Fındık Üreticisi Mağdur
Düzce Ziraat Odası tarafından ilçe başkanlarının da katılımıyla fındıkla ilgili bir basın toplantısı düzenledi.
Düzce Ziraat Odası tarafından ilçe başkanlarının da katılımıyla fındıkla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda üreticinin yaşadığı sıkıntılar, fındık fiyatı ve alınması gereken tedbirler üzerine istişarede bulunuldu.
ÜRETİCİ MAĞDUR
Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk fındık fiyatının ihracatçının belirlediğini ancak, mağduriyeti üreticinin yaşadığını dile getirerek "Aileleriyle birlikte yaklaşık 2 milyon insan geçimini fındıktan sağlıyor. Ülkemize 2015 yılında 2,8 milyar dolar döviz kazandıran fındıkta adaletsiz bir paylaşımın olduğu ortadadır. Rekabet şartlarının oluşmadığı, serbest piyasa sisteminin işlemediği fındıkta, yüzbinlerce satıcıya karşın çok az sayıda alıcı bulunmaktadır. Fiyatı, üç-beş ihracatçının belirlediği piyasada, esas zorluğu çeken üretici mağdurdur" dedi.
KİMSE BİNDİĞİ DALI KESMESİN
Karadeniz'de, fındığın değer kaybetmesinden çiftçi başta olmak üzere, sanayici, ve esnafın da zarar göreceğini kaydeden Öztürk şöyle devam etti: "Her sene rekolte tahmin oyunlarıyla fiyatları düşürmeye çalışan bu kesimler, sezon başında 14 lira 50 kuruş olan fındık fiyatlarını 7 lira 50 kuruşa kadar indirmiş durumdalar. Bu insafsızlıktır, bu fındık üreticisini açlığa mahkum etmektir, bu geleceği düşünmemektir. 3-5 tekel, fındığı üreten olmazsa kendilerinin de olmayacağını göz ardı etmektedirler. Unutulmasın ki Karadeniz'de fındık yoksa, çiftçi de esnaf da tüccar da sanayici de ihracatçı da yoktur. Hiç kimse bindiği dalı kesmeye kalkmasın. Fiyatlar daha ne kadar düşürülecektir. Fındık üreticisi isyan etmektedir. Her gün Ziraat Odalarımızın kapısını aşındırmaktadır. Üreticinin dayanacak gücü kalmamıştır. Acilen devlet Toprak Mahsulleri Ofisi aracılığıyla piyasaya müdahale etmeli, fiyatları yükseltmelidir."
EMANET FINDIK
Oda Başkanı Öztürk, fiyat düşüklüğünün nedenleri arasında emanete fındık verilmesinin de olduğunu ifade ederek "Bu piyasada tekelleşmenin olduğu, serbest piyasa düzeninin işlemediği açıktır. Ne yazıktır ki fındık deyince ilk akla gelen ülke olan Türkiye'de, fındık üreticileri, 3-5 ihracatçının hükmü altına alınmıştır. Fındık fiyatlarının bugünlerde niye düştüğünü de anlamak mümkün değildir. Üretici, piyasaya çok az ürün vermektedir. Geçen bu günlerde 150 bin ton olan iç fındık ihracatı, bu yıl 173 bin tonu geçmiştir. Ülkemiz yıllık ortalama 250 bin ton iç fındık ihracatı yapmaktadır. Bu, yaklaşık 80 bin ton iç fındık ihracatı daha yapılması anlamına gelir. Piyasada 160 bin ton kabuklu fındık olmadığı açıktır. Tabii emanete bırakılan fındıkların piyasaya sürülmesi, emanete hıyanet edilmesi fiyat düşüklüğünün nedenlerinden biri olarak görünüyor. Çiftçimiz, Ziraat Odalarımızın uyarılarını dikkate alıp emanete fındık bırakmasaydı daha iyi olurdu" diye konuştu.
PANİK HAVASI OLUŞTURULMAK İSTENİYOR
Piyasada panik havasının oluşturulmaya çalışıldığını belirten Öztürk şunları söyledi: "Aslında yapılmak istenen belli piyasalarda panik havası yaratmak, psikolojik baskı yapmak ve üreticinin elinde kalan fındığı ucuz fiyattan kapatmak. Üreticimiz, bu oyuna gelmemeli. İhracat için fındığı ihtiyaç olacağı açık. Önünde sonunda üreticinin elindeki fındığı ederinden almak zorunda kalacaklar. İşte bu ortamda Toprak Mahsulleri Ofisi'ne büyük görev düşüyor. Piyasaya girseydi, fiyatlar bu kadar düşmezdi. Toprak Mahsulleri Ofisi, bu oyunu bozmalıdır. Et ve Süt Kurumu'nun süte müdahalesinde olduğu gibi fındık piyasasına da acilen müdahale edilmelidir. Bu devlet olmanın da bir gereğidir."
ÇİFTÇİ SAHİPSİZ DEĞİL
Çiftçinin sahipsiz olmadığının altını çizen Öztürk, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin bir an önce müdahale alımı yapması gerektiğini dile getirerek "Kimse, çiftçinin emeğini ucuza kapatmaya çalışmasın. Kimse, çiftçiyi sahipsiz sanmasın. Üreticinin her zaman yanında olan, başı sıkıştığında yardımına koşan Ziraat Odalarımız, her zaman olduğu gibi fındık fiyatının ederine yükselmesi için elinden gelen çabayı göstermektedir.
Bunun geçmişte örnekleri çoktur. Bütün bu sıkıntılar yetmezmiş gibi Mart ayı sonunda yine don zararı yaşadık. Dalda karanfil neredeyse kalmadı. 750 metre rakım üzerinde tamamen yok olmuş durumda. Fındık rekoltesinin, 2015 yılının altında olacağı aşikardır. Bunu bilen malum çevreler, var olan fındığı ucuz fiyattan alıp yeni sezonda karlarını katlama çabaları içindeler. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin yapacağı müdahale bu oyunu da bozacaktır" dedi. - DÜZCE