Haberler
Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Lübnan Dışişleri Bakanı'ndan ateşkes umudu: Nihai karar İsrail'in

Gözler Orta Doğu'da! Saatler içinde her şey değişebilir

Gaün'de "Deprem" Konulu Konferans Düzenlendi

Gaün'de
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanlık Binası Konferans Salonunda, Prof.Dr.Ahmet Vefik Alp tarafından "Çarpık Yapılaşmış Türkiye Depreme Hazırlanabilir mi?" konulu konferans verildi.

Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanlık Binası Konferans Salonunda, Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp tarafından "Çarpık Yapılaşmış Türkiye Depreme Hazırlanabilir mi?" konulu konferans verildi.

Konferansa; Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Göğüş ve Prof. Dr. Mehmet Koruk, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Cahit Bağcı, Genel Sekreter Ercan Eroğlu ile çok sayıda öğretim elamanı ve öğrenci katıldı. "İçinde yaşadığımız binalar bizim her şeyimizdir" diyen Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, evin insan hayatında çok önemli bir yer olduğunu söyledi. Alp, "Ev arabadan çok daha önemli bir mekan. Belki aile yakınlarından sonra insanın en önemli varlığı evidir. Bu nedenle evlerin doğru düzgün olması gerekir. Kentsel açıdan baktığımızda da mimarlık ülkelerin bir nevi nüfus kağıdıdır" şeklinde konuştu.

"Kazılarda sekiz bin yıl geriye gidiyoruz" diyen Alp, "O günkü insanların nasıl yaşadığını, o yapılardan görerek oradaki çataldan, kaşıktan, aletlerden nasıl bir kültürle yaşadıklarını bugün büyük ölçüde tahmin edebiliyoruz. Bizimde yıllar sonra nasıl yaşadığımızı, apartmanlara iyisiyle, kötüsüyle bakarak bizden sonraki nesiller tahmin edecektir" ifadesinde bulundu.

"İnsanoğlunun yeryüzüne yaptığı en büyük müdahale mimarlık ve şehirciliktir" diyen Alp, doğayı devamlı değiştirdiğimizi söyledi. Alp, "Yol yapıyoruz, yeşil bir alanı asfaltlıyoruz. Ağaç dikiyoruz veya söküyoruz. Doğa buna zaman içinde cevap veriyor. Bir deprem oluyor 20 - 30 bin kişi ölüyor. Bu yapılaşma konusu önemli bir konu ve depremde doğal afetlerin en berbatıdır. Deprem alt yapıyı, üstyapıyı kalıcı bir şekilde bozuyor" diyerek, deprem konusunda hazırlıklı olmamız gerektiğini söyledi.

Mimarinin kullanışlı olmalısı gerektiğini söyleyen Alp, "Yapılar güvenli ve estetik olması gerekir. Mimarlık Fakültelerimiz çoğaldı. Türkiye'nin yaklaşık 80 milyon nüfusuna karşı 50 bine yakın kayıtlı mimar var. Bu oran Amerika'da ise, 300 milyon nüfusa karşın 70 bin mimarı vardır" diyerek,

Türkiye'de çok sayıda mimar mezun verildiğini ve kontrolde güçlük çekildiğini kaydetti.

Konferansın sonunda Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun tarafından Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp'e hediye takdim edildi. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title