Haberler
Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Bebeğin vücudunda dikkat çeken izler var! Yataktan düştüğü iddia edilen 3 yaşındaki Elif bebeğin annesi tutuklandı

Yataktan düştüğü iddia edilen 3 yaşındaki bebeğin annesi tutuklandı

5 yaşındaki kız çocuğunun ölümünde sır perdesi 6 yıl sonra aralandı

5 yaşındaki kız çocuğunun ölümünde sır perdesi 6 yıl sonra aralandı

Fındıkta Kalite ve Verimliliği Artırma Projesi Tanıtım Toplantısı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Fındık Tanıtım Grubu ve Karadeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nce ortaklaşa yürütülecek olan “Türkiye Fındık Yetiştiriciliğinde Kalite ve Verimliliği Artırma Projesi” tanıtım toplantısı düzenlendi.

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Fındık Tanıtım Grubu ve Karadeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nce ortaklaşa yürütülecek olan "Türkiye Fındık Yetiştiriciliğinde Kalite ve Verimliliği Artırma Projesi" tanıtım toplantısı düzenlendi.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya Vali Kenan Çiftçi, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa Sağlam, Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, FTG Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ekrem Oğurlu ve eğitmen olarak görev yapacak olan ziraat mühendisleri ve teknik koordinatörler katıldı.

"Türkiye Fındık Yetiştiriciliğinde Kalite ve Verimliliği Artırma Projesi" tanıtım toplantısında bir konuşma yapan Vali Kenan Çiftçi, "Dekar başına üründe biz biraz gerilerdeyiz. İnceleme yaptığımızda görüyoruz ki, bir sürü etken var. Gübreleme etkeni, budama etkeni, tarlanın iyi olmaması, suya yakın olması gibi yüzlerce etkeni var. Ama en çok verimliliği artıran etkenlerden bir tanesinin su olduğunu gördüm. Diğer etkenlerde önemli ama, suyu vermediğiniz zaman bu ürün bitki veriyor ve ürün kaliteli de oluyor. Dolayısıyla bizim fındığı bir şekilde suyla buluşturmamız gerekiyor" diye konuştu.

"Burada araziler yamaç, çok dik. Nasıl su çıkaracağız? Farklı alanlarda çalışmalar yaptım, zaman zaman bunları farklı örnekler olarak veriyorum. Mümkünse damlamayı bu işin içine sokmak gerekiyor" diyen Vali Çiftçi, "Ordu'daki yağmurlarda azalma gördük. Bununla ilgili üniversitemiz, Ziraat Fakültesi Dekanımız, araştırmacılar ile bir araya gelerek proaktif yönetimin gereği bir toplantı yaptık. Temmuz ayında kuraklık olma ihtimali üzerine ne yapabiliriz dedik. Şimdiden püskürtme su mu kullanalım? Vidanjörlerle su mu getirelim? Hangi metotları uygularsak bizim için uygun olur. Düşüncesinden hareketle çalışmalar yaptık. Fındığın hangi dönemlerinde ne kadar su kullanılması gerekiyor? Bunun miktarı nedir? Toprakta bu çalışma şuan itibari ile maalesef yok. Bu konuyla ilgili arkadaşlarımız çalışıyorlar" şeklinde konuştu.

Vali Kenan Çiftçi konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "Üreticinin ürettiği fındık hiçbir zaman ölmez. Kızıldereli atasözü derki; 'Son ağaç kuruduğunda, son su çekildiğinde, beyaz adam paranın yenmediğini anlayacak'. Dolayısıyla bizim ürünümüz yendiği sürece bu para edecek. Biz bunu az veya çok kazanacağız ama gönlümüzden geçen, daha fazla kazanmaktır. Bir numara olma yolunda giden sektörler gıda ve gıda güvenliği, su ve su güvenliği ve enerji'dir. Bunlar ölmeyen sektörler biz de bu gıdanın içindeyiz. Burada arkadaşlarımız çok güzel proje yapmışlar."

Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, "Türkiye Fındık Yetiştiriciliğinde Kalite ve Verimliliği Artırma Projesi"nin Ordu ve Düzce illerinde uygulanacağını söyleyerek, projenin öneminin ileriki dönemlerde anlaşılacağını kaydetti.

100 tarım danışmanları ile birlikte fındıkta verimliliği artırmak için gerekli çalışmaları yaptıklarını belirten Soydan, "Projeyle Yaşlı bahçelerin gençleştirilmesi, bitki besleme, dondan korunma yöntemleri, fındık hastalık ve zararlıları, harmanlama, kurutma ve aflatoksin, çocuk işçiliği, iyi tarım uygulamaları ve izlenebilirlik konularında çiftçilerimiz eğitilecektir" diye konuştu.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürü Musa Sağlam ise, "Bundan sonra durmak yok. Çünkü 60-70 kg'lik bir verimle, üreticimizin bu maliyetle çalışması, kar etmesi mümkün değil. Biz artık 100-150 kg verim almanın yolunu bulmalı, sürdürebilir, etkin kılmalıyız. Ordu'yu fındıksız düşünmek mümkün değil. Ordu'da her fındık ocağı bir asker. Bu nedenle bu askeri kaybetmememiz gerekiyor. Bu proje önemli bir çalışma. Artık, sahalarda arkadaşlarımızla birlikte çalışmaları yürüteceğiz" dedi.

Konuşmaların ardından, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ekrem Oğurlu, Türkiye Fındık Yetiştiriciliğinde Kalite ve Verimliliği Artırma Projesi'ni katılımcılara tanıttı. Projenin, 11 Mart 2014 - 20 Mart 2014 tarihleri arasında Düzce ilinde 10 merkezde, 25 Mart 2014 - 30 Nisan 2014 tarihleri arasında Ordu ilinde 25 merkezde birer gün süreyle teorik ve pratik olarak düzenleneceğini söyleyen Ekrem Oğurlu, "Projenin amacı, birim alandan elde edilen ürün miktarını ve kaliteyi arttırarak, fındık ihracatın da 2023 hedefine ulaşmak ve Dünya pazarındaki liderliğin devamını sağlamaktır. Proje kapsamında, 2 ilde, 35 merkezde 3500 çiftçinin eğitilmesi hedeflenmiştir. Her bir merkezde eğitim verilen 50 üreticinin her birine, budama makası, budama testeresi, 10'ar adet çuval, fındık filiz güvesi ve fındık yeşil kokarcası için birer kutu ilaç, fındık yetiştiriciliği konusunda birer kitap ve 16 değişik konuda liflet dağıtımı yapılacaktır" ifadelerini kullandı.

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Fındık Tanıtım Grubu ve Karadeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nce ortaklaşa yürütülecek olan "Türkiye Fındık Yetiştiriciliğinde Kalite ve Verimliliği Artırma Projesi"nin toplam maliyeti 268 bin 365 TL, bunun 207 bin 250 TL'si ise çiftçilere dağıtılacak olan malzemelerin bedeli. - ORDU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title