Fındık Sektöründe Yeni Dönem
Tarım Sektöründe Konseyler Oluşturarak Birlik ve Beraberlik İçinde Bilinçli Tarım Yapılmasını ve Ekonomik Girdi Sağlanmasını Teşvik Etmek Amacıyla Kurulan Ulusal Fındık Konseyi, Kuruluş Aşamasını Tamamladı ve İlk Olağan Genel Kurul Toplantısını Ankara'da Yaparak, Yeni Yönetim Kurulunu Belirledi.
Tarım sektöründe konseyler oluşturarak birlik ve beraberlik içinde bilinçli tarım yapılmasını ve ekonomik girdi sağlanmasını teşvik etmek amacıyla kurulan Ulusal Fındık Konseyi, kuruluş aşamasını tamamladı ve ilk olağan genel kurul toplantısını Ankara’da yaparak, yeni yönetim kurulunu belirledi.
TOBB Ekonomi Üniversitesi'nde yapılan toplantıya Trabzon, Ordu, Giresun, Düzce Ticaret Borsaları, Fiskobirlik, Ziraat Odaları ve İhracatçı Birlikleri’nin yanı sıra bazı tüccar ve ihracatçılar katıldı. Ulusal Fındık Konseyi’nin (UFK) ilk genel kurulunda 60 delegeden 52’si oy kullandı. Tek liste halinde gidilen seçimler sonucunda 9 kişilik yönetim kurulu şu isimlerden oluştu:
“Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Arslantürk, Düzce Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Karslıoğlu,
Fiskobirlik Genel Müdür Vekili Mehmet Sargın, Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, Poyraz Karlıbel Fındık Entegre Sanayi ve Tic. A.Ş'nin sahibi Mustafa Poyraz, Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz Gürsoy, Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Nejdet Buzbaş ve Ordu Üretici Temsilcisi Onur Şahin.”
UFK Kurucular Kurulu Başkanı Sebahattin Arslantürk, genel kurulda yaptığı konuşmada, konseyin, sektörde bugüne kadar bir türlü gerçekleştirilemeyen birlik ve beraberlik için son şans olduğunu ve bunu başaracaklarını belirterek “Son yıllar ortalamalarına göre, yaklaşık 1.5 milyar dolarlık ihracat, ülke içindeki değerlerle birlikte yaklaşık 2.5 milyar dolarlık bir hacme sahip sektör de bugüne kadar kalıcı ve uzun vadeli politikaların oluşturulamaması sıkıntılara sebep olmuştur. Temennimiz, konseyin bu sıkıntıları ortadan kaldırması ve birlikteliği oluşturması yönündedir” dedi.
Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı ekonomide eylem planında tarımdan Doğrudan Gelir Desteği’nin kaldırılması ve yerine ise ürüne dayalı destekleme sisteminin getirilmesi kararını doğru bulduklarını belirten Arslantürk, “Ürüne destek verilmesi bizim yıllardan beri her platformda dile getirdiğimiz prim sistemidir diye düşünüyoruz. Ekonominin kurallarına uyan ve gelişmiş ülkelerin uyguladığı prim sistemi, sosyal devlet anlayışının en iyi şeklidir. Buna destek vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.
TMO Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu ise yabancı oldukları fındık konusunda son 2 yılda çok şeyler öğrendiklerini ifade ederek “Piyasanın kendi kuralları içinde oluşmasından yanayız. Bunun için 2008’de değişik bir sistem uygulayabiliriz. Üreticiye avans şekliyle yapacağımız ödeme ve beraberindeki sistem daha yararlı olacaktır” şeklinde konuştu.
TMO’nun depolarında 320 bin ton civarında kabuklu fındık bulunduğunu, bunun karşılığında da kasalarından 1 milyar 200 milyon dolar çıktığını açıklayan İsmail Kemaloğlu, 150 bin tonluk depoların hazır olduğunu, bir o kadar daha ilave için hazırlık içine girdiklerini de söyledi.
Fiskobirlik Genel Müdür Vekili Mehmet Sargın ise, fındık üreticisinin gerçek sahibi olan kooperatifin içine düşürüldüğü çıkmazdan kurtulması için yeni bir anlayışla yola çıktıklarını kaydederek “Fındık piyasasına ve modern kooperatifçilik anlayışına göre yeniden yapılanacağız. Artık eskiye bakmıyoruz. Fiskobirlik’i yeniden sektörün en önemli argümanlarından biri haline getireceğiz” dedi.
(ÖS-BK-MU-Y)
13.01.2008 15:18 TSİ