Gaün'de 8. Öğretmen Sempozyumu Başladı
Gaziantep Üniversitesinde (GAÜN) Anadolu Platformu Koordinasyon Kurulu Başkanlığınca düzenlenen 8. Öğretmen Sempozyumu ‘Yeni Türkiye'nin Eğitim Paradigması ve Sivil Toplum’ konulu sempozyumun açılışı GAÜN Atatürk Merkezinde gerçekleştirilen törenle başladı.
Gaziantep Üniversitesinde (GAÜN) Anadolu Platformu Koordinasyon Kurulu Başkanlığınca düzenlenen 8. Öğretmen Sempozyumu 'Yeni Türkiye'nin Eğitim Paradigması ve Sivil Toplum' konulu sempozyumun açılışı GAÜN Atatürk Merkezinde gerçekleştirilen törenle başladı.
Açılış törenine, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Rektör Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Gür, Anadolu Platformu Koordinasyon Kurulu Başkanı Turgay Aldemir ve çok sayıda öğretmen katıldı.
Sempozyumun açılışında konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, çok önemli bir kalkınma yolculuğu olduğunu belirterek, "İnsan odaklı bakabilmeyi, esas dönüşümün zihinlerde olduğunu bilerek, bu yolculuğa gitmek zorundayız. Ne kadar derslik yapsak, ne kadar hocalarımızın sayısını arttırsak dersliğin içini dolduran hocalarımızın kalitesini çok iyi öğrenmek, özümsemek zorundayız. Bilgili insan nedir, eğitimli insan nedir sorularının cevabını iyi vermek zorundayız" şeklinde konuştu.
Eğitim sisteminin kişileri mutsuzlaştırıyorsa buna bir dur demenin zamanının gelip geçtiğini düşündüklerini ifade eden Şahin, matematiğin, coğrafyanın, fiziğin ne kadar önemli olduğunu bildiklerini, ama merhametin, vicdanın, onurun, şerefin de bir o kadar önemli olduğu yeni bir paradigmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.
Şahin, "Düşünen, üreten, yol gösteren işte o kuşlar bile yollarını, hedeflerini belirliyor, bir araya geliyor, mazeret üretmiyor. Bu şehrin, bu ülkenin gülistan olması için hedeflerinize, hayallerinize bu ülkenin, çocuklarına, geleceğine karşı çok borçlu olduğumuzu biliyoruz" diyerek, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.
Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, öğrencilerin öğretmeniyle olan ilişkisi noktasında sadece bir not alış-verişi veya bir takım görsel, kitabi bilgilerin monoton olarak aktarıldığı bir sürecin idrak edildiğini ifade ederek, "Eğitim bu değil. Öğretimin belki de bir parçası sadece bu. Eğitim dediğiniz çok daha farklı bir şey, bir insan yetiştirmek. Eğer buralarda yeniden bir dirilişi, uyanışı ortaya koymak istiyorsak farklı düşünmek zorundayız. Rüzgara karşı uçarsanız ancak yükseklere tırmanmanız mümkün olur" diye konuştu.
Toplumun üzerine sinmiş olan atıl, alışmışlık, farklı düşünememe, muhakemeyi kullanamama, kurşun asker olma, birilerinin güdülemesiyle hareket etme gibi davranış biçimlerinden kurtulmak gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Coşkun, "Her biri sorgulayan, muhakeme eden, yeni baştan bir düşünce ortaya koyan insanlara ihtiyacımız var. Yüce Kur'an fikredin, akledin diye defalarca bize mesaj olarak ilettiği o fonksiyonumuzu kaybetmiş durumdayız. Çok kolaycı bir milletiz. Hayatı, mesleği, aydın olmayı, eğitimi böyle kolaylayamayız" diyerek, büyük şeyler kazanmak için zora talip olunmasını söyledi.
Anadolu Platformu Koordinasyon Kurulu Başkanı Turgay Aldemir, 2. Dünya Savaşından sonra Japonya ve Almanya'nın yeniden doğuşunda eğitimin oldukça önemli olduğunu anlatarak, "İslam ülkelerinin edilgen, doğru dürüst bir işe yaramayan görüntüsünün arkasında eğitimsizlik yatmaktadır. Bu anlamda eğitim hep resmi görevle bağlantılı olarak düşünülmektedir. Bu da onun özgürlüğünü ve içeriğini maalesef ekmek parasına indirgemiş, Tevhidi tedrisatla zenginliklerimiz ötekileştirilerek sınırlandırıldı" diyerek, eğitim sürecinin sağlıklı sonuçlar vermesi eğitimcinin donanımına, birikimine ve yüreğinin duyarlılığına bağlı olduğunu söyledi.
Sempozyumun açılış konuşmalarından sonra gerçekleştirilen ilk oturumda, Gaziantep Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci tarafından 'Eski Türkiye'de Eğitim', Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Niyazi Özdemir tarafından 'İdeolojik Eğitim', GAÜN Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nuri Yavuz tarafından 'Vesayetçi Eğitim' ve Van Gökkuşağı Derneğinden Metin Kaya tarafından da 'Son On Yılda Eğitimin Serencamı' konularından bildiri sunuldu.
İki gün sürecek olan sempozyumun ikinci gününde ise Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin'in konuşmasından sonra Moderatörlüğünü Savaş Ahmet Aksu'nun gerçekleştireceği forumda 'Yeni Eğitim Paradigmasının Oluşumunda Sivil Toplumun Teklif ve Tecrübeleri', Prof. Dr. Hayreddin Kamanan'ın konuşması ve sonuç bildirisinin yayınlanmasıyla sona erecek. - GAZİANTEP