Gaün'de "20. Yüzyılda Türk Dünyası" Konulu Konferans Düzenlendi
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Fen Edebiyat Fakültesi Ömer Asım Aksoy Konferans Salonunda, Mevlana Değişim Programı kapsamında Kazakistan Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mukhtarkhan Orazbay tarafından, “20. Yüzyılda Türk Dünyası” konulu konferans verildi.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Fen Edebiyat Fakültesi Ömer Asım Aksoy Konferans Salonunda, Mevlana Değişim Programı kapsamında Kazakistan Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mukhtarkhan Orazbay tarafından, "20. Yüzyılda Türk Dünyası" konulu konferans verildi.
Prof. Dr. Mukhtarkhan Orazbay, Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından Mevlana Değişim Programı çerçevesinde Gaziantep Üniversitesine gelen ilk misafir öğretim üyesi oldu. Gaziantep Üniversitesini tercih etmesindeki en önemli nedenin, Gazianteplilerin mücadeleci ruhu olduğunu vurgulayarak Gaziantep'in önce İngilizlere ve daha sonra da Fransızlara karşı verdiği bağımsız mücadelesi olduğu söyledi.
Türk devletleri arasında siyasi birliğin kurulması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Mukhtarkhan Orazbay, "Avrupa 30'a yakın ülkeyi bir araya getirip Avrupa Birliği'ni kuruyorsa biz niye bir araya gelmeyelim? Birliktelikler, ülkeleri siyasi bakımdan bir araya getirdiği gibi aynı zamanda refah seviyesini yükseltmesi bakımından da çok önemli. Güçlü ekonomi ve pazarlama açısından da Türk Devletlerin oluşturacağı birliktelik önemli. Bu bağlamda Türkiye Cumhuriyetini model olarak almak gerekir. Türkiye, kimsenin boyunduruğu altına girmemiş, tam bağımsız, 92 yıllık köklü bir devlet. Model olarak alınmalı ve Türk Cumhuriyetleri Birliği kurulmalı; Bu birliktelik siyasi, ekonomik, kültürel vb. alanlarda Türkiye Cumhuriyeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Türkmenistan ve Özbekistan'dan oluşacak güçlü bir Türk Cumhuriyetleri Birliği oluşturulmalıdır.
"Bugün Arap coğrafyasında Araplar, birçok lehçe ile konuşurlar ancak kültür Arapçasıyla birleşirler. Aynı şekilde Çinliler çok lehçede konuşur ancak tek bir dilde Pekin Çincesinde birleşirler" diyen Prof. Dr. Mukhtarkhan Orazbay, "Kültür Arapçasıyla Araplar, Pekin Çincesiyle de Çinliler ortak bir dilde birleşebiliyorsa Türk devletleri neden İstanbul Türçesiyle birleşmesin? Neden tek alfabe kullanmasın? diyerek Türklerin, tek alfabede birleşmesi ve dil birliğinin muhakkak gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi. - GAZİANTEP