Haberler
Bahçeli'nin çağrısına DEM Parti'den jet yanıt: İmralı'ya gitmek için başvuru yapacağız

Bahçeli'nin "İmralı ile yüz yüze temas olmalı" çağrısına DEM Parti'den jet yanıt

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Fatih Dökümhanesi'ndeki Kazı Çalışmaları

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'un fethinde kullandığı top ve güllelerin yapıldığı Demirköy Fatih Dökümhanesinde bu yıl yapılan kazı çalışmaları sona erdi.

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'un fethinde kullandığı top ve güllelerin yapıldığı Kırklareli'ndeki tarihi Demirköy Fatih Dökümhanesi'nde yürütülen kazı çalışmalarının bu yılki bölümü tamamlandı.

Kazı Başkanı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurcan Yazıcı Metin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesince yürütülen kazı çalışmalarını 35 kişilik ekiple gerçekleştirdiklerini söyledi.

Kazının dökümhane avlusu etrafındaki yaşam alanında yapıldığını belirten Metin, "Dökümhane Osmanlı'nın en önemli sanayi tesislerinden biri. Yaşam alanı olarak tanımladığımız alanda Osmanlı hamamı ortaya çıkarıldı. 2 birimli, tuvaleti ve ısıtma sistemi görülebilen bu hamamın beden duvarları ayakta. Osmanlı hamamı dökümhanede beden duvarlarıyla ayakta kalabilen tek yapı olduğu için oldukça önemli" dedi.

Metin, kazı sırasında hamamın üst örtü sistemine ve fırının işleyişine ait bir takım veriler elde ettiklerini vurguladı.

Bu yılki çalışmalarının 2,5 ay sürdüğünü ve kazı alanı çevresinde geçici onarım ve koruma önlemleri alındığını dile getiren Metin, "Bu yılki kazı çalışmalarımızda Osmanlı hamamı, gülleler, mermiler, dökümhanenin işlevine uygun metal parça ve burada kullanılmış olduğunu tahmin ettiğimiz porselen parçalar açığa çıkarıldı" diye konuştu.

Metin, gelecek yıl dökümhanenin projesinin hazırlanarak restorasyonunun yapılacağını, dökümhanede Açık Hava Endüstri Arkeoloji Müzesi kurulmasının hedeflendiğini kaydetti. - Kırklareli

Kaynak: AA / Yerel
title