Fidan Üreticileri Bir Araya Geldi Sorunlarını Paylaştı
Türkiye Fidan Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Tanrıver, kayıt dışı ve plansız fidan üretiminin sektörün en önemli sıkıntısı olduğunu belirterek, bu konuda mücadele edilmesini istedi.
Türkiye Fidan Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Tanrıver, kayıt dışı ve plansız fidan üretiminin sektörün en önemli sıkıntısı olduğunu belirterek, bu konuda mücadele edilmesini istedi.
Türkiye Fidan Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu, toplantılarını fidancılığın yoğun olarak yapıldığı bölgelerde yapmayı sürdürüyor. Seçimden sonra oluşan yeni yönetim kurulu, Bursa'nın ardından ikinci toplantısını Hatay'da yaptı.
Hatay Fidan Üreticileri Birliği toplantı salonunda yapılan toplantıda üyelerin problemlerinin yerinde çözümü arandı, sektör üyelerinin tanışıp kaynaşması sağlandı.
Türkiye Fidan Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Tanrıver, sektörün en önemli sorununun kayıt dışı üretim ve plansız üretim olduğunu söyledi. Bölgesel toplantılardaki amacın kayıt dışı üretim yapan fidancıları birliğin çatısı altına girmelerini sağlamak olduğunu ifaden eden Başkan Tanrıver, konuşmasını şöyle sürdürdü.
" Türkiye'nin ihtiyacı olan planlı fidan üretimi yapılmalı. Ayrıca üyelerimizin ortak sorunu olan üye aidatlarını, sertifika ve analiz ücretlerini ödeyerek, doğru fidancılık yapmalarına rağmen, kayıt dışı fidan üreten ve bu yolla hastalık ve zararlıların yayılmasına sebep olan fidancılar ile mücadele edememektedirler. Bunun önüne geçilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca kayıt dışı üretim ile ilgili denetimleri sıklaştırmalı, kayıt dışı üretime de son verilmelidir. Bu konuda Bakanlığımız bizlere destek vererek birlikte çalışmayı başladık" dedi.
Ayrıca Gürsel Tanrıver, Türkiye'de hastalıklardan ari kalem damızlıkların kurulması, üretilmesi ve korunması Türkiye Fidan Üreticileri Birliği'nin en önemli projelerinden birisini oluşturduğunu belirterek, "Aşı kalemlerinin kontrolsüz olarak meyve ağaçlarından ve komşu bahçelerden alınması değil, sağlıklı izolasyon mesafesine uygun kurulmuş bahçelerinden üyelerimize kontrollü, sağlıklı, ismine doğru, mavi etiketli kalem temin etmek en önemli hedeflerimiz ve çalışmalarımızın başında gelmektedir" diye konuştu.
Fidan Üreticileri Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş. Başkanı Abdullah Kankaya da kurulan şirketin şuana kadar yapmış olduğu çalışmalar hakkında detaylı bilgiler aktarırken sektörün şirketlere destek vermesini istedi.
Tarım İl Müdür Yardımcısı Mehmet Andiç ise Türkiye Fidan Üreticileri Birliğini Hatay'da ağırlamaktan mutlu olduklarını söyledi. Andiç, şirkete üye olmanın gerekliliğini vurgulayarak İl Müdürlüğü olarak her türlü denetim kontrollerin yapıldığını bundan sonra daha sıkı yapılacağını ve sektörün en kısa zamanda hak ettiği yere geleceğini söyledi.
Daha sonra Gürsel Tanrıver, Türkiye Fidan Üreticileri Birliği olarak uygulamaya sokulan "Sektörden Hayat Hikayeleri" adı verilen fidancılık sektörünün gelişmesinde katkı sağlayan ve bu hizmetlerini ölümsüzleştirin Muhsin Salhaoğulları, Ahmet Çapar, Salim Mızraklı isimli fidancılara birer plaket verdi.
Toplantının ardından Birlik üyeleri Fidanlı Köyü, Vakıflı Köyü, Samandağ ve Çevik Bölgelerindeki narenciye üreticilerini yerlerinde ziyaret etti. Buradaki çiftçilerin çalışmaları yakından incelenirken sıkıntıları da dinlendi. Gürsel Tanrıver, ev sahipliği yapan Atıf Çapar, Fidanlı Köyü sakinlerine ve Hatay'daki üyelerine teşekkür ederken birliğin bu çalışmalarının önümüzdeki dönemlerde de devam edeceğini hatırlattı. - ADANA