Haberler
CHP lideri Özel'den çok konuşulacak Öcalan iddiası: Bir günde izin çıkaracak

Özel'den bomba Öcalan iddiası

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte cani anne için istenen ceza

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte anne için istenen ceza

Yenidoğan Çetesi davasında Başhekim Fetin Rüştü Yıldız, Fırat Sarı'ya para ödediklerini itiraf etti

Sanık sandalyesine oturan başhekimden Fırat Sarı'yı zora sokacak itiraf

Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

Gaün'de Milli Mücadele'de Güney Bölgesi Sempozyumu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörlüğü ve Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı İşbirliği ile düzenlenen ‘Milli Mücadele’de Güney Bölgesi Sempozyumu’ açılış töreni yapıldı.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörlüğü ve Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı İşbirliği ile düzenlenen 'Milli Mücadele'de Güney Bölgesi Sempozyumu' açılış töreni yapıldı.

Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen sempozyum açılış töreni öncesi SANKO Holding tarafından fuaye alanında sergilenen Çanakkale ve Gaziantep tarihi fotoğraflarından oluşan serginin açılışı Rektör Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun ve Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan tarafından yapıldı.

Sempozyumun açılış töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, kendi küllerinden yeniden doğan, Atatürk'ün önderliğinde milli mücadele sonucunda yeniden tesis bulan bu ülkenin kıymetini anlamak gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Coşkun, "Devasa bir medeniyetin torunları olarak varoluş mücadelesinden çıktıktan sonra yepyeni bir Türkiye inşa ettik. Dünyada kalıcı olmak istiyorsanız, bazı medeniyetin saç ayaklarının çok sağlam olması gerekir. Bunlardan biri olan felsefi ayağın içerisinde tarihten getirdiğimiz değerler ve temel insanlık anlayışlarıdır. Temel insanlık anlayışlarını, bunun içerisinden süzülen etik değerler, Hz. Musa'nın on emrinden peygamberimizin bize muştuladığı son dine kadar, bütün bunlardan süzülüp gelen insanlık değerleri, İslam'ın kendi içerisinde yüzyıllar içerisinde tesis edilmiş değerlerini de alarak ama evrensel hukuk ölçülerinde yeni bir Türkiye'nin inşası konusunda hepimizin duyarlı olması gerektiğini bir kere daha belirtmek isterim" şeklinde konuştu.

Felsefi ayağın yanında kültür ve sanata arkanızı dönemeyeceğimizi söyleyen Prof. Dr. Coşkun, kültür ve sanatı olmayan bir medeniyetin tesisinin mümkün olamayacağını söyledi.

Prof. Dr. Coşkun, "Elbette ki ekonomik açıdan bazı ön göstergeler noktasında kültür ve sanat ile arasında etkileşim olacak. Ama kültür ve sanatın olmadığı bir toplumda bir medeniyetin tesisinin mümkün olmadığına inanıyorum. Bu yüzden kültür ve sanatın içerisinde tarih kültürümüzden tutun, belli sanatlara kadar birçok şeyi sayabiliriz" diyerek, kültür ve sanat ayağının, bütün bunların bir birikimi olduğunu söyledi.

Adaletin mülkün temeli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Coşkun, "Ciddi, tutarlı ve mutlaka bir hukuk devleti olmak zorundayız. Evrensel hukuk normlarının gerçek anlamda uygulandığı bir hukuk devleti" diye konuştu.

Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan, işgalci devletlerin hayal edemedikleri bir şey vardı o da milletimizin vatan sevgisi olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Beyhan, içinde bulunduğumuz coğrafyanın zengin ve belalı bir coğrafya olduğunu ve bu coğrafya üzerinde tarih devam ettikçe, insanoğlu yeryüzünde var oldukça sorunların yaşanabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Beyhan, "Bu bakımdan kendi iç istikrarını sağlamış, ürettiği bilgiyle ve bu bilgiyi asrın, zamanın ihtiyaçlarına dönüştürebilen, kendi ayakları üzerinde durabilen bir Türkiye çok önemli. Böyle bir Türkiye elbette kendi bölgesinde hem barışın sağlanmasında ve hem de bir zamanlar Osmanlı devletinin coğrafyasına dahil olan ve günümüzde gerçekten bir insanlık trajedisinin yaşandığı bölgelerde insanca yaşamayı sağlayabilecek bir Türkiye'den ümit varız" ifadelerini kullandı.

Sempozyumun açılışında konuşan Gaziantep Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yunus Emre TANSÜ Milli mücadelenin en önemli olaylarından birisinin de 'Ayıntap Savunması' olduğunu vurguladı.

Yrd. Doç. Dr. Yunus Emre Tansü, başta Antep olmak üzere Urfa, Maraş ve diğer illerde verilen destansı mücadeleyi bilimsel olarak anlatmak için 'Milli Mücadele'de Güney Bölgesi Sempozyumu'nu düzenlediklerini söyledi.

Sempozyumu düzenlemek için özellikle Gaziantep şehrini seçtiklerini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Tansü, Gaziantep'te verilen sinerji ile Urfa'nın, Adana'nın, Maraş'ın ve diğer illerin kurtuluşu, Halep, Şam ve Beyrut'un direnişinin tetiklendiğini ifade etti.

Sempozyumun kapanışında Rektör Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun tarafından Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan'a ve Atatürk Araştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Nihat Büyükbaş'a sempozyum anısına hediye takdim edildi.

Sempozyumun açılış törenine; Vali Yardımcısı Mustafa Canarslan, Rektör Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Gür, Rektör Danışmanları Prof. Dr. Cahit Bağcı, Doç. Dr. Murat Ağarı, Genel Sekreter Ercan Eroğlu ve sempozyum için üniversitemize gelen çok sayıda öğretim elamanı ve öğrenci katıldı.

Sempozyum açılış töreni sonrasında oturumlar, Fen - Edebiyat Fakültesi Ömer Asım Aksoy Konferans Salonu ve dersliklerde devam etti. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title