Haberler

Gaün'de Patent Ana Temalı Farkındalık Semineri Düzenlendi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) TargeT Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) tarafından patent ana temalı “Fikri-Sınai Mülkiyet Hakları Farkındalık Semineri” GAÜN akademisyenlerinde farkındalık oluşturmak ve Fikri-Sınai Mülkiyet Haklarının korunmak istendiği durumlarda TargeT Teknoloji Transfer Ofisi’nin sunduğu hizmetleri aktarmak amacıyla GAÜN Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda ve Tıp Fakültesi Oditoryumunda gerçekleştirildi.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) TargeT Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) tarafından patent ana temalı "Fikri-Sınai Mülkiyet Hakları Farkındalık Semineri" GAÜN akademisyenlerinde farkındalık oluşturmak ve Fikri-Sınai Mülkiyet Haklarının korunmak istendiği durumlarda TargeT Teknoloji Transfer Ofisi'nin sunduğu hizmetleri aktarmak amacıyla GAÜN Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda ve Tıp Fakültesi Oditoryumunda gerçekleştirildi.

TargeT Teknoloji Transfer Ofisi'nin kısa tanıtım filmiyle başlayan seminerin açılışında konuşan GAÜN Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Metin Bedir, TargeT Teknoloji Transfer Ofisi'nin hem Gaziantep sanayisinde hem de Gaziantep Üniversitesinde büyük bir farkındalık oluşturduğunu söyledi.

Prof. Dr. Bedir, "Son beş ayda sanayicilerle birebir görüşüp, sanayicilerin problemlerini teşhis edip Gaziantep Üniversitesinden öğretim üyesi belirleyerek problemlerin çözümüne gidilmiştir. TargeT TTO'nun akademisyenlerin yapmış olduğu bilimsel projelerde çözmüş olduğu problemlerle ilgili şu ana kadar 11 adet patent başvurusunu gerçekleştirildiğini ve süreç olarak da çalıştıkları 12 tane patent başvurusu bulunduğunu öğrendim. Bu Üniversitemiz ve Gaziantep sanayisi açısından belirleyici bir etki oldu. Başta Teknoloji Transfer Ofisi'ni Üniversitemize kazandıran Prof. Dr. Türkay Dereli olmak üzere bu konuda üniversitemizdeki bilinci ve sanayi ile üniversite arasındaki bağı tüm gayretleri ile kurmaya çalışan Rektör Prof. Dr. Yavuz Coşkun'u tebrik ediyorum" dedi.

Videoanaskop adlı buluşuyla üçlü patent alan Adnan Menderes Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ali Doğan Bozdağ, toplam 11 patent başvurusunu olduğunu belirterek, patent alınması ve patentin ticarileşmesi sürecinde yaşadıklarını katılımcılarla paylaştı.

TargeT TTO Fikri- Sınai Mülkiyet Hakları Uzmanı Sedat Öztürk "teslim alınan buluş bildirim formlarının üzerinde çalışılıyor. Çalışılan formlar patent başvuru dosyası haline getiriliyor. Sonrasında elektronik olarak size yönlendiriyoruz. Onay vermeniz durumunda da Türk Patent Enstitüsüne başvurusunu yapıyoruz ve bundan hiçbir hak talep etmiyoruz" diyerek, patent sürecinde TargeT TTO'nun sağlayacağı destekler ile ilgili bilgi verdi.

Buluşa patenti verirken patentlenebilme kriterlerine sahip olması gerektiğini belirten Türk Patent Enstitüsü Patent Uzmanı Bülent Daloğlu, "Aklınıza gelecek her şey patentlenebilir. Yeter ki teknik bilgi içersin, teknik bir problemin çözümü olsun. Teknik faydalar ortaya çıksın. Ürünler ve ürünleri üretmek için kullanılan aletler, ürünün üretim metodları veya ürünlerin başka amaçlar için kullanımı gibi bir takım durumlar söz konusu olduğu zaman bunların hepsini teknik çözüm olarak kabul ediyoruz. Başvuru olarak alıp patent olup olmayacağını konusunda işlemlerini başlatıyoruz" diyerek, mühendisliğe yönelik alanlarda örnek patent uygulamalarını katılımcılarla paylaştı.

Patent başvurusu yapmanın gelecekte oluşacak gelişmeler açısından temel buluşu koruma altına aldığını vurgulayan TargeT TTO çalışma ortağı Begüm Duman, "Şu an henüz kullanımda değil ama Apple'ın yaptığı kulak yolu tanıyan teknoloji. Bunu gizli bilgi olarak tutmuyorlar çünkü bu alanda gelişmeler çok hızlı ilerliyor. Apple bunu yapmasaydı Samsung birkaç sene sonra keşfedip daha önceden patentini alabilirdi. Apple, daha piyasaya çıkmadan proje aşamasındayken patent başvurusu yapıyor. Aradaki gizli bilginin bir gün hiçbir ticari değeri kalmaz. Apple, gizli tutacağım deyip patent başvurusu yapmasaydı Samsung iki sene sonra aynı teknolojiyi keşfettiğinde ticari sırrının hiçbir ekonomik değeri kalmayacaktı. Aksine Apple bir de lisans bedeli ödemek zorunda kalacaktı" dedi.

Seminerin sonunda, GAÜN Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Metin Bedir ve Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Abdulkadir Çevik tarafından konuşmacılara hediye takdim edildi. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
Asgari ücret zammında 2 ihtimal üzerinde duruluyor

2 ihtimal üzerinde duruluyor! İşte asgari ücret zammı için beklenen rakam

Bakan Kacır'ın konvoyunda kaza: Milli Yol Partisi il başkanı öldü, yaralılar var

Bakan Kacır'ın konvoyunda kaza! İl başkanı hayatını kaybetti, yaralılar var

Meteoroloji'den 49 il için sarı ve turuncu kodlu uyarı

Bere, eldiven dolapta ne varsa çıkarın! Meteoroloji'den 49 il için kritik uyarı

Naci Görür'den kritik uyarı: Antalya'daki fay sistemi 7 ve üzeri deprem üretebilir

Naci Görür'den bir ilimiz için korkutan uyarı: 7 ve üzerinde deprem olabilir

title