Fethiye'de En İyi Domates Üreticileri Ödüllendirildi
Fethiye'de Dünya Çiftiler Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte en iyi domates üreticileri ödüllendirildi.
Fethiye'de Dünya Çiftiler Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte en iyi domates üreticileri ödüllendirildi.
Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle Fethiye Ziraat Odası Başkanı Osman Nuri Demir ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu. Daha sonra düzenlenen etkinlikte en iyi domates üreticileri ödüllendirildi. Fethiye Ziraat Odası tarafından yapılan yarışmada Fethiye Ali Sıtkı Mefharet Koçman Meslek Yüksek Okulu'ndan Prof. Dr. Fahri Yiğit başkanlığındaki jüri, üretilen en iyi domatesi belirlemekte güçlük çekti.
Yarışmada birinciliği Hakkı Meriz, ikinciliği Fuat Yıldız, üçüncülüğü de Ayşe Kılınç kazandı. En iyi domates üreticisi seçilenlere Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fırat Erkal ve Muhtarlar Derneği Bakanı Hüsnü Çalış, birer çeyrek altın takarlarken entegre mücadele üretici sertifikaları da alkışlar arasında sunuldu.
Etkinliğe Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fırat Erkal, Esnaf Odası Başkanı Mehmet Soydemir, Şoförler Odası Başkanı Hayri Topçu, Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı İsmail Başoğlu ve çok sayıda üretici ve davetli katıldı. Toplantıda entegre mücadele yapan üreticilerin sertifikaları da sunulurken modern tarımın Fethiye'de daha da geliştirilmesi gerektiği ifade edildi.
Toplantıda Fethiye Ziraat Odası Başkanı Osman Nuri Demir, Fethiye Süt Üreticileri Derneği Başkanı Turgut Tokmak, Fethiye Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fırat Erkal, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı birer konuşma yaparak; tarımın gelişmesi için daha fazla çaba gösterilmesini istediler.
Etkinlikte konuşan Fethiye Ziraat Odası Başkanı Osman Nuri Demir, "Çiftçilik kolay bir meslek olmadığı gibi zevkli ve renkli bir meslektir. Çiftçi zoru başaran, bereketi koparan adamın adıdır. Çiftçilerimizin hak ettikleri teknolojiyi yakalayarak, teknik alanda çok yönlü kullanımı hayata geçirecek mekanizasyona sahip olmaları gerekmektedir. Tarımda iki esas vardır; birincisi üretimi arttırıcı ve insan sağlığını önde tutan yaklaşımı sergilemektir; ikincisi ise çiftçilerimizin hak ettiği ücretin kendilerine verilmesidir. Bu iki husus Türk tarım sektörünün geleceğini güçlü kılacak ve tarımı gelecek yıllarda ülkenin lokomotifi haline getirecek yapıya kavuşturacaktır. Ülkemizdeki tarımsal sıkıntılar ne ise ilçemizdeki sıkıntılar da benzerdir. İlçemizde toprak yapısına, su kaynaklarının durumuna, fiziki yapının farklılığına v.b. faktörlerden dolayı sorunlarda farklık göstermektedir. İlçemizin tarımsal durumunu ve sorunlarını birlikte anlatmak gibi fırsatı da 14 Mayıs nedeni ile yakalamış oluyoruz" dedi.
Fethiye'de tarımsal faaliyet gösterilen alanın 700 bin
dekar civarında olduğunu açıklayan Demir, "Bu arazilerin 500 bin dekarlık kısmı DSİ toprak-su ve vatandaşın kendi imkanları ile sulanmaktadır. İlçemizin tarımsal sulama konusunda çok şanslı olduğu gerçektir; bu nedenle ürün çeşitliliğimiz doğal olarak fazladır. İlçemiz tarımsal yönden, değil bölgede, ülkede önemli bir yere oturduğu gözle görülen gerçektir. İl bazında ve birçok ilden de önde giden üretim farklılığı ve fazlalığı söz konusudur. İlçemizde hayvancılık ve özellikle süt sığırcılığı açısından son zamanlarda sektör içerisinde ileri noktalara gitmiştir. Süt sığırcılığı çiftçilerimizin önemli bir geçim kaynağı olduğu gibi beraberinde yem bitkileri üretimini arttırmış olup, sektör içerisinde diğer çiftçilerimizin gelir kaynağı olmuştur. İlçemizde Balıkçılık Muğla ilinde ve Ege bölgesinde en büyük üretime sahiptir. Arıcılık sektör içerisinde istenilen noktaya gelmese de 75 bin civarı kovan sayısı mevcut olup arıcılıkta da birtakım sorunlar yaşandığı gerçektir. Son zamanlarda yeniden düzenlemesi yapılan hal kanunu nedeni ile Batı Akdeniz Haller Birliği kurulmuştur. Fethiye içesi, Karaçulha ve Çamköy beldelerimizin kurmuş olduğu hal birliği önümüzdeki günlerde sistemin tam olarak oturmasıyla birlikte üretenin ve alıp satanın işlerinin kolaylaşacağı, sistemin birçok sorunu ortadan kaldıracağına inancımız tamdır. Bu vesile ile birliğin çalışmalarını yakından takip etmekteyiz" diye konuştu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fırat Erkal da, Fethiye'nin yaş sebze ürünlerinin sağlıklı olduğuna işaret ederek, " 2012 yılı ilk 4 ayında yaş sebze ve meyveden İlçe Müdürlüğü kontrol görevlilerince alınan 2 bin 702 numuneden 3 bin 639 adedinin yani yüzde 97.3'ünün pestisit kalıntıları yönünden sağlıklı olduğu tespit edilmiştir. Son zamanlarda bitkisel ürünlerle birlikte insanlara sürekli zehir yediriliyor gibi bir algının oluşturulmak istenmesi ise son derece manidardır" dedi. Fethiye Süt Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Tokmak, birliğin faaliyetleri hakkında bilgiler aktardıktan sonra ilçede 29 kooperatifte 400-500 bin çiftçi ailesine ulaştıklarını belirterek, "2002 yılında günlük 10 ton olan süt üretimi şimdi günde 80-100 tona ulaşmıştır. 25 adet süt toplama merkezimiz bulunmaktadır. Modern işletmeler kurulmuştur" dedi.
Okul Sütü projesine sağlıklı nesil yetişmesi açısından destek verdiklerini, günde 7 milyon öğrenciye süt verilirken, bazı olumsuzlukların olabileceğini belirten Turgut Tokmak, "Üretim maliyetlerindeki ve yemdeki KDV'nin düşürülmesi ihracat ve tüketime destek verilmesini istiyoruz. Belediye başkanımızdan da Fethiye'de sütmatik merkezleri kurmalarını arzuluyoruz. Bu sütmatiklerin sütü bizden olacak" ifadelerini kullandı. - MUĞLA