Fuar Sektörünün "Güvenli Limanı" Türkiye Olacak
İbrahim Erikan - Fuar sektöründe Türkiye'nin dünya pazarındaki payının yüzde 1 seviyelerinde olduğu, ancak Avrupa'daki ekonomik sıkıntılar ve Ortadoğu'daki gelişmeler nedeniyle bu oranın hızla yükseldiği, Türkiye'nin "güvenli liman" olarak ön...
İbrahim Erikan - Fuar sektöründe Türkiye'nin dünya pazarındaki payının yüzde 1 seviyelerinde olduğu, ancak Avrupa'daki ekonomik sıkıntılar ve Ortadoğu'daki gelişmeler nedeniyle bu oranın hızla yükseldiği, Türkiye'nin "güvenli liman" olarak ön plana çıktığı bildirildi.
TÜYAP Fuarcılık AŞ Genel Müdürü İlhan Ersözlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fuarcılığın Türkiye'de hızla gelişen sektörlerden biri haline geldiğini, önümüzdeki 5 ve 10 yıllık 2 dönem içerisinde de Türkiye'nin Avrupa ve dünyada önemli bir lokasyon olarak ön plana çıkacağını söyledi.
Türkiye'de fuarcılığın gelişmesinde Avrupa'da yaşanan ekonomik sıkıntıların ve Arap Baharı ile ortaya çıkan siyasi problemlerin etkili olduğunu belirten Ersözlü, son dönemde fuarcılığın "güvenli liman" olarak Türkiye'ye kaymaya başladığını kaydetti.
Avrupa Birliği içindeki ekonomik sıkıntılar nedeniyle üretimin doğu ve Uzakdoğu'ya kaydığını anlatan, Ersözlü şu bilgileri verdi:
"Başta Asya Pasifik ülkeleri olmak üzere özellikle Çin, Tayvan ve Japonya'da üretimlerin yoğunlaşmasıyla fuarcılık doğuya doğru kaydı. ABD'deki terör saldırısından sonra tüm dünyada ve özellikle batıda vize problemi ortaya çıktı. Vize sorunu nedeniyle Arap ülkelerinden veya Kafkaslar'dan bir çok ziyaretçinin Almanya, İtalya, Fransa veya ABD'deki bir fuara gidememesi, oradaki fuarların önemini yitirmesine neden oldu. Bu durumda, Türkiye öne çıktı. Aslında Türkiye, dünya fuarcılık pazarından çok büyük bir pay almıyor. Türkiye'nin dünya fuarcılığındaki payı yüzde 1. Asya Pasifik ülkelerinin payı ise yüzde 25 civarında ve her sene başta Çin olmak üzere Uzakdoğu'nun fuarcılık pazarından aldığı pay yükseliyor. Avrupa ve ABD'nin pazar payı ise her sene düşüyor. Fuarcılıkta, Asya Pasifik ülkeleri ve MENA (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) ülkelerini kapsayan coğrafyada güvenli liman olarak Türkiye ön plana çıkıyor."
-"Anadolu'daki fuarcılık da büyüyor"-
Türkiye'deki fuar sektöründe akla ilk olarak İstanbul'un geldiğini dile getiren Ersözlü, geçen yıl TOBB'un açıkladığı fuar takvimindeki 452 fuarın yaklaşık 230'unun İstanbul'da yapıldığını, geriye kalan kısmının ise Anadolu şehirlerinde gerçekleştirildiğini ifade etti.
Üretimin İstanbul'dan çıkıp Anadolu'ya kaymasıyla Anadolu'daki fuarcılığın da büyüdüğünü vurgulayan Ersözlü, şöyle devam etti:
"Adana, Konya, İzmir, Kayseri ve Bursa gibi şehirler fuarcılıkta daha da söz sahibi olacak. Üretim bu şehirlerde çok fazlalaşmaya başladı. Üretim oldukça da bu işin pazarlanması ve satılması söz konusu olacak. Bu bakımdan Anadolu'da, İstanbul'u zorlayacak şehirler olacak. Ancak, Türkiye'nin dünya fuarcılığındaki payını geliştirmek için fuarcılığı da geliştirmek lazım. Türkiye'de en büyük fuar salonları İstanbul'da ve bu salonlar 100 bin metrekare civarında. Bizim rekabet etmeye çalıştığımız, örneğin Almanya'daki fuar salonları ise 200 binle 300 bin metrekare arasında değişiyor. Bu farklılığı lehimize çevirmemiz lazım. Batıdaki fuar standartlarını yakalamamız lazım."
-"Firmalar fuarların önemini anlamaya başladı"-
Fuar sektörünün büyümesi için turizm, konaklama ve lojistik sektörlerinin de güçlü olması gerektiğini bildiren İlhan Ersözlü, son dönemde fuarlara katılan firmaların da kendilerini yenilemeye ve fuarlara önem vermeye başladıklarını kaydetti.
Fuarcılık bilinci arttıkça fuar sektörünün daha da büyüyeceğine işaret eden Ersözlü, "Firmalar, fuarların önemini anlamaya başladı. Artık onlar da fuarların önemli bir tanıtım ve pazarlama argümanı olduğunu biliyor ve daha çok bütçe ayırıyorlar. Çünkü, buraya ayrılan bütçe firmalara geri dönüyor. Fuarlara binlerce ziyaretçi geliyor ve ürünlerini pazarlayabilecekleri bir ortam buluyorlar. Ürünleri diğer ürünlerle kıyaslayabiliyorlar" diye konuştu.
Yayıncı: Tevfik Işık - ADANA