Gamek'ten Üniversite Adaylarına Seminer
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (GAMEK), Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)'ye girecek öğrencilere ve velilerine 'Sınav Kaygısı ve Motivasyonu' semineri düzenledi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (GAMEK), Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)'ye girecek öğrencilere ve velilerine 'Sınav Kaygısı ve Motivasyonu' semineri düzenledi.
Büyükşehir Belediyesi Onat Kutlar Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansta konuşan FEM Dershaneleri Rehberlik Servisi Bölüm Başkanı Faruk Ardıç, bu yıl gerçekleşecek LYS hakkında bilgiler verirken aynı zamanda sınava hazırlanma, kaygıyı yok etme, ve motivasyon süreci hakkında konuştu. Öğrencilerin sınavla ilgili kaygılarından kurtulmaları ve motivasyonlarının artırılması amacıyla düzenlenen seminerde yalnızca üniversite adayları değil aileler de bilgilendirildi. Gün boyunca üç bölümden oluşan etkinliğin birinci ve ikinci bölümlerinde LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı)'ye girecek üniversite adaylarına, üçüncü bölümde ise üniversite adaylarının velilerine seminer verildi.
Enteraktif gerçekleşen sunumda birebir üniversite adaylarının sorularını yanıtlayan Ardıç, sınava hazırlanmanın püf noktalarından bahsetti. 2012 taban puanlarından, başarı yüzdelerinden, üniversitelerdeki bölümlerde gerçekleşen değişikliklerden örnekler veren Ardıç, Sınavın bir son olarak da görülmemesini fakat hafife alınacak kadarda basite alınmamasını gerektiğini vurguladı. Sınavda başarı zekaya değil çalışmaya bağlı olduğunu dile getiren Ardıç, sınavı kazananların kimseden zeki olmadığını sadece daha sistemli ve çok çalışmasından kaynaklandığını söyledi.
Ardıç, sınav esnasında bazı üniversite adaylarının zor soruları çözebildiğini fakat basit sorularda yanlışlıklar yaptığının altını çizerek, "Çoğu aday sınavlarda zor soruları yapmaya daha çok motive olmakta fakat basit sorular karşılarına çıktığında bu sorulara fazla dikkatlerini vermeyerek çözmeye kalkmaktalar. Unutmayın sınavda bütün sorular aynı puandadır,
çözdüğünüz bütün sorulardan aynı puanı almaktasınız, onun için tüm soruları basit zor demeyerek dikkatinizi vererekten çözmeniz gerekmektedir" dedi.
Sınav sisteminin ikinci basamağı olan LYS'lere sayılı günler kaldığını belirten Ardıç, "LYS sorularının temek özelliği bilgi niteliğinde olduğundan dolayı öğrenilen konuların unutulamaması için hemen tekrar edilmesi gerekiyor. LYS'lere yönelik yapılacak konu tekrarları bilgilerini pekişmesi adına adaylara önemli avantaj sağlayacaktır. Konu eksiği olana adayların daha seçici davranarak öğrenebilecekleri konulara yönelmeleri sınav stratejilerindendir" diye konuştu.
Sınavlara hazırlık sürecinde üniversite adaylarının ailelerine de büyük görev düştüğünü belirten Ardıç, "Aileler çocuklarına gereken desteği sağlamalıdır. Sınav sürecinde eksik olunan konuları belirlemek, sınav stratejilerine uymak, zamanı verimli kullanmak hangi derslere ne kadar çalışacağını belirlemek gencin sorumluluğundadır. Aile bu sorumluluğu gencin yerine üstlenmemelidir. Aile olarak gençle kullanacak iletişim biçimi etkin dinleme sürecinde 'sana güveniyorum, elinden geleni göstereceğine inanıyorum' ifadeleri de öğrencinin motivasyonunu olumlu yönde etkileyecektir. Öğrencilerimiz bu dönemde ailelerin ilgi ve desteğine daha çok ihtiyaç duyacaklardır" dedi.
"Sınav ile ilgili endişeler; genellikle belirsizlikten, sınava farklı anlamlar yüklemekten ve devamlı sınavın sonucunu düşünmekten kaynaklanmaktadır" diyen Ardıç, belirsizliği ortadan kaldırmak için yapılan programa uymak, sınavın sonucuna değil sürece, yani sınavlara kadar yapılacak çalışmalara odaklanmanın sınav kaygısını aşağıya çekeceğini belirtti.
Ardıç, Sınava doğru adayların çoğunda kazanamama endişesinin mutlaka gözleneceğini ifade ederek, "Bu tür kaygının normal olduğunu unutmamak gerekir. Söz konusu kaygı günlük hayat akışını aksatacak derecede gözleniyorsa konunun uzmanı bir doktora görünmekte fayda vardır. Unutmamak gerekir ki, Sınav, kişiliğinizi değil bilginizi ölçer. Dolayısıyla sınava nefret geliştirmek yerine, sınavı daha mutlu bir hayat yaşamanız için basamak olarak değerlendirmek psikolojik açıdan daha doğrudur" şeklinde konuştu. - GAZİANTEP