Haberler
Putin, açık açık tehdit etti: Sabrımız bir gün mutlaka tükenecek

Putin, ilk kez bu kadar açık tehdit etti! Sözleri yaklaşan savaşın habercisi

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma! Muhalifler adım adım ilerliyor

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma

Kırıkkale'de yere çöp atanlar güvenlik kameralarından tespit ediliyor

Bir ilde daha başladı! Caddede, sokakta kamera ile takip ediliyorlar

İstanbul'da sahte içkiden 2 kişi hayatını kaybetti

İstanbul'da kabus yeniden hortladı: 2 kişi öldü, sayının artmasından korkuluyor

Filyos Vadisi'nde Final Bölümü

Filyos Vadisi'nde Final Bölümü
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Osmanlı'nın Son Döneminde Hazırlanan Rapor Doğrultusunda Gündeme Gelen ve Batı Karadeniz Bölgesi'nin Umudu Olarak Görülen Filyos Vadisi Projesi'nde Sona Geliniyor. Filyos Vadisi'nde Demirçelik Fabrikaları ve Liman Projeleri İçen Müracaat Eden 21 Firmaya Yer Tahsislerin Mart Ayının İlk Haftasında Yapılacağı Bildirildi.

Osmanlı'nın son döneminde hazırlanan rapor doğrultusunda gündeme gelen ve Batı Karadeniz Bölgesi'nin umudu olarak görülen Filyos Vadisi Projesi'nde sona geliniyor. Filyos vadisi'nde demirçelik fabrikaları ve liman projeleri içen müracaat eden 21 firmaya yer tahsislerin Mart ayının ilk haftasında yapılacağı bildirildi.

Osmanlı Devleti'nde 2. Abdülhamit Han'ın hazırlattığı rapor doğrultusunda gündeme gelen ve Batı Karadeniz Bölgesi'nin umudu olarak görülen Filyos Projesi'nde ilk somut adımlar atılıyor. Yıllar öncesinden hesaplanan trilyonlarca liralık bütçe nedeniyle başlanamayan proje son 3 yıldır ciddi şekilde gündeme alındı. Tarihinin aksine devlet bütçesi ve imkanları ile hayata geçirmek yerine özel sektör aracılığıyla çalışmalara başlanılan proje için, 21 yerli ve yabancı firma Filyos Vadisi'nden yer tahsisi talebinde bulundu. Maliye Bakanlığı ve Başbakanlık Yatırım ajansı tarafından firmalar ve teklifleri değerlendirilirken, Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen, Mart ayının ilk haftasında yer tahsisinin tamamlanacağını açıkladı. Bahar ayında inşaat çalışmalarına başlanıldığını görmek mümkün olacağını ifada eden Erkmen, "Filyos bölgesinde yatırım yapmak isteyen 21 yerli ve yabancı firma, Valiliğimize müracaat etmişti. Bu firmaların müracaatlarının ardından Maliye Bakanlığına ilettik. Bakanlık ve Başbakanlık Yatırım Ajansıyla birlikte bu firmaların değerlendirmesine geçildi. Bu değerlendirmelerin Mart ayının ilk haftası itibariyle bitirilmesi planlanıyor. Değerlendirilmenin tamamlanması ile aynı günlerde yer tahsislerin gerçekleşmesi hedefleniyor. Bir aksilik olmazsa bu yılki bahar aylarında, burada inşaat çalışmalarının başlandığını hep birlikte göreceğiz" dedi.

IRMAK SET ÇALIŞMALARI Vali Yavuz Erkmen, yer tahsisi yapılacak olan Filyos Vadisi'nde diğer taraftan yer kazanma çalışmalarının da tüm hzıyla sürdürüldüğünü kaydetti. Vadiyi bölen Filyos Irmağı boyunca ıslah ve kanal çalışmalarının da sürdüğünü anlatan Erkmen, "2007 yılı içersinde Filyos ırmağının kanal içerisinde alınması ve toprak doldurma işleri tüm hızıyla devam etti. Irmağın denize döküldüğü yerden itibaren kanal içine alma ve toprak dolgusu yapıldı. Irmak boyunca her iki yakada yaklaşık 3 kilometrelik toprak çalışması yapıldı. Sınırları belirlenen ırmağın beton kanal içerisine alınması için gerekli olan ihale gerçekleştirildi. Islah ve toprak dolgu ve beton kanal işleri tamamlanınca beton setin yapım ihalesi gerçekleştirilecek. Böylelikle sabit kalıcı sınırları belli olan kanal ortaya çıkmış olacaktır. Irmak sınırının belli olması ve taşkın riskinin önlenmesiyle, ırmağın sağındaki ve solundaki araziler sanayi için kullanabilir konuma gelecektir" diye konuştu.

HAYAL PROJENİN TARİHİ Yakın tarihte politikacılar tarafından yıllardır seçim meydanlarında, Meclis kürsülerinde dile getirilen projenin çıkış noktası , Osmanlı padişahı II. Abdülhamid'e dayanıyor. Sultan Abdülhamid zamanında, deniz işletmeciliğinde ilk iş olarak, İdare-i Mahsusa kuruldu. Bu çerçevede limanların geliştirilmesi ve Osmanlı ticaret filosunun işletilmesi yetkisi tek elde toplandı. Sultanın, Nafia Nazırı Hasan Fehmi Paşa'ya hazırlattığı Anadolu'da Genel Üretim başlıklı rapor şuan Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı bulunan Filyos Beldesi'nden Gökçebey ilçesine kadar olan kısmın denizle birleştirilmesini öngörüyordu. Böylece Zonguldak'ın iç kısmı da deniz ulaşımından faydalanabilecekti. Liman daha iç kısma taşınarak, bölgedeki ekonomik hayat canlanacaktı. Ancak iç karışıklıklar ve II. Abdülhamid'in tahttan indirilmesi projenin rafa kaldırılmasına yol açtı. O dönemden günümüze kadar tozlu raflarda bekleyen proje, Türkiye Cumhuriyeti döneminde de belirli dönemlerde yeniden gündeme geldi. Seçim meydanlarında ve meclislerde sık sık konuşulan konu eski Başbakan ve Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel döneminde, bölgenin gündemine iyiden iyiye taşındı. Trilyonları aşan maliyet nedeniyle projeyle ilgili somut bir adım atılamaması nedeniyle proje, vaatlerde kalmıştı. 60.hükümet döneminde Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen'in yoğun girişimleri sonucu proje, yıllar sonra yeniden bölgenin gündeme geldi. Milyar dolarlarla hesaplanan maliyet nedeniyle geri adım atılması düşünülen projenin son çare olarak, özel sektör kanalıyla hayata geçirilmesi kararına varıldı. Bu çerçevede devlet kendi imkanları ile Filyos ırmağını ıslah, toprak dolgu işlemlerine başlarken, diğer taraftan yatırımcılarla irtibat kurularak, bölge görücüye çıkarıldı. Yapılan yoğun girişimler sonucundan Rusya'dan İtalya'ya kadar yabancı firmaların yetkilileri bölgeyi gezerek incelemelerde bulundu. Milyarlarca dolarlık yatırımlar yapmayı hedefleyen firma yetkilileri yer tahsis edilmesini isteyerek, Zonguldak Valiliği'ne müracaatta bulunmuştu.

(SD-SD-Y) 01.03.2008 15:33 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title