışmanlığı Yasası'dır. Yasa ile Gayrimenkul sektöründeki olası ekonomik kayıp ve kaçakların önlenmesinin yanı sıra emlak danışmanlarının ve emlak danışmanlığı mesleğinin hak ettiği kariyer ve unvana kavuşturulmasıdır" dedi.

ATO Başkan Vekili Mehmet Şahbaz ise emlak danışmanlığının; genel ticaretin büyük bölümünü oluşturan inşaat ve emlak sektöründe hizmet verdiğini, bunun temellerinin de yasal olarak oluşturulması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:

"İnşaat sektörü gelişmekte olan ekonomilerin önemli bir unsurudur. Nitekim son yıllarda inşaat sektöründeki hızlanmanın ekonomiye ne denli önemli etkiler yapabildiğini hep birlikte gördük. Bununla birlikte tapu işlemlerinde de çeşitlilik gündeme gelmiştir. Sermaye sahipleri, gayrimenkulleri sermaye, kar, teminat gibi değerlendirme yoluna gitmiş ve tapu işlemlerinde iş dünyası daha hareketli hale gelmiştir. Geçmiş yıllarda bir dükkanı, bir bahçesi olan tüccar parası olunca yenilerini almayı düşünürdü. Bugün kredi ve finansman olanaklarının hızla artması, emlak sektöründeki dönemsel karlılıklar, tüm ticaret alemini bu sektöre çekmiştir. Artık mal karşılığı, teminat karşılığı, yatırım olarak gayrimenkul iş hayatının bir parçası haline gelmiştir. Hal böyle olunca tapu işlemleri de tüccarın iyi bilmesi gereken bir konu olmuştur. Tapu işlemlerinin kurucu rolü ve aksinin ispatının mahkemelerdeki zorluğu, tapu işlemi yaparken çok daha dikkatli olmak zorunluluğunu getirmiştir. Sektörün önemli unsurlarından biri olan emlak danışmanlığının yasa ile düzenlenmesinin birçok sorunu ve karmaşıklığı ortadan kaldıracağına inanıyorum."

Toplantıya konuşmacı olarak katılan İmamoğlu İlçesi Tapu Müdürü ve Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Mehmet Temel ise sunumunda emlak danışmanı ve aracı kuruluşların tapu aşamasına gelen gayrimenkul satışlarında neler yapmaları gerektiğine ilişkin kapsamlı bilgiler verdi. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close