Fethiye'de "Uluslararası Kıyı Temizliği Kampanyası"
Uluslararası Kıyı Temizliği Kampanyası kapsamında Fethiye ilçesindeki 12 noktada deniz dibi temizliği yapıldı.
Uluslararası Kıyı Temizliği Kampanyası kapsamında Fethiye ilçesindeki 12 noktada deniz dibi temizliği yapıldı.
DenizTemiz Derneği/TURMEPA ile Deniz Ticaret Odası öncülüğünde kordon boyunda gerçekleştirilen çalışmaya, Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Fethiye ekibi ve Ece Marina çalışanlarının da bulunduğu gönüllüler katıldı.
Fethiye Belediyesi önünde toplanan gönüllüler, kordon boyuna kadar yürüdü. Dalgıçlar daha sonra yaklaşık yarım saat boyunca gezi teknelerinin demir attığı bölgelerde dalış yaptı.
Dalgıçlar tarafından denizin dibinden toplanan lastik, tekne parçası, balık ağı, cam ve plastik şişelerin de bulunduğu atıklar çuvallara doldurularak kıyıya çıkarıldı. Kordon boyunda yürüyüş yapan yerli ve yabancı turistler de temizlik çalışmasını izledi.
Fethiye Deniz Ticaret Odası Başkanı Şaban Arıkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, düzenlenen etkinlikle denizin tamamını temizleme şansları olmadığını ancak insanların ilgisini çekerek duyarlılık oluşturmayı amaçladıklarını söyledi.
Uluslararası Kıyı Temizliği Kampanyası kapsamında ilçenin 12 noktasında temizlik çalışması yapıldığını aktaran Arıkan, "Biz bunu temizlemekle önüne geçemeyiz ancak insanlara bu atıkları göstererek bilinçlendiririz diye düşünüyorum. Fethiye'nin en önemli geliri deniz turizmi, deniz olmadığında Fethiye ekonomisi de olmaz. Bu nedenle insanlarımız yaşadıkları çevreye daha duyarlı olsunlar" dedi.
Dalgıç Yaşar Tekin de deniz dibi temizliğinin amacının insanlara çıkan atıklardan numuneler göstererek kirliliği anlatmak olduğunu belirtti.
Çıkardıkları atıkların yaklaşık 3 katının denizin dibinde durduğunu kaydeden Tekin, gelecek nesillere miras bırakılacak çevrenin bu şekilde kirletilmeye devam edilmesi halinde denizlerde yaşayan canlı kalmayacağını vurguladı.
Tekin, 20 yıl önce Fethiye Körfezi'nde orfoz balıklarının gezdiğini ancak artık kefal yavrularını dahi zor gördüklerini sözlerine ekledi.
Dalgıçlar tarafından denizden çıkarılan atıklar daha sonra kıyıda sergilendi.