Haberler

Gaün'de "Coğrafyadan Edebiyata" Paneli Düzenlendi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) “20. Bilim Kültür Sanat Günleri” kapsamında, İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahit Türk ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Şahin’in konuşmacı olarak katıldığı “Coğrafyadan Edebiyata” adlı panel düzenlendi.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) "20. Bilim Kültür Sanat Günleri" kapsamında, İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahit Türk ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Şahin'in konuşmacı olarak katıldığı "Coğrafyadan Edebiyata" adlı panel düzenlendi.

GAÜN Rektör Vekili Prof. Dr. Ali Gür ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. M. Yaşar Gündoğdu'nun da katıldığı panel, GAÜN Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Dilin tarihini konuşurken milletin tarihini de gözden geçirmek gerektiğini belirten İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahit Türk, Türkçenin başlangıcıyla ilgili bir tarih söylemenin mümkün olmadığını söyledi. Türkçeyle ilgili ilk verilerin Sümer metinlerinde görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Türk, "Sümer metinlerinde Türkçe kelimeler var. Bu coğrafyada yaşayan insanlarla Türklerin ve Türkçenin ilişkisinde iki şey akla gelir. Birincisi, Mezopotamya coğrafyasına komşu bir yerde Türkler de yaşıyordu ki Sümerlerle dil etkileşmesi oldu ve birbirlerinden kelime alış-verişi yaptılar. İkincisi, Sümerler Türklerin yaşadığı başka bir coğrafyadan göçüp bu coğrafyaya gelmiş olabilir" diye konuştu.

Türkler de hakim olma, yönetme, geniş topraklara sahip olma duygularının çok erken zamanlarda oluştuğunu belirten Prof. Dr. Türk, "Bu duygu çok geniş topraklara, çok hızlı dağılmışlar. Çoğunlukla da gittiği topraklardaki halklar içerisinde eriyip yok olmuşlar" diyerek, bu erimenin Türk tarihinde çok fazla olduğunu söyledi.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Şahin, dil, edebiyat ve coğrafya münasebeti konusunda Dünya edebiyatındaki ilk ciddi çalışmaların 18. Yüzyılda yapıldığını ifade etti.

Edebiyatın inşasında coğrafyanın büyük önemi olduğunu belirten Prof. Dr. Şahin, "İnsan psikolojisini biçimlendiren faktörlerden birisi de coğrafyadır. İstanbul'un coğrafyası klasik edebiyatın ve modern edebiyatımızın inşasının temelinde önemli bir faktör. Bir milletin yaşadığı coğrafyayla kültürü arasında doğrudan bir münasebet var" diyerek, Türk Edebiyatıyla Türklerin yaşadığı coğrafya arasındaki bağlantılar konusunda katılımcılara bilgi verdi.

Panelin sonunda, GAÜN Rektör Vekili Prof. Dr. Ali Gür ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. M. Yaşar Gündoğdu tarafından günün anısına panelistlere hediye takdim edildi. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

27 ilimizde eğitime kar engeli

27 ilimizde eğitime kar engeli

Antalya Havalimanı'na iniş yapan yolcu uçağında yangın

İçi yolcu dolu uçak, inişten sonra alev aldı

title