Firması Batan Tekstilciye Kaymakamlık Desteği
Mehmet Ağın - İstanbul'da çalıştırdığı tekstil atölyesini 2008'de kapatmak zorunda kalan Eyüp Sarıgül, terzi dükkanı bulunmayan Elazığ'ın Ağın ilçesinde Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) desteğiyle tekstil üretim atölyesi açtı.
Mehmet Ağın - İstanbul'da çalıştırdığı tekstil atölyesini 2008'de kapatmak zorunda kalan Eyüp Sarıgül, terzi dükkanı bulunmayan Elazığ'ın Ağın ilçesinde Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) desteğiyle tekstil üretim atölyesi açtı.
Sarıgül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul'da ailesinin imkanı olmadığı için çocuk yaşta bir terzi dükkanında çalışmaya başlayarak, meslek hayatına atıldığını, devamında tekstil atölyelerinde çalıştığını anlatan Sarıgül, askerlikten sonra bir tekstil atölyesine ortak olduğunu kaydetti.
Yaklaşık 14-15 yıl çalıştırdığı iş yerinde yaklaşık 20 kişinin çalıştığını ifade eden Sarıgül, şunları kaydetti:
"2008'de büyük bir kriz oldu. Çalıştığımız firmalar batınca biz de fason çalışıyoruz, haliyle biz de artık yapacak bir iş bulamadık. Paramızı alamadık, iş dikecek firma aradık, o saatten sonra zaten çoğu kapatmış, bizi tanıyanlar batmış. Sonunda dükkanımı, dairemi, arabamı hepsini sattım, 'köye dönüp hayvancılık yapayım' dedim. 3-5 hayvan alacak kadar gücümüz vardı. Ezincan Kemaliye Kıyıköy'e döndüm. Orada çocukların okulu bulunmayınca Kaymakamlık
'Kemaliyeye yerleş' dedi bana. Ben de tanımadığım bir yere gidemedim. Eşim Ağın'ın Pul köyünden. Kayınpedere anlattım durumu. 'Ağın'a gel bir ev tutalım, burada süt satarsın' dedi. 2009 başlarında Ağın'a geldik, yerleştik."
Sarıgül, ilçede kendisini tanıyanların, 'İlçede terzi yok. Senin de böyle bir mesleğin var. Bunu yap' dediklerini aktaran Sarıgül, şöyle devam etti:
"Kaymakamlığa gittim. Vakıf müdürü ile görüştüm. Ama 'Sadece terzilikle bu iş burada olmaz. Yanında tuhafiye gibi şeyler ben diksem, dışardan alıp getirip satsam. Mesela Ağın'da bayanların rahat bir şekilde gidip iç çamaşırı alacağı, rahat girip çıkabileceği bir yer yok. Eşimle beraber biz bu işi yaparsak nevresim, perde bunları dikeriz' dedim. Onlar da onayladılar. Bir miktar bize yardımcı oldular, bir miktar da İstanbul'da makineci arkadaşlarım yardımcı oldu. Burayı kurduk. 1 hafta 10 gün önce burayı kurduk. Çok şükür şimdilik iyi kötü harçlığımız çıkıyor."
İş yerinde terziliğin yanı sıra konfeksiyon tuhafiye işleri yaptığını, ayrıca ürün sattığını belirten Sarıgül, "Bizim burada bir kaç eleman çalıştırıp fason iş yapabilsek hem ilçedeki insanlara da faydamız dokunur, hem bizim için de iyi olur. Mesela çocuk elbisesi, eşofman, şalvar, tayt, nevresim, perde dikebiliyoruz. Fason diktirebilecek işletmelere cevap verebiliriz. Malatya, Elazığ olur bu yönde elinde işi varsa Ağın'da bizim bu işi yapmamız daha güzel olur, daha da istikrarlı olacağımıza inanıyorum" dedi.
Eşi ile birlikte çalışan Özlem Sarıgül de, eşinin İstanbul'daki atölyesinde yemek yaptığını, aynı zamanda işe gelmeyen kadınların yerine atölyede kalite kontrol, overlok gibi hemen hemen tüm kısımlarda çalışarak eşinden işi öğrendiğini söyledi.
Özlem Sarıgül, "İşlerimiz kötü gidince memlekete dönmeye karar verdik. Hayvancılığa başladık. Çocuklar okula gidemedi Ağın'a geldik. Burada da bir ufak dükkan açtık. Eşimle beraber çalışıyorum. Her türlü dikimi de yapabiliyoruz. Nevresim, tül perde, sofa bezi, çocuk elbiseleri. İkimiz beraber uğraşıyoruz. İyi olacağını da umuyorum" dedi.
-Kaymakam Akmeşe-
Ağın Kaymakamı Nedim Akmeşe de, Kaymakamlık olarak kendi işini kurmaya yönelik vatandaşlardan gelen talepleri değerlendirdiklerini söyledi.
Vakfa bir terzi atölyesi kurulması talebi gelince ilçede terzi işletmesinin olmaması ve başvuran kişinin de bu işi yapabileceğine dair izlenimleri olunca destek verildiğini anlatan Akmeşe, "Kendilerine yaklaşık 12 bin lira değerinde kredi desteğimiz oldu. 2 yıl geri ödemesiz ondan sonra ödemeli. Bunu üç dilim halinde kendilerine ödedik" dedi.
İlçede bayanların yoğun olarak kullandıkları şalvarı dahi ilçe dışından getirmek zorunda kaldıklarını anlatan Akmeşe, bu işletmeyle bunun önüne geçileceğini kaydetti. Akmeşe, "Bu projenin sahibi olarak geçekleştirdiğimiz kişilerin başarılı olması bizim en büyük dileğimiz. Bu bizi en fazla mutlu edecek şeydir. Yine aynı şekilde ilçemizin ihtiyaçlarını gidermeye yönelik projeleri de destekleyeceğimizi bildirmek isterim" dedi.
- ELAZIĞ